• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het aftellen is begonnen. Over vijf weken barst het Curaçao North Sea Jazz los op het eiland. Wereldberoemde, regionale en lokale artiesten zullen zorgen voor onvergetelijke dagen. Versgeperst.com neemt de muzikanten stuk voor stuk met je door. Deze week: Alicia Keys.

De 31-jarige Keys is de dochter van een Italiaans-Ierse moeder, Terri Augello, en een Jamaicaanse vader, Craig Cook. Ze groeide op in haar geboortestad New York. Op haar zevende kwam ze voor het eerst in aanraking met een piano. Ze leerde klassieke muziek van Beethoven, Mozart en haar favoriet Chopin. Keys schreef op haar veertiende haar eerste lied Butterflyz. Dit nummer staat ook op haar eerste debuutalbum Songs in A minor.

Songs in A Minor
In 2001 brak ze wereldwijd door met haar debuutalbum Songs in A Minor en de bijbehorende singles Fallin’ en A Woman’s Worth. De nachtegaal kreeg voor dit album een VMA (Video Music Award), twee Billboard Awards, twee American Music Awards, twee NAACP Image Awards, drie Soul Train awards, twee World Music Awards, een ECCHO Award en het belangrijkste van allemaal: vijf Grammy Awards. Songs in A Minor ging in de eerste week 235.000 keer over de toonbank en is tot nu toe wereldwijd 12 miljoen keer verkocht. Fallin’ wordt nog vaak gezien als Keys’ ‘handtekening’.

Witte doek
Vanaf dat moment neemt de carrière van Keys een snelvaart en brengt ze om de twee jaar een nieuw album uit. Maar keys ontdekt dat ze meer kan dan muziek maken. In 2007 verscheent Keys voor het eerst op het witte doek in de verfilming van het boek The Nanny Diaries. Een jaar speelt ze samen met Queen Latifah, Dakota Fanning, Sophie Okonedo en Jennifer Hudson een hoofdrol in de fil The Secret Life of Bees.

Moeder
Keys is R&B- en soul-liedjesschrijver, componiste, producente, pianiste, zangeres, actrice en kan sinds twee jaar daar moeder aan toevoegen. In 2010 bevalt de zangeres van een zoon van haar echtgenoot Swizz Beatz, met wie ze op 31 juli in het huwelijksbootje stapte.

CNSJ
De nachtegaal heeft in juni laten weten dat ze wederom een nieuw album gaat uitbrengen. Haar eerste nieuwe track New Day, die ze samen met haar echtgenoot heeft geproduceerd, is vanaf juni te beluisteren via het internet. De exacte release datum van het album dat waarschijnlijk even als de debuut singel New Day zal gaan heten is nog onbekend. Alicia Keys staat zaterdag 1 september op het podium van het Curaçao North Sea Jazz tussen 20.00 en 21.30 uur. Tickets kosten 354.90 gulden en zijn verkrijgbaar via telefoonnummer 522-JAZZ, Mensing’s Caminada, Mobile Planet, Tik-Tak, 24 Uur Uit de Muur en via de website van Ticketmaster.

www.versgeperst.com