• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De lachspieren zijn gisteravond op het Octagon plein van het Avila Hotel flink getraind. Jörgen Raymann bracht samen met Tante Es en Edsel het publiek naar humoristische hoogtepunten door de spot te drijven met de Curaçaose, Surinaamse en de Nederlandse cultuur tijdens zijn theatershow Frede.

Maar ook de veranderingen door sociale media kwamen aan bod. Raymann kon het tijdens zijn show ook niet laten om een aantal grappen te laten vallen over het pas gevallen kabinet. De naam Gerrit Schotte kwam dan ook een aantal keer voorbij. Raymann tijdens de show: ‘Ik ken de minister-president niet maar welke Curacaoënaar heet er nou Gerrit?’ Maar wie is de man achter de grappen en de bekende typetjes?  Versgeperst.com sprak met Raymann over zijn carrière.

Droom van een kleine jongen
Als we Raymann vragen waar hij als klein jongetje van droomde roept hij meteen: “Farah Fawcett! Ik was vier jaar toen ik voor het eerst op het podium stond. Ik deed mee aan een modeshow. Ik kwam op en al die tienermeisjes begonnen te gillen en te joelen. Toen kreeg ik het gevoel dat ik dit voor de rest van mijn leven wilde. Als kleine jongen droomde ik ervan om mensen te entertainen en op het podium te staan. Uiteindelijk is dat later in mijn leven mijn carrière geworden.”

Cabaret heeft voor mij gekozen’
Raymann vertelt dat hij niet voor cabaret heeft gekozen, maar dat cabaret hem heeft gekozen. “Ik wilde economie gaan studeren en via die studie ben ik bij een cabaretgezelschap gekomen op de universiteit. Dat heb ik een jaar gedaan, toen ging het fout met mijn studie en ben ik naar Suriname gegaan.” De komediant is daar toen een restaurant begonnen waar hij zijn bezoekers begon te entertainen. “Daar is mijn caberetcarrière eigenlijk begonnen. Op een avond zat ik met wat vrienden en een borrel achter de piano en begon grapjes te maken en liedjes te zingen met vreemde accenten. Mijn vrienden vroegen mij toen waarom ik dit niet deed in mijn eigen restaurant. Dat heb ik toen als grap geprobeerd. Mijn carrière is eigenlijk een uit de hand gelopen grap.”

‘Je moet jezelf bloot kunnen geven’
“Ik heb geen vrees voor het publiek. Ik denk ook dat dat de kunst van cabaret is, dat je jezelf bloot moet kunnen geven en op je ‘bek’ moet durven gaan. Als je bang bent dat mensen je niet leuk of aardig zullen vinden, moet je niet op het podium staan.” De grappen die Raymann maakt ontstaan uit situaties die hij meemaakt of observeert uit de media. “Dat is heel verschillend, ik heb bijvoorbeeld het nieuws op tv gezien over de politieke crisis. Maar dan ineens is dat nieuws voorbij en schakelt het tv-station over naar ‘The Flintstones’. Maar volgens mij had niemand door dat er van programma was geschakeld, want de politiek is net als The Flintstones, een poppenkast. Voor Frede heb ik mijn eigen ervaringen gebruikt, hoe het als kind is om op te groeien en welke angsten daarbij komen kijken. Daarnaast improviseer ik veel, elke show is weer anders.”

Ze werd een hit’
De grappenmaker staat ook bekend om zijn typetjes. Raymann vertelt dat Tante Es is ontstaan in Suriname. “Ik werd gevraagd om een reclame te maken voor een afwasmiddel. Ik kreeg een bedrag en moest zelf maar kijken wat ik in elkaar zou zette. Ik kwam toen op het idee om een dubbelrol te spelen, een buurman die zogenaamd suiker komt lenen bij de buurvrouw. Dat werd toen zo een hit in Suriname, ‘buurvrouw mag ik een beetje suiker lenen?’. De buurvrouw heeft zich toen verder ontwikkeld tot Tante Es en werd een sterk typetje. Net als in de Surinaamse en Curaçaose cultuur, je oude tante kan zich veel meer permitteren als ze met je praat. Op een gegeven moment is dat mens een eigen leven gaan leiden en nu kom ik bijna niet meer van haar af. Dat is het gevaar van Surinaamse vrouwen, als je er eenmaal mee in aanraking komt, komt je er niet meer van af”, lacht Raymann.

‘Mandela’s van de wereld’
We zijn nieuwsgierig door wie Raymann wordt geïnspireerd: “Er zijn verschillende mensen door wie ik word geïnspireerd. Als ik kijk naar mensen op het gebied van mijn vak, zijn dat Richard Pryor, Wim Sonneveld en Toon Hermans. Maar ook de Surinaamse Harry de la Fuente, ik denk door hem wel het meest. Ik zag hem als kind voornamelijk performen. In het dagelijks leven heb ik het over de Mandela’s van deze wereld. Maar ook jongeren die al op jonge leeftijd weten wat ze willen. Mensen die geen onderscheid maken in sekse, ras en geloofsovertuiging, die inspireren mij. Die zeggen dat je niet uniform hoeft te zijn maar willen dat we ons diversiteit eigen maken.”

Hou van jezelf’
Raymann wil via de Hi-5 methode zijn ervaringen delen met andere mensen. “Ik wil mensen laten zien dat ik met niets ben begonnen en mij nooit uit het veld heb laten slaan. Ik heb mij nooit laten labelen. Via de motivationspeeches die ik geef, vertel ik mijn eigen verhaal zonder omwegen. Er zijn twee quotes die ik heel vaak gebruik: respect is een ander gunnen wat je jezelf gunt.  En een gezegde van een Perzische filosoof Roemie uit de dertiende eeuw; ‘yesterday I was smart and try to change the world, today I am wise and changing myself’. Dat is de boodschap ik die aan mensen wil geven, begin eerst bij jezelf. Leer van jezelf houden, want als je niet van jezelf houdt kan je ook niet van anderen houden.”

Liefde gedag zeggen
De cabaretier heeft eerder al laten weten dat hij hier zijn laatste show zal spelen. “Ik denk dat ik het wel zwaar zal hebben, maar ik wil graag ook andere dingen doen. Het is een dubbel gevoel: het is straks achter de rug maar aan de andere kant neem ik wel afscheid van mijn grote liefde, het theater. Maar ik ben blij dat ik het hier mag doen.” Raymann liet ook al eerder los dat hij zijn oude dagen op ons eiland gaat slijten. Tijdens zijn show Frede heeft Raymann een ode gebracht aan zijn liefde voor Curaçao door het nummer ‘Atardi’ te zingen. Of we Raymann en zijn typetjes nog zullen zien op het podium daar is de komediant kort over: ‘theater is mijn liefde, ik voel nu dat ik moet stoppen maar wie weet zeg ik over drie jaar dat ik het niet meer volhoud en het podium weer wil opklimmen’. Tot slot eindigen we met een boodschap die Edsel het publiek meegaf tijdens de show nadat bekend werd dat het kabinet van Curaçao is gevallen: ‘mensen stem met je hart’.

Laatste shows
Jörgen Raymann staat vanavond om 20.00 uur met de show Frede op het Octagon plein van het Avila Hotel. Morgen treedt Raymann voor de allerlaatste keer op, deze show start om 19.00 uur en is eveneens op het Octagon plein. Kaartjes kosten 65 gulden exclusief ob en zijn te koop bij het Avila Hotel, Mensing’s Caminada en Albert Heijn.

4 reacties op “‘Mijn carrière is een uit de hand gelopen grap’”

 1. Dit soort reclame is inderdaad hoogstaand, meer cultuur dan reclame!!
  Zo moesten ze meer maken, zonde dat Jurgen gaat stoppen……
  De reclame mis ik nog het meeste hier op Curacao….

 2. Dat kun je wel zeggen.

 3. Zijn/Tante Es’ dr laatste Robijn-reclamespotje gezien?
  http://www.youtube.com/watch?v=7LOHcrBTSZg, hilarisch 🙂

 4. Helaas beheerst deze goede man niet de, ik geef toe moeilijke, kunst om op je hoogtepunt te stoppen.

  Zijn houdbaarheidsdatum is reeds langs overschreden met het voortdurend herhalen van reeds eindeloos uitgemolken typetjes.