• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met veel verdriet heeft Curaçao Dolphin Academy vanmorgen afscheid genomen van haar oudste dolfijn Copan. In 2002 arriveerde Copan vanuit Roatan, Honduras op Curaçao en heeft de afgelopen tien jaar negen babydolfijnen verwekt bij zes verschillende vrouwtjes.

Tien jaar lang was hij de koning van Dolphin Academy. Elke ochtend bepaalde Copan welke vrouwtjesdolfijn zijn favoriet was en op basis daarvan maakten de trainers de definitieve indeling van programma’s. Hij zwom als eerste mannetjesdolfijn in de open oceaan bij het Sea Aquarium en heeft dat later overgedragen aan zijn afstammelingen. Copan laat dochters Li-Na, Chabelita, Kayena, Nubia, Alita en Serena en zonen Tikal, Pasku en Machu achter.

Infectie
Zes dagen geleden nam zijn eetlust af en gaven de bloedwaarden aan dat Copan te kampen had met een infectie. Hij heeft zijn laatste dagen doorgebracht met zijn lievelingsdochter Kayena, terwijl Dolphin Academy samen met dr. Tom Reidarson de infectie met medicatie bestreed. Helaas bleek dit in combinatie met zijn hoge leeftijd tevergeefs. Omringd door alle trainers heeft Copan vanmorgen zijn laatste adem uitgeblazen.

Onsterfelijk
“Copan is voor Curaçao Dolphin Academy onsterfelijk. Niet alleen vanwege zijn negen kinderen, maar ook vanwege zijn enthousiasme voor de dubbele voorwaartse salto tijdens de dolfijnenpresentatie en de ontelbare mooie herinneringen van onze bezoekers die een dolfijnenprogramma met Copan hebben gedaan”, aldus de academy.

16 reacties op “Oudste dolfijn Dolphin Academy overleden”

 1. Samen werking? SAMEN WERKING??? Nee dit is echt geen smane werking te noemen hou to ch op met die manipoulatieve woord keus en word wakker doe niet mee aan het gebruikl van dolfijnen voor eigen plezier. Dit is geen samen werking ook het bnuiten spoelen is een commando. nadat ze eerst 100% afhankelijk zijn gemaakt en niet meer opzich zelf kunnen jagen en alleen nog maar dode vis met suplementen en/of medicijnen worden gevoerd. Deze industry kan mij niets meer wijs maken. We leren elke dag steeds meer van hun valse trucjes en geheimen. Lees het book death at Seaworld, word wakker. Mensen die echt van dolfijenn houden willen het beste voor die dieren en dat is vrijheid in hun natiuurlijke omgeving in gezelschao van hun family en vrienden. Bekijk de globe zie al dat blau dat is hun thuis, probeer dan curacao aan te wijzen op diezelfde globe en kijk dan eens of je het dolphinarium kunt aanwijzen…… een beetje klein he vergeleken met hun thuis in al dat blauwe water. Ze zwemmen in vrjiheid van eiland tot eiland niemand die hun hoeft te voeren ook geen suplementen of vitamientjes nodig, Zullen ook niet graag uitzichzelf met mensen gaan zwemmen of kussen of voorttrekken of duwen etc.etc.etc. Nee samenwerking is als wij proberen hun oceaan schoon te houiden en niet hun eten op te eten of de boden kapot te vissen. Probeer iets meer te weten te komen hoe dolphinaria te werk gaan. Ze zijn allemaal het zelfde want het zijn gewoon bedrijven die geld willen maken net als ieder ander bedrijf. Alleen ze gebruiken dolfijnen als slaven. Er zijn inmiddels al 10 dolfijnen dood gegaan hier, misscheion zelfs wel meer…. de trainers zijn er ook niet happy maar ja het is hun inkomen…. in het begin wel maar na een poosje beginnen ze te beseffen waar ze aan mee werken en dan word het steeds moeilijker… Wie van dolfijnen houdt wil ze beschermen en helpen bekijk beide kanten en volg dan je hart. hou je centen in je zak gebruik je verstand, doe het uit respect en liefde voor de dolfijnen. (lees dieren niet alleen dolfijnen hebben het moeilijk in gevangenschap)

 2. Erg sneu dat Copa er niet meer is, op het moment dat het niet goed ging met Copa waren wij aanwezig. Op dat moment waren er heel veel trainers aanwezig die met man en macht alles probeerdens te doen. Sterkte voor iedereen

 3. R.I.P. Copan, now he is finally free. Copan was dolphin number 10 to die there (or maybe even more died there who knows) but not a word about their other dolphins. Nooooooo!!! Only advertisement about the cute little babies up there. Advertisement over his dead body.
  Some website pages mention that the dolphinarium started with 5 dolphins 10 years ago in 2002 That is a lie!!! They started with 6 dolphins the first dolphin to die there was Zoe (daughter of Copan) she became sick within 3 weeks and died after 35 days of arrival on Curacao. The first 6 dolphins to arrive in Curacao were: Copan (died), Zoe (died), DeeDee, Teresa (died), Annie and Bonnie. They were leased from a company in Honduras. They needed another male so they ordered 4 more dolphins to lease from Honduras and again a male by the name of Nemo died in that facility. Later they ordered and bought 6 dolphins from Cuba who were specially caught from the wild. And again a male by the name Rene died soon after arrival. Reports of at least 10 deaths at that facility have been published. If a dolphin death is unnoticed then those institutions will do anything to keep the facts hidden from the public and media.. Some institutions replace the deceased dolphins with hidden dolphins illegally caught from the wild; it has been done quit often at several institutions, nobody will notice except the trainer but not the public. The captive dolphin business is a very deceiving and manipulative industry, globally. With all the negative news people are waking up and want positive change for the dolphins.

 4. Op deze site lees ik een aantal reacties van mensen die duidelijk niet weten hoe het zit met de dolfijnen van de Dolphin Academy.
  Er is geen sprake van ‘gevangenschap’, maar van samenwerking tussen mens en dolfijn.
  De dolfijnen worden regelmatig meegenomen naar zee, waar ze kunnen zwemmen waar ze willen. Dit vinden ze heerlijk. Net als honden en paarden zijn het echter dieren die graag met mensen samenwerken: als de trainers na dit ‘buitengaats zwemmen’ weer terugkeren naar de D.A., gaan de dolfijnen dan ook weer geheel vrijwillig mee terug.
  Afgezien hiervan: de Dolphin Academy heeft juist als doel, mensen te laten zien hoe speciaal deze dieren zijn, en met de cursussen proberen ze te bereiken dat we respect voor deze (en andere) bijzondere dieren zullen hebben, en rekening met ze zullen houden bij o.a. milieukwesties; dat we niet onze schouders zullen ophalen bij berichten over ‘strandings’ van dit soort dieren, maar hopelijk zullen proberen dergelijke rampen te voorkomen door ons positief in te zetten waar dat nodig is.

 5. @ Hester. Dolfijnen kunnen 40 jaar worden. Copan was geboren in 1979.

 6. Dolfijnen horen niet gebruikt te worden voor menselijke plezier zoals alle dieren in circus een leven! Schandalig dat wij zo met zoveel dieren om gaan! triest!!

 7. Rust zacht lieve dolfijn…..

 8. Copan is veel te jong gestorven.
  Dit is al de zoveelste dolfijn die aan een infectie dood gaat.
  Dolfijnen horen niet in gevangenschap. Schande!
  Geld verdienen over de rug van gevangen (intelligente-near human inelligence) dieren, die niet voor hun eigen vrijheid op kunnen komen.

  Wanneer houden mensen eens op met dat egoistische dolfijnengeknuffel!

 9. Wat verdrietig en een gemis van Copan.Ik ben verschillende keren op Curacao geweest en heb, omdat mijn dochter Carina bij het Dolpfin Academy heeft gewerkt met o.a. Copan, een paar keer met Copan mogen zwemmen. Het is zo’n geweldige ervaring om met dolfijnen te mogen zwemmen en ik heb daar ook een hele fijne herinnering aan. Ik hoop dat de kinderen van Copan jullie even veel energie geven als Copan heeft gedaan. Copan dank dat ik met jou heb mogen zwemmen.
  clara Bakker

 10. Wat verdrieteig,ik heb Copan van zeer nabij meegemaakt,mijn dochter Carina heeft nog met hem geweerkt , toen zij werzaam was bij Dolfphin Academy. Ik ben verschillende keren op Curacao geweest en heb met Copan gezwommen. Ik hoop dat zijn kinderen evenveel liefde aan de mensen geven. Rust zacht lieve Copan.
  Clara Bakker

 11. ….
  En flink wat geld opgeleverd voor de ‘academy’….
  Dolfijnen horen in vrijheid te leven.

 12. arme copan, rust in vrede! moge je geest in je kinderen voortleven.
  9 kinderen bij 6 verschillende vrouwen, dat is toch heel normaal op curacao.

 13. Ahhhhh lieve en ondeugende Copan, t gaat je goed.

 14. Sinds ik Copan leerde kennen en samen met hem zwom tijdens mijn cursussen op de Dolphin Academy, was Copan altijd heel speciaal voor mij.
  Ik wens alle trainers veel sterkte toe met het verlies van dit lieve en trotse dier!
  Mi kurason ta yora!

 15. een egte yiu di korsow negen om ses

 16. Copan, r.i.p.
  Heb een paar mooie momenten met je mee mogen maken.
  Masha danki!