• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Joost Nauta werd 41 jaar geleden geboren in Amsterdam, maar kreeg te horen dat hij niet lang te leven had. Hij kampte met flinke lichamelijke beperkingen en zou nog maximaal vijf jaar leven. Inmiddels heeft Joost succesvolle bedrijven in zowel Nederland als Curaçao en is een positieve factor voor velen.

“In Nederland staren mensen naar je, maar op Curaçao gebeurt het schaamteloos en draait men zich zelfs om”, vertelt Nauta met een brede grijns op zijn gezicht. “Ik vind het niet erg, want ik krijg tenminste aandacht. Anderen doen daar alles voor.” Het is duidelijk dat de 41-jarige Joost geen beperking maakt van zijn beperking: sterker nog, hij heeft meer voor elkaar gekregen dan menig mens zonder rolstoel.

Josept Cares
In 1991 zette Nauta voor het eerst ‘voet’ op Curaçao. “Ik ging het hele eiland over: happy hour bij Wet ’n Wild, drinken bij The Pub en eten bij De Tropen. Ik houd van het ritme hier en de mensen: Curaçao heeft een goede vibe en heeft mijn hart gestolen. Ik had in 1991 plannen om een reisbureau te beginnen voor mensen met een beperking, maar het was nog te vroeg en niemand wilde meedoen aan mijn idee.” Nauta moest nog negen jaar wachten om zijn ideeën op Curaçao te kunnen uitvoeren. In 2000 begon hij uiteindelijk thuiszorg voor toeristen op het eiland: Joseph Cares was geboren.

Impuls voor iedereen
Inmiddels helpt Joseph Cares ook de lokale bevolking door gepast vervoer aan te bieden voor mensen met een mobiliteitsbeperking. “We willen meer lokaal doen, maar krijgen niet altijd de noodzakelijke vergunningen en medewerking om initiatieven werkelijkheid te laten worden. Anderen willen het liever zelf doen, maar doen het niet waardoor het land in een houtgreep komt. Toeristen en zorg kunnen een impuls geven zodat ook de gewone man een impuls krijgt. In eerste instantie is iets misschien alleen voor de rijken, maar zodra er meer aanvraag is, wordt het goedkoper en kan iedereen er gebruik van maken. Dat begrijpt men vaak niet.”

‘Er is nog steeds een achterstand’
De eerste keer dat Nauta in revalidatiecentrum Verriet op Curaçao kwam, moest hij even slikken. “Het deed me denken aan mijn jeugd, hoe ik ben opgegroeid in de jaren ’70. Het is een schande dat alles zo lastig gaat, maar volgens mij gaat het nu beter. Er zijn invalide parkeerplaatsen en bij de bioscoop kan je met een rolstoel naar binnen. SGR-groep (Stichting voor Gehandicapten- en Revalidatiezorg) doet het best goed, maar er is nog steeds een grote achterstand.”

‘Doorzetters komen er wel’
Gehandicapt zijn op Curaçao is niet altijd gemakkelijk. Voor veel mensen is het nog taboe en kinderen met een beperking worden vaak binnengehouden waardoor zij niet de juiste zorg krijgen of onderwijs kunnen volgen. Toch gelooft Joost dat ook zij het kunnen maken. “De echte doorzetters komen er wel. De zorg is hier anders, maar desnoods verhuizen ze als ze echt willen. Ik heb altijd een hele sterke eigen wil gehad en nu ben ik werkgever. Dit is eigenlijk heel logisch, want mijn hele leven heb ik moet delegeren: ik moest mensen zeggen mijn broek aan te doen, mijn schoenen enzovoort. Nu vertel ik mensen op de werkvloer wat ze moeten doen.”

Joost Zorgt
Behalve Joseph Cares op Curaçao, is Nauta in Nederland directeur van Joost Zorgt. De (thuis)zorgorganisatie is in 2006 opgezet en heeft inmiddels meerdere franchise vestigingen. Ook geeft Nauta in Nederland motivatie- en inspiratietrainingen. “Mijn droom is om dit ook op Curaçao te doen”, vertelt de 41-jarige ondernemer. “Je kunt mensen met bijvoorbeeld een burn-out dan een pakket aanbieden van een vakantie en de trainingen.”

‘Ik wilde op Curaçao wonen’
Nauta woont nu in Utrecht, maar verhuist binnenkort naar Rotterdam, om zo ‘iets dichter bij Curaçao te zijn’. “In Rotterdam heb je ook ‘ambiente’, het lekkere eten en ik kan mijn Papiaments oefenen met veel mensen. Ooit wilde ik echt op Curaçao wonen, maar dit is niet te regelen met de verzekering. Geen enkele maatschappij wil je hier verzekeren, er is geen acceptatieplicht dus het kan alleen als je heel veel geld hebt.” Nauta is wel bezig met een nieuw plan op ons eiland: “Het is iets heel anders, maar heeft wel te maken met zorg en met zakelijke dienstverlening. De rest houd ik nog even geheim.”

8 reacties op “Joost Nauta zorgt voor Curaçao”

 1. @Sander. Niet alle mensen geven anderen de schuld van hun eigen falen. Niet generaliseren.

  Joost, geweldig!

 2. @Paddy, Laatst in de stad stond er ook een auto.. grote SUV met vlaggetjes van PS. stond ook asociaal op de invaliden parkeerplaats

 3. @paddy. Helemaal mee eens. Men gaat daar zonder pardon staan want het zijn de parkeerplaatsen het dichtst bij de deur. Ik heb nog niet zolang geleden bij Albert Heijn daar iemand op gewezen. Het antwoord was dat ik me nergens mee moest bemoeien en beter terug kon gaan naar Nederland….

 4. Kort maar krachtig; ga zo door! goed werk

  Keep up the good work!

 5. Joost, samen dromen waarmaken;) !!

 6. deze man zou een voorbeld moeten zijn voor al die mensen hier, die idereen de schuld geven van hun eigen valen.
  met een beetje positieve energie kan men heel ver komen.
  maar al die haat, die dagelijks door Wiels en Schotte gevoed wordt, zijn fataal voor Curacao.

 7. Mooi verhaal !! Goed gedaan Joost !

 8. Waar ik mij mateloos aan erger is dat op de invaliden parkeerplaatsen standaard nonvaliden staan.