• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het aftellen is begonnen. Over zeven weken barst het Curaçao North Sea Jazz los op het eiland. Wereldberoemde, regionale en lokale artiesten zullen zorgen voor onvergetelijke dagen. Versgeperst.com neemt de muzikanten stuk voor stuk met je door. Deze week: Allen Toussaint.

De 74-jarige Allen Toussaint is van alle markten thuis binnen de rhythm and blues: hij is rhythm and blues-pianist, -zanger, -componist, -producer en -arrangeur. Toussaint is geboren in New Orleans als zoon van een trompettist. Hij hangt al vanaf het midden van de jaren vijftig in de studio van Cosimo Matassa (Cosmo’s factory) rond. Op dertienjarige leeftijd begint hij zijn loopbaan in The Flamingos en duikt hij ook op als pianist van het duo Shirley & Lee.

Producer
Maar als producer zette Toussiant ook flink zoden aan de dijk: als producer werkte hij aan de zijde van Dr. John en The Meters; ook werkte hij mee aan enkele albums van The Band. Op het label Minit kan Toussaint zich voor het eerst uitleven in het van begin tot eind opzetten en begeleiden van producties van anderen. Hij scoort met Jesse Hills Ooh Poo Pah Doo al direct een grote hit en heeft een jaar later een nationale nummer één met Mother-In-Law van Ernie K-Doe.

Eigen studio
Daarna werkt Toussaint met Paul McCartney en Paul Simon, Dr. John, Badger, Claudia Lennear, King Biscuit Boy, Mylon, Frankie Miller, Jess Roden, Browning Bryant, Zz Hill en Labelle. Met het geld dat hij verdient, bouwt hij een eigen studio: Sea- Saint. Met zijn Southern Nights scoort Glen Campbell in ’77 een grote hit. Later produceert hij elpees van Ramsey Lewis, Eric Gale, Joe Cocker, Etta James en Patti Labelle.

Covers
Veel van Toussaint’s nummers zijn gecovered door andere bands, zoals Working in the Coalmine, Ride Your Pony, Fortune Teller, Play Something Sweet (Brickyard Blues), Southern Nights, Everything I Do Gonna Be Funky, I’ll Take a Melody en Mother-in-Law.

www.versgeperst.com