• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Alain Clark is in een muzikaal gezin opgegroeid. Als kleine jongen ging hij regelmatig mee naar de optredens van zijn vader. Doordat de muziek zo dicht bij hem stond zag Alain dit in eerste instantie als een gewenning. Pas rond zijn zestiende kreeg hij het gevoel dat muziek wel iets voor hem was.

“Mijn vader heeft zolang ik mij kan herinneren in bandjes gespeeld”, vertelt Alain. “Ik speelde tijdens zijn optredens met de kinderen van de andere bandleden. Ik zong de liedjes wel mee maar had eigenlijk nooit de droom om iets met muziek te gaan doen. Vroeger wilde ik piloot worden en toen basketballer.”

‘Ik wilde iets uitproberen’
Het eerste album dat Alain uitbrengt is Nederlandstalige en scoort hij een hit met het nummer ‘Heerlijk’. “In de tijd dat ik het album uitbracht was ik al bezig met het schrijven van Engelstalige nummers. Dat Nederlandstalig album kwam er toevallig tussendoor, ik wou gewoon iets uitproberen. Ik wilde Amerikaanse pop vertalen. Het was een idee dat los stond van waar ik altijd mee bezig was maar is uitgegroeid tot een project. Ik vind dat de Engelse taal zich leent voor muziek, voor mij werkt het zeker beter. In het Engels kun je meer metaforen gebruiken.”

Twee disciplines
Alain is ook producer en schrijver voor andere artiesten en vertelt dat dit twee disciplines zijn. “Met schrijven probeer je je echt in te leven in de artiest, in diegene zijn of haar wereld. Als je gevraagd wordt om te produceren, vraagt men je om jouw stijl. Ik probeer dan alle regels los te laten en te doen wat er in me opkomt.”

Bijzondere herinneringen
In 2007 brengt Alain het album Live It Out uit waarop het nummer ‘Father and Friend’ staat. Dit nummer heeft hij samen met zijn vader gezongen. “Toen ik het nummer had geschreven heb ik het laten horen en wilde ik het met mijn vader zingen. Mijn vader was hierdoor geraakt en hebben we het nummer bij mij in de studio opgenomen. Dit is iets heel persoonlijks tussen mijn vader en ik. Ik heb het niet van te voren bedacht maar dit nummer is uit mij gekomen. Het vertelt ons verhaal.” Alain vertelt dat dit hele bijzondere herinneringen zijn geworden. “Het was wel raar want nu zat mijn vader op de stoel waar normaal gesproken artiesten op zitten. Het voelde heel vertrouwd. Toen de clip uit was, was dat heel bijzonder om terug te zien ook voor mijn moeder en zusje. Dat het nummer overal ter wereld werd gedraaid, dat had ik nooit durven dromen.”

‘Een kijkje in mijn leven’
“Mijn nieuwe album Generation love revival geeft luisteraars een kijkje in een stukje van mijn leven, waar ik het afgelopen jaar heb gestaan.” Het album is een zoektocht naar de ware ik en heeft een rauw randje. Alain geeft aan dat hij zich nog op het pad bevindt naar de ware ik. “Er zijn wel dagen dat je daar dichter bij komt dan op andere dagen, ik ben nog wel zoekende. Ik denk dat elk album wel een fase in mijn leven beschrijft, net zoals je dat met foto’s hebt. Als ik vier jaar terug kijk stond ik op een heel andere plek dan ik nu sta.” Alain haalt zijn inspiratie uit ervaringen en situaties. “Ook wat ik om mij heen zie en verhalen die ik hoor. Het is wel allemaal autobiografisch, vanuit mijn gedachtes. Op dit moment denk ik dat mijn vriendin een grote inspiratie is geweest en dat is nog steeds zo.” Als we vragen of het nummer ‘Nympho’, dat ook op het album staat, over zijn vriendin gaat begint hij te lachen. “Nu klinkt het wel freaky, maar het is wel door haar geïnspireerd.”

Verrassing
Volgende week staat Alain op het podium van Mambo tijdens een voorprogramma van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJ), het wordt voor hem de derde keer dat hij ons eiland bezoekt voor optredens. “Het publiek is hier heel erg leuk, ergens identiek aan het publiek in Nederland. Mijn familie komt ook mee. Ik weet niet of ik ook met mijn vader zal zingen, het is altijd een beetje afwachten met hem, maar ik zet me er wel op in. Het is nog een beetje een verrassing.”

Relaxed en gezellig
Als we Alain vragen of het optreden net als zijn album een rauw randje gaat krijgen begint hij te lachen. “We gaan onze gezichten wit schminken en kettingen dragen. Het wordt heel relaxed en gezellig.” Op de vraag of we hem volgend jaar op het podium van het CSNJ zullen zien zegt hij: “Ik hoop het wel. Ik heb een paar optredens gedaan voor het North Sea Jazz in Nederland. Het zou tof zijn om dat ook een keer op Curaçao te mogen doen. Ik denk dat ik het deze keer iets anders ga aanpakken dan de voorgaande keren, maar wel met dezelfde passie. Ik heb nieuwe nummers en er zijn ook een aantal andere bandleden die meegaan.” Alain vertelt dat als hij een gespannen moment heeft net voor hij het podium opgaat. “Je bent er eigenlijk niet helemaal bij, je staat daar dan heel geconcentreerd. Ik denk dat iedereen dat wel heeft. Je bent in een bepaalde focus.” Tot slot vragen we wat de toekomstplannen zijn: “Vooral veel muziek en dan nog meer muziek. Ik hoop nog honderd albums te maken en volgend jaar te staan op het Curaçao North Sea Jazz Festival.” Alain Clark staat morgen op het podium van Mambo Beach. Kaartjes kosten in de voorverkoop 55,65 gulden en worden verkocht bij Mambo Store en via www.mambobeach.com. Aan de deur is de toegang 60 gulden.

3 reacties op “Alain Clark: ‘Ik wilde eerst piloot worden’”

 1. Ik denk dat het nu wel hoogtijd is om de naam te veranderen in Curaçao Caribbean Sea Jazz Festival (CCSJ).

 2. Leuk interview!
  Ik had nooit gedacht dat ze een Jazz Festival op Curacao hadden.
  Iets wat je in het Caribisch gebied NIET wilt missen!

 3. Zijn vader komt uit Sanicolas Aruba: Vader zingt ietsjes beter.