CURAÇAO – Een kopie van het dagboek van de in Argentinië geboren Cubaanse revolutionair Che Guevara, is nu online beschikbaar. Dat heeft de Boliviaanse onderzoeker Carlos Soria Galvarro vandaag gemeld. Het dagboek werd tot de dood van Guevara verborgen gehouden in de bergen van Bolivia.
Boliviaanse militairen doodden hem op 8 oktober 1967. Guevara’s dagboek is later overgedragen aan Cuba, dat in 1968 voor de publicatie zorgde. Maar de tekst bevat wijzigingen ten opzichte van het originele manuscript, aldus de onderzoekers.
Virtueel beeld
Onder meer Guevara’s ruwe taalgebruik zou zijn gekuist. “Nu kan iedereen een virtueel beeld zien van wat hij schreef in zijn eigen handschrift”, licht Galvarro toe. Het dagboek is geschreven in blauwe inkt in de periode januari tot oktober 1967. Che was toen bezig met een noodlottige campagne om een boerenrevolutie te ontketenen in Bolivia. Klik hier om het dagboek in te zien.
© ANP, alle rechten voorbehouden
Helemaal eens met Kasuari. Kijk, dat een bloedige opstand of revolutie enorm veel geweld uitlokt en dat mensen in zo’n situatie dingen doen, die zij (zeker als arts) onder normale omstandigheden nooit zouden doen, dat is evident, maar soms helaas nodig.
Ik heb het idee dat Zeepie uit een andere generatie komt, een later tijdsgewricht, dus ik begrijp de reactie wel, maar Zeepie Google eens, in een verloren uurtje naar deze “heren”:
– Pinochet (Chili)
– Batista (Cuba)
– Stroessner (Paraquay)
– Somoza (Nicaragua)
– Videla (Argentinie)
– Banzer (Bolivia)
Allemaal militaire dictators in Zuid Amerika die met steun van de VS in het zadel werden geholpen en gehouden, omdat Zuid Amerika nou eenmaal het VS-achtertuintje was.
Zeepie, je reactie getuigt van grote onwetendheid. Che Guevara heeft met Fidel Castro en een handjevol getrouwen Cuba bevrijd van dictator Batista en verdient daarvoor alle respect en zijn plaats in de geschiedenis.
Na deze bevrijding ontstond eigenlijk pas het idee van de communistische revolutie, een initiatief van Fidel Castro waar Che Guevara helemaal niet achter stond. Daarom is hij ook in het buitenland dictaturen gaan bestrijden, waaronder in Bolivia.
Jammer dat hij in een ander tijdvak leefde, want wij hadden een type als Che Guevara nu goed kunnen gebruiken in onze strijd tegen de dictatuur van Schotte, WIels en Asjes.
Sinds wanneer is onze Idi Amin links?? Bovendien heeft elke revolutie dit soort mensen nodig, is nou eenmaal zo, met watjes en miemels win je geen oorlog en de VS hadden in die tijd heel Zuid Amerika in hun macht, vergeet dat niet. Heb je enig idee hoeveel mensen er zijn vermoord door ultra-rechtse dictators, die met Amerikaanse hulp en wapens aan de macht bleven, in Zuid Amerika? Ga maar vragen aan de ‘dwaze moeders’, hoe zij denken over het VS-beleid t.a.v. Latijns-Amerika.
Waarom denk je dat Chavez nog steeds 55% van de stemmen krijgt? Omdat er kinderen in goot lagen te sterven van de honger, voordat hij aan de macht kwam, socialist of niet en de allerarmsten hebben het nu een stuk beter, kijk, dat werkt! Kan Idi Amin nog iets van leren. Wat Chavez overigens niet handig aanpakt, dat is dat hij geen structuur kan krijgen in het bestuur, de infrastructuur en de industrie. Wat dat betreft is Venezuela weer wel net Curacao!
Links – rechts – socialistisch – kapitalistisch, allemaal kreten, misschien ben ik wel de nieuwe messias. Kan jij het tegendeel bewijzen? Het is maar net hoe je jezelf noemt.
Deze man heeft meer schade toegebracht aan Zuid Amerika dan welke andere gek dan ook. Compleet achterhaalde ideeen waar helaas nog volkstammen (Cuba, Venezuela, Bolivia, de Farc en onze eigen PS aanhangers) blindelings achteraan lopen. Overal waar de ideeen van deze man gepredikt worden is chaos en armoede, resulterend in diktators aan de macht die gebruik maken van veel onderdrukking om het achterhaalde socialistische gedachtengoed in ere te houden.
Kleine, maar belangrijke toevoeging: hij werd door het Boliviaanse leger vermoord, maar in opdracht van de CIA, toen hij met boeren in de bergen een opstand voorbereidde! Er is helaas weinig veranderd, in de Amerikaanse politiek, wat dat betreft. . .