• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De bibliotheek heet vanaf morgen ‘Biblioteka Nashonal Kòrsou Frank Martinus Arion’. “Op deze wijze wordt waardering en erkenning gegeven aan een grote Curaçaoënaar; één van de steunpilaren op het terrein van literatuur”, aldus Statenvoorzitter Ivar Asjes te kennen.

Statenlid Helmin Wiels heeft het idee gepresenteerd om de Openbare Bibliotheek te vernoemen naar de auteur. Frank Martinus Arion is een internationaal beroemde schrijver, die meer dan vijftien literaire werken heeft gepubliceerd, inclusief zijn thesis in 1996 getiteld: ‘The Kiss of a Slave. Papiamentu’s West-African Connections’. “Arion heeft in zijn jaren in Nederland gestreden om onze mensen te verenigen en in dat verband heeft hij verschillende organisaties opgericht om dit te voor elkaar te krijgen”, zegt Asjes.

Dubbelspel
Toen zijn boek Dubbelspel een groot succes werd in 1973 en Arion de ‘Van der Hoogt’ prijs won, heeft hij het geld dat hij daarmee won geschonken aan een organisatie tegen Apartheid in Zuid-Afrika. Het Apartheidsysteem was een enorme doorn in het oog van de auteur. “Ook heeft hij hard gewerkt aan de standaardisatie van onze mooie moedertaal Papiamentu”, zegt de Statenvoorzitter. Arion heeft onder meer gefungeerd als directeur van het Instituto Lingwistiko Antiano en 25 jaar geleden in augustus 1987 heeft hij Kolegio Erasmo (Stichting voor Humanistisch onderwijs in Papiamentu) opgericht.

Patriotistische daad
“Om die reden is de erkenning van het vernoemen van onze Openbare Bibliotheek naar de grote strijder, linguist, schrijver en novelist Frank Martinus Arion, een patriotistische daad die bijdraagt aan het bevorderen van onze echte identiteit als Curaçaoënaar”, meent Asjes.

20 reacties op “Bibliotheek vernoemd naar Frank Martinus Arion”

 1. Hmm en morgen zal deze demissionare regering de naam Willemstad veranderen in Wielsstad. Schottegatweg zal Gerrit Schotte weg worden, Wilhelminaburg de Cooperbrug, Wilhelminaplein zal JacintaConstanciaplein worden. Weg naar Westpunt zal Asjesweg worden, en natuurlijk zonder inbreng van het volk.. want deze regering doet gewoon waar zij zelf zin in hebben!

 2. vrees inderdaad dat wanneer hij het nederlands niet machtig was geweest er niemand van hem gehoord had…..ben ook voor ‘cola debrot bibliotheek’. konden wij als’ volk’ onze wens eigenlijk wel kenbaar maken?

 3. PSC, UNA, Bon Fortuna en nu de bibliotheek allemaal een mooie nieuwe naam.
  jammer dat ik deze niet kan onthouden en gewoon de oude naam blijf gebruiken.
  net als de meeste mensen….

 4. Een openbare bibliotheek behoort naamloos te zijn. Dat betekent neutraal , objectief, voor iedereen open en toegankelijk in de ruimste zin des woords.
  Maar op Curaçao is alles mogelijk en zeker nu met deze regering. Het lijkt wel de Congo in de begintijd met Mobutu ! En zou de bibliotheek de naam van Frank Martinus hebben gekregen als hij bijv. aanhanger was van de PAR, PNP, FOL of van het SI-blok ? Nee, de keuze is uitsluitend politiek en ………dat met een openbare bibliotheek.
  De mensen weten trouwens ook niet wat een nationale bibliotheek inhoudt .

  Pika

 5. Nou, dit is nu een ‘superbelangrijk’ besluit …….. Hier zat iedereen op Curacao zéker op te wachten ….. Niemand zal die naam ooit gebruiken. Dit wordt dus weer net zoiets als de naamsverandering van de UNA. Hahaha.

 6. Als deze proleet zijn schrijfsels in het Papiaments had geschreven had hij nog geen droog brood kunnen eten. Nee parasiteren op de Nederlandse taal en het ontvangen van diverse subsidies en geldprijzen uit Nederland hielden hem boven water. De doodsteek, gaande voor eigen roem, hebben onze studenten en studerenden met zijn papiaments-onderwijs gekregen. Zij liepen vanwege de internationale talen achterstand al op hun tandvlees, nu kunnen kinderen van Curaçao nog niet eens op Aruba gaan studeren want ze spreken daar een ander papiaments.

 7. Zou graag wilen weten of Opblaaspop het boek Dubbelspel wel gelezen heeft en in welke taal. Bovendien, een nationale of openbare bibliotheek is naamloos. Het is gewoon de Openbare Bibliotheek van Curaçao, maar ja, dat weten deze lui ( nog) niet.

 8. Niemand zal deze lange naam gebruiken. Men zal bibliotheek of biblioteka gebruiken. Trouwens men blijft nog steeds Peter Stuyvesant College zeggen. Dat heeft trouwens meer cachet dan Jandie Paula huple de pup.

  Deze Wiels – man is anti hollands en anti Nederlands. Waren zijn boeken niet in het nederlands geschreven dan hadden andere landen zoals Nederland en Suriname die ook niet gelezen.

  Grote strijder?? Asjes heeft geen flauw idee van wat nou een strijder nb een grote strijder is!

 9. Eigenlijk zou de bibliotheek naar Cola Debrot moeten worden hernoemd. Hij is namelijk de grondlegger van de Antilliaans-Nederlandse literatuur.

  Vind het ook raar dat een partijvoorzitter maar kan beslissen naar wie gebouwen worden vermoord. laat dit door een commissie gebeuren of vraag het volk hiernaar.

  Heeft Arion trouwens zijn lintje nog teruggestuurd?

 10. @Piet, er is vast wel een of ander stofweggetje op banda bou dat nog geen naam heeft.. past veel beter bij hem!

 11. Overigens waar balks Asjes nu over.

  Wat een vies jasje heeft die man toch.

 12. Onder druk van PS kan alles dat blijkt. De man is al tijden aanhanger van Wiels.
  Jammer dat de bieb geen Churandy Martina kon worden genoemd, deze topper betekent tenminste iets voor nos pais.

 13. Jammer inderdaad dat het politiek gemotiveerd is. Soberanos vinden het heel belangrijk om namen te veranderen. Bovendien heb ik begrepen dat hij (Martinus Arion) niet echt veel voor de bibliotheek heeft gedaan in het verleden. Aan de andere kant is hij wel een van onze grootste schrijvers en verdiend hij het wel om iets naar hem vernoemd te krijgen.

 14. @R.K.

  mee eens…
  goed boek, maar foute man.

 15. Niemand gaat echt de lange naam gebruiken, men gaat steeds zeggen de bibliotheek of biblioteka.

  Arion heeft een hekel aan Nederland(ers) en voorstander van papiamentu, maar waren zijn boeken niet vertaald in het nederlands dan hadden de nederlanders en surinamers die ook niet kunnen lezen.

 16. @ Rignald. Kan niet anders want Frank behoort tot de club van Wiels.

 17. Arion is lid van PS, en tevens aan het dementeren,,,
  Het respect die hij vroeger kreeg is er niet meer…

 18. Ik had altijd veel respect na het lezen van Dubbelspel, de manier waarop hij de pijnpunten in de cultuur naar voren brengt is zo geweldig.
  Echter ben heb ik alle respect voor hem verloren op het moment dat hij zich zwaar ging inzetten voor het Papiamentu, dat juist apartheid stimuleerd en geen solide basis geeft voor toekomstige ontwikkeling van de bevolking.

 19. jammer weer politiek gemotiveerd..

 20. En terecht. Respekt !