CURAÇAO – Banden, blikken en plastic flessen, de stranden en wijken van Curaçao liggen er soms vol mee. Het milieu stond de afgelopen maand daarom centraal op Curaçao. Fundashon Kòrsou Limpi Bunita (FKLB) organiseerde samen met verschillende instanties schoonmaakacties over het hele eiland.

Afgelopen weekend ondersteunde de FKLB een schoonmaakactie van het personeel van Coca Cola aan de St. Jorisbaai. In dat gebied verzamelt zich veel vuil, dat vanuit de zee aanspoelt. In totaal verzamelden de personeelsleden bijna 7000 kilo troep. De ‘Curaçao Primary School’ voerde dit weekend eveneens een schoonmaakactie uit op het strand van Maripampoen.

Presentaties
Ook kinderen op Curaçao zijn bewuster gemaakt van het milieu. FKLB bezocht zo veel mogelijk basis- en middelbare scholen en gaf presentaties over vervuiling. Hetzelfde gebeurde er bij wijkorganisaties en de FKLB richtte zich daarbij speciaal op bewoners. FKLB gaat de overige dagen van september nog door met de voorlichtingen en schoonmaakacties.

Oproep
FKLB roept iedereen op om niet tot het laatste moment te wachten met afval weggooien, maar dit regelmatig te doen op een verantwoordelijke wijze. Op deze manier vermindert de hoeveelheid afval in de wijken dat kan zorgen voor ziekten, stankoverlast en insecten.

13 reacties op “Schoonmaakacties over het hele eiland”

 1. Laat Wiels zijn commandos maar hierheen sturen om het eiland op te ruimen wat hun zgn zo lief is.

 2. Goed initiatief. En ja, er is duidelijk verschil te merken. Als eigenaren van afgelegen terreinen hun gebied afsluiten kan niemand daar terecht. De weg die achter de Marina in Piscadera loopt is stuitend. Als de eigenaar en andere grootgrondbezitters hun terrein omheinen dan hebben we niet meer van dit soort afvalbergen.

  @wimpiri, als je een holletje opzoekt en daarin plaats neemt dan zet ik er
  een grote steen voor.

  @Green Force is statiegeld geen optie voor het zwerfaval van petflessen.

 3. Iedereen die vuil op straat gooit : boete NAF 500 ! Wie niet horen wil, moet het maar voelen, ja toch? Rijksbegroting is binnen een jaar op orde 🙂

 4. @ Green Force. Caribe Paper Pack houdt zich momenteel alleen bezig met archief vernietiging.

  Dan zullen ze nu een beste klant aan onze demissionaire regering hebben.

 5. Beste George en positivo, even voor jullie informatie:
  – Het afval is naar de landfill gebracht. Plastic dat meer dan 3 maanden onder de zon heeft gelegen kan niet gerecycled worden. Ook dit plastic is in contact geweest met zoutwater, daardoor alleen al kan je het niet recyclen omdat het de machines zou doen roesten en omdat het zout al begonnen is met het afbreken van bepaalde chemicalien in de fles.

  Het bedrijf Caribe Paper Pack is al meer dan 1 maand geen plastic meer aan het recyclen. Veel van de klanten van Caribe Paper Pack worden nu langzaam overgenomen door Green Force onder de voorwaarden van dit bedrijf.

  Caribe Paper Pack houdt zich momenteel alleen bezig met archief vernietiging.

  Groeten,
  Green Force

 6. Way2go FKLB, Coca-Cola en Green Force en de vrijwilligers op de foto, heel mooi werk 🙂

 7. Dit is wat ze in het nederlands noemen; dweilen met de kraan open. Over 4 weken is het alsof er nooit iets aan het “vuil” gedaan is. Hou op met die farce, het vuil zit in onze genen, hebben we meegebracht uit Afrika.

 8. Prima werk !!

 9. Kunnen die soberanos hun woede niet omzetten om iets te doen voor het eiland en ipv van het eiland een zooitje te maken het gaan opruimen?

 10. Geen hond van Pueblo Soberano vervuilers is te zien bij het schoonmaken.

 11. @ George De plastic flessen kunnen worden gerecycled op Curacao. De onderneming Caribe Paper Pack is een dergelijke onderneming die zorgt voor de verwerking en afvoer van de plastic flessen.

 12. En waar wordt dit afval daarna weer gedumpt? Of worden die plastikflessen etc. op Curacao zelf gerecycled?

 13. Het valt idd op dat er minder zwerfafval ligt, alleen bij de weg naar Blauw baai is het nog een rommel. Dus mensen : hou het schoon! We zijn op de goede weg!!