• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spontaan, inventief en niet volgens de gangbare regels van de kunst. Dat is Art Brut (rauwe kunst), een term die zeker van toepassing is op het werk van Mayra de Jongh en Ivar Pieternella. Hun schilderijen worden deze maand getoond in Mon Art Gallery.
Art Brut, een term bedacht door de in 1985 overleden Franse schilder Jean Buffet, wordt gebruikt voor beeldende kunst die weinig overeenkomsten vertoont met traditionele stijlen. Vaak gaat het om mensen met een psychiatrische aandoening die hun ziekte door middel van creativiteit een plaats proberen te geven. Ongeacht de achterliggende gedachte, is hun werk vaak even boeiend en prikkelend als traditionele kunstvormen.

Genezen
In de schilderijen van de Venezolaanse Mayra de Jongh, die als gevolg van een bipolaire stoornis stemmingswisselingen heeft, is het thema ondergeschikt aan de kleuren. “Een madonna, een bloem, een flamingo”, vertelt De Jongh. “Ik kan niet zonder fluoriserende kleuren. Ze genezen me, stellen me gerust en maken me blij.”

Onderzoek
De Art Brut tentoonstelling toont ook de bontgekleurde schilderijen van acryl- en spuitbusverf van Ivar Pieternella, die aan een vorm van schizofrenie lijdt. Pieternella omschrijft zijn werk als het product van een onderzoek naar zijn onderbewustzijn. “Het is een doorlopend proces naar mezelf en de wijze waarop ik met mijn werk de kijker kan raken. Het onderzoek is nooit afgelopen.”

Opening
Behalve het werk van De Jongh en Pieternella, wordt ook werk getoond van Sherwin Pinto, Anthony Rosina, Rick Engelhardt en Willy van Ierland, alle vier klinisch of poliklinisch verbonden aan de Capriles Kliniek. De tentoongestelde werken zijn ontstaan in het Open Atelier van de beeldende therapie of bij het kunstinstituut Instituto Buena Bista, dat gevestigd is op het terrein van de kliniek. De expositie wordt zaterdag om 11.00 uur geopend en is tot eind deze maand te zien.

www.versgeperst.com