• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Zingen deed Maruja Bogaard al toen ze nog in de luiers zat. Op haar tweede ging ze met haar moeder naar de trainingen van kinderkoor Pelita’s, dat haar moeder samen met Rudy Plaate had opgericht. Binnen ‘no time’ kende ze alle liedjes uit het hoofd en merkte haar moeder dat de kleine Maruja potentie had voor muziek.

Aanstaande dinsdag staat zangeres Maruja Bogaard op het podium tijdens het unieke concert ‘Tania Kross ft. Serious Talent’ als onderdeel van het Curaçao North Sea Jazz festival. Wij willen uiteraard meer weten van deze bijzondere vrouw.

Kindster
“Doordat ik de liedjes kende deed ik ineens mee met een kerstshow. Binnen twee jaar was ik de hoofdzangeres van het kinderkoor.” Op haar zesde doet ze mee aan een internationaal songfestival waar ze op de eerste plaats eindigt. “Toen is het echt allemaal begonnen. Ik ben gaan toeren en heb nummers opgenomen, echt een beetje het kindster idee.”

‘Ik voel mij gezegend’
“Op een gegeven moment vond ik het wel genoeg en ben ik minder op Curaçao gaan zingen. Ik wilde een ‘normaal’ leven. Vanaf mijn tiende ging ik iedere zomer naar ‘summerschool’ in Amerika en ben ik in aanraking gekomen met de gospelmuziek. Ik heb daar veel mensen leren kennen zoals de bekende Winans Family en heb ontzettend veel geleerd.” Maruja vertelt dat haar ouders een belangrijke rol speelden in de muziekwereld en in haar muzikale ontwikkeling. “Mijn moeder komt uit een wereld van zang, dans en theater en mijn vaders familie is ook heel muzikaal. Helaas zijn mijn ouders er niet meer, maar ik heb van hen alles meegekregen en ze hebben mij ook alle ruimte gegeven om mijzelf te ontplooien. Ik voel mij gezegend dat ik zo jong al alle mogelijkheden heb gekregen.
Voor Maruja is muziek de makkelijkste weg om zichzelf te uiten. “Het is mijn tweede natuur. Als ik op het podium sta, voel ik mij daar meer thuis. Ik probeer niet alleen te zingen, maar ik wil iets overbrengen. Gospel is mijn roots en ik heb altijd een positieve boodschap willen overbrengen.” De zangeres zingt nu vooral soul. “Ik zeg soul, omdat dit genre voor mij voortkomt uit een combinatie van gospel, RnB, jazz enzovoorts. Ik zing voornamelijk in het Engels omdat ik mijzelf in die taal het makkelijkst kan uiten.”

‘Ik ben de afgelopen jaren meer ben gevormd’
Maruja is een aantal jaren geleden wat minder gaan zingen. Dat had te maken met de ziekte van haar ouders en de geboorte van haar zoontje twee jaar geleden. “Nu heb ik de draad weer opgepakt. Ik moest wel weer even mijn draai vinden en alles op een andere manier invullen. Nu ik een kleintje heb gaat niet alles meer even makkelijk. Ik heb wel het gevoel dat ik door de afgelopen jaren meer ben gevormd. Ik wil graag dat mijn volgende album een combinatie wordt van alle levenslessen die ik heb gehad. “ De titel wordt waarschijnlijk: Window to my soul. Het album gaat over innerlijk inplaats van uiterlijk; wat je van binnen voelt straal je uit.

‘No mama!’
Eerder vertelde Maruja dat zij zelf al vanaf haar tweede jaar zong, maar hoe zit dat met haar eigen zoontje die nu ook net twee is geworden? “Mijn zoontje wil niks van zingen horen!”, vertelt ze lachend. “Als ik begin te zingen roept hij gelijk: ‘No mama!’ Maar hij is heel erg muzikaal aangelegd met instrumenten. We hebben hem een jaar geleden een mini percussie set gegeven en daar slaat hij heel hard op en dan weer zacht dus het gevoel voor dynamiek heeft hij al. Ik kijk wel wat eruit komt. Ik zing en zijn vader is muzikant dus ik denk dat het bijna niet anders kan.”

Tania Kross
In de show ‘Tania Kross ft. Serious Talent’ treedt Maruja als soliste op maar ze zal eveneens een bijzonder duet met Tania Kross zingen. “Ik vind het geweldig om met haar te zingen. Ik ken Tania al heel lang en we hebben wederzijds respect voor elkaar. Toen Tania vijf maanden zwanger was kwam ik haar tegen op de luchthaven van Miami. Ze zei toen tegen mij: ‘Maruja! Dit is niet te geloven, mijn stem vliegt eruit, ik zou eigenlijk nu een album moeten gaan opnemen’. Ik bleek achteraf toevallig op dat moment ook zwanger te zijn maar wist dat nog niet. Maar inderdaad; toen ik zelf vijf maanden zwanger was gaf ik een optreden in Blues. Vrienden van mij zeiden dat ze mij nog nooit zo hadden horen zingen. Het leek alsof het van een andere plek kwam, ik moest gelijk aan Tania denken!”

De show
“Ik heb ontzettend veel zin in het concert. De onderlinge energie is zo aanstekelijk! Ik ben meestal niet echt zenuwachtig maar als eenmaal die laatste 29 minuten naar beneden beginnen te tellen en je al het publiek ziet komt er altijd wel een soort gezonde spanning. Soms denk ik dan ineens: ‘waarom doe ik dit ook alweer?’ Maar als we met een goed team werken en ik eenmaal op het podium sta, is dat eigenlijk altijd snel voorbij.” Maruja treedt dinsdag op tijdens het concert ‘Tania Kross ft. Serious Talent’ als onderdeel van het Curaçao North Sea Jazz festival. Ze deelt het podium eveneens met Tania Kross, Junior Tecla en Veanira Reed. Een band onder leiding van niemand minder dan Eric Calmes begeleid alle artiesten. Kaartjes voor het concert kosten 50 gulden (staanplaatsen) en aan de deur 75 gulden (zitplaatsen) en zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, Bruna en het Avila Hotel.

1 reactie op “Maruja Bogaard: ‘Ik voel mij gezegend’”

  1. Go Maruja go