• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het verhaal van vrijheidsstrijder Tula reist deze week naar Nederland. In Rotterdam wordt de theater-, dans en muziekproductie Tula, an untold story opgevoerd. Het doel van de voorstelling is het publiek bewuster te maken van deze belangrijke periode in de Curaçaose geschiedenis.

“Onze voorouders waren geen slaven, ze zijn tot slaven gemaakt”, is de tekst van theatergroep Hóbennan Konsiente (bewuste jongeren). De jongeren zien Tula niet als een slaaf, maar als een leider en leermeester. “Ook zijn wij geen slachtoffers. Wij zijn sterk, net als Tula.” Bijna alle leden van de theatergroep hebben in het verleden deelgenomen aan de Ruta Tula, de route van Tula die jaarlijks vanaf Landhuis Knip symbolisch opnieuw wordt gelopen.

Voorstelling
De theater-, dans en muziekproductie Tula, an untold story  is gebaseerd op de vrijheidsgedachte van de slaaf en verzetsstrijder Tula, die op 17 augustus 1795 de slavenopstand op Curaçao ontketende. Tula, an untold story is vrijdag om 20.00 uur te zien in Theaterzaal Zadkine  in Rotterdam. De deuren gaan om 19.00 uur open. Entree is 10 euro.

1 reactie op “Tula in Nederlands theater”

 1. Gelezen: onder zijn leiding weigerden ongeveer duizend Afrikanen….
  Ik lees vaker het getal duizend. Nu lijkt mij dit erg veel. Reden om op het internet te browsen. UIt een andere bron van het internet kopieer ik het volgende:
  Nederland stond vanaf 1795 echter onder Franse heerschappij en de Fransen hadden, in de geest van hun revolutie, de slavernij tijdelijk afgeschaft. Toen dit nieuws de slaven op Curaçao bereikte, barste de bom. De slaaf Tula begon met het plannen van een opstand, die uiteindelijk op 17 augustus 1795 uitbrak. Tula en zo’n 50 andere slaven legden op deze dag hun werk neer en gaven hun eigenaar, de plantagehouder Caspar Lodewijk van Uytrecht, te kennen niet meer voor hem te zullen werken.

  De eerste actie van de slaven was het bevrijden van 22 slaven uit de gevangenis. Ze vielen meerdere steden en dorpen binnen , waarbij enkele slachtoffers vielen. Door de koloniale raad werd dit gezien als bedreiging voor de blanke bevolking en na een aantal weken werd besloten tot het neerslaan van de opstand door het leger. Toen Tula en zijn rebellen tegenover het Nederlandse leger stonden,waarin overigens ook ‘vrije zwarten’ meevochten, zei hij tegen de aanwezige pater: “Zij hebben ons erg slecht behandeld. Wij willen niemand kwaad doen maar wij willen vrijheid. Is niet iedereen op aarde een afstammeling van Adam en Eva? Deed ik er fout aan om 22 broeders uit de gevangenis te bevrijden, waar ze ten onrechte in zaten? Ai, vader, zelfs een dier krijgt een betere behandeling”.
  De Nederlanders waren niet onder de indruk van deze woorden en de slavenopstand werd neerslagen. Tula en twee andere leiders van de opstand werden gevangengenomen en op gruwelijke wijze publiekelijk ter dood gebracht.