• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De eerste bursalen hebben vandaag hun biezen gepakt en gaan het avontuur in Nederland tegemoet. Ook de 22-jarige Justin Dunker zegt morgen gedag tegen zijn eiland om een studie te gaan volgen in Rotterdam. “Ik ben nog nooit in Nederland geweest, maar ben toe aan iets nieuws.”

Dunker vertrekt naar Nederland om de studie Sportmarketing en Management te gaan volgen aan de Hogeschool Rotterdam. “Ik heb eerst Telematica afgerond aan de MTS, maar had zin om van richting te veranderen. De studie bestaat niet op Curaçao en ik wilde altijd al in het buitenland studeren. Mijn eerste keus was de Verenigde Staten, maar helaas lukte dit niet via SSC dus werd het Nederland.”

Sneller, groter en kouder
“Ik vind Curaçao leuk, maar wil nu verandering en iets nieuws”, gaat de aankomend student verder. “Curaçao is toch klein en ik wil een nieuw land leren kennen en een beetje reizen in Europa.” Dunker heeft nooit een stap gezet in Nederland, maar heeft wel een idee over het land. “Ik denk dat alles sneller en groter is. Er zijn grote steden, de mensen zijn anders en het eilandgevoel is weg. En natuurlijk is het veel kouder.”

Meer bereiken en breder denken
Hoe de mensen in Europa verschillen van Curaçaoënaars legt Dunker graag uit. “Mensen denken hier vaak te beperkt. Ze zijn gewend om te stoppen als ze denken het maximale te hebben bereikt. Ze dagen zichzelf niet genoeg uit en zouden zich meer moeten ontwikkelen. Sommigen proberen het natuurlijk wel, maar veel gaan toch meer mee met de ‘flow’. Ik denk dat mensen in Nederland breder denken en meer willen bereiken.”

Familie op Curaçao
Dunker weet nog niet precies wat zijn stappen zijn nadat hij zijn studie heeft afgerond. “Ik wil na mijn studie gaan reizen, landen verkennen en misschien dan wel naar de VS. Het hangt van mijn kansen af en misschien krijg ik die wel op Curaçao. Als die er zijn, kom ik misschien wel terug. Mijn familie woont hier ook. Mijn vader heeft het nu erg moeilijk met mijn vertrek terwijl mijn moeder zich sterk houdt. Ik denk dat het nog komt bij haar. Ik heb de laatste jaren met haar samengewoond, dus de klap zal nog wel  komen als ik er ineens niet meer ben.”

‘Het dringt nog niet door’
De laatste dagen op Curaçao heeft Dunker geprobeerd nog even te genieten van het eilandleven. “Ik heb zoveel mogelijk genoten van de warmte en het leven hier. Verder probeer ik nuchter te blijven. Het dringt nog niet echt tot mij door dat ik morgen echt weg ben. Ik denk dat ik op Schiphol pas doorheb dat ik echt in Nederland ben.”

12 reacties op “‘Ik wilde altijd al in het buitenland studeren’”

 1. studenten moeten niet naar nederland gaan.. daar worden ze tweekoppige monsters.. gewoon op curacao studeren net als de kinderen van Wiels!

 2. Hey Justin, We gaan je lach en gezellige praatjes zeker missen op Zanzi…….wens je veel plezier en succes toe. Enne…als je het even niet ziet zitten, kan je altijd contact opnemen met Richie of Rachel …lieve en warme groet

 3. Justin, geniet van je studietijd in Nederland! Voor je het weet is het alweer achter de rug 🙂 En als je het eilandgevoel mist, twijfel dan niet en neem lekker de boot naar Terschelling, Ameland of één van de andere Nederlandse eilanden 🙂

 4. Heel veel succes in de mooiste stad van NL toegewenst door een ex-Rotterdammer die overigens NOOIT meer in NL zou willen wonen laat staan doodgaan.

 5. Ik snap niet waarom iemand hier iets negatiefs over moet schrijven….

 6. @ Bazinger! You should be ashamed! Wat heeft politiek hiermee te maken? Ik ben 12 jaar geleden voor het eerst naar Nederland gegaan om te studeren. Ik heb me niet bekommerd om mijn studieschuld omdat ik bij voorbaat wist dat ik mijn studie hoe dan ook zal afmaken. Studie is bij mij studies geworden. Ik werk en betaal keurig terug. Dus…… Ik vrees dat je iets te lang met je houten bril in je eigen glazen bol bent blijven kijken met je vooruitzicht over iemand die je niet eens kent!

 7. Beste Justin, ik ken je niet maar wens je veel succes. Ik heb in Nederland gestudeerd en heb enorm van mijn studie periode genoten. Als je op Schiphol bent besef je dat je in Nederland ben. Weken later als je, je eigen onderkomen heb en min of meer ‘gewend’ ben, voel je pas echt dat je in Nederland ben. Probeer gezonde activiteiten te ondernemen en vergeet niet wat je van huis mee heb gekregen. Het is niet altijd zonneschijn maar als je met al je hart voor je studie of iets anders gaat, lukt het. Bij mij is het gelukt! Ik hoop van harte bij jou ook! Nogmaals mi ta desea bo tur kos bon!

 8. De vooruitzichten van Dunker zijn niet goed. Minder dan de helft van de bursalen studeert af en de meerderheid lost de studieschuld niet af.

  Ik denk dat Dunker in ieder geval tot de laatste catsgorie behoort gezien zijn voornemen om te gaan reizen zonder zich om zijn studieschuld te gaan bekommeren.

  Tenzij hij MFK politicus wordt, dan wordt he studieschuld kwijt gescholden.

  Of niet, Sheldrey Osepa?

 9. Justin, we gaan je ontzettend missen bij Zanzibar, maar gunnen je deze kans en staan allemaal achter je! Maak er een mooie tijd van, studeerse en all the best!!!

 10. We zullen je missen bij Zanzibar. Ik zal je moeder zeggen om te sparen voor je ticket met kerst. Je vader kan niet achterblijven en betaalt je ticket voor de zomer. Hahahaha

 11. welkom en suc6 met je studie.

 12. Justinnnnnnnnnnnnnn, heel veel geluk en succes in Nederland!!!