CURAÇAO – Een confrontatie van de destructieve en creatieve kant van de mensheid. Dat is de essentie van El Indjan, een ode aan de oorspronkelijke bewoner van Curaçao door kunstenaar Herman van Bergen. De expositie wordt bij één van de meest invloedrijke kunstevenementen geopend: ArtPrize 2012.

Vanaf woensdag wordt de expositie geopend in de stad Grand Rapids in de Amerikaanse staat Michigan en is een nieuwe mijlpaal in de carrière van Van Bergen en een unieke kans voor de kunstenaar om zijn visie uit te dragen. Met de expositie El Indjan wordt Curaçao en de Curaçaose kunst onder de aandacht gebracht van een miljoenenpubliek.

Kunstenaar
Herman van Bergen (1953, Nijmegen) studeerde aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Arnhem en aan de Universiteit van Nijmegen (Culturele Antropologie). Sinds 1989 woont hij op Curaçao waar hij werkt als multidisciplinair en onafhankelijk kunstenaar. In zijn werk kiest Van Bergen voor de schoonheid van het verval en de volmaaktheid van het gebrek. De confrontatie met pijn, geweld en falen gebruikt hij voor een onderzoek naar de mooie kanten van het leven.

Stemmen
ArtPrize is een unieke expositie die voor het vierde achtereenvolgende jaar gehouden wordt in Grand Rapids, Michigan. De expositie vindt plaats op tientallen verschillende locaties, zoals museums, galleries en beeldentuinen, die zelf een selectie maken uit de duizenden ingezonden kunstwerken. Bijzonder is dat de kunstwerken vervolgens niet alleen beoordeeld worden door een deskundige jury, maar in eerste instantie door het publiek. El Indjan wordt met steun van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en het Curaçao Tourist Board (CTB) tot 4 oktober tentoongesteld in de Fountain Street Church tijdens een expositie met het thema ‘Art to change the World’. Vanaf woensdag kan via de website van Artprize gestemd worden op het werk van Van Bergen dat de code 52272 heeft.

www.versgeperst.com