• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Hoogtevrees, smetvrees, faalangst, bang in het donker en als de dood voor de tuinman. We hebben het over de angsten van komediant Jörgen Raymann. Maar de angsten worden omgezet zoals alleen Raymann dat kan. Op ons eiland speelt de Curaçao-liefhebber zijn show ‘Frede’ (bang) voor de laatste keer.

De Surinaamse entertainer sluit op Curaçao zijn carrière op het podium voorlopig af. In het Avila Hotel kon Versgeperst.com de grappenmaker spreken via Skype. “Het is waanzinnig om dit te doen op een plek waar ik verliefd op ben geworden. Ik ga er samen met mijn crew een te gekke show van maken.”

Stoppen met theater
Raymann heeft maar liefst achttien jaar in het theater gestaan om menig publiek buikpijn van het lachen te bezorgen. De voorstelling Frede heeft hij in Nederland ongeveer 160 keer opgevoerd. De laatste twee shows heeft hij weggelegd voor de Curaçaoënaren. Daarnaast hoopt hij een extra show te doen waarbij de opbrengst wordt gedoneerd aan stichting CliniClowns en stichting Felis. “Ik zeg niet dat ik voor altijd zal stoppen want dat kun je niet zeggen. Wat voor altijd is, is mijn huwelijk en ik hoop dat dat zo blijft”, zegt Raymann met een glimlach. “Ik stop voorlopig met theater en ga mij meer richten op tv-producties. Ook heb ik een methode ontwikkeld genaamd ‘High Five’ waarmee ik bij scholen en voor groepen ‘motivation speeches’ doe. Daarnaast ben ik ook nog eigenaar van een tv-productie bedrijf die onder andere de show Raymann en de Dino Show maakt.”

Tante Es
Op de vraag of hij zijn beslissing wel met Tante Es heeft besproken en of zij het podium niet zal missen zegt de komediant: “Tante Es was mijn grootste obstakel. Ik kan nooit zomaar een beslissing nemen zonder haar. Maar voorlopig zit ze nog in de tv-show en wij zijn sowieso van plan om over twee jaar een musical over Tante Es te doen. Dus Tante Es komt zeker aan haar trekken. En laten we eerlijk zijn, die vrouw is nu ook al 70 jaar dus het wordt tijd dat ze met pensioen gaat.” Raymann zegt dat hij zeker het theater zal missen. “Ik doe dit al achttien jaar onafgebroken. En als je iets al zo lang doet is het goed om even iets anders te doen. Dat is ook wat ik tijdens mijn ‘motivation speaking’ naar voren breng: durf af en toe niet alleen dingen anders te doen, maar ook andere dingen te doen. Dat is de reden waarom ik nu even stop met theater.”

Oude dag slijten
Ondanks dat Raymann Suriname een warm hart toedraagt, denkt hij erover na om zijn oude dagen de slijten op dushi Kòrsou. “Ik heb heel wat problemen gekregen in Suriname toen ik dat bekendmaakte. Want ik had natuurlijk de brutaliteit om zonder het Surinaamse volk te beslissen wat ik met mijn eigen toekomst wil doen. Mijn vrouw en ik hebben besloten om ongeveer over acht jaar naar een plek te gaan waar we ons thuis voelen. In Suriname zal ik mij ongetwijfeld gaan bemoeien met sociaal maatschappelijke dingen.” Raymann zegt dat hij geen yu di Kòrsou is maar in Curaçao een plek ziet waar ‘gewoon lekker kan leven en zijn ding kan doen’. “Los daarvan, mijn jongste dochter gaat in Amerika studeren en mijn oudste dochter blijft in Nederland. Dan zit ik toch op een plek waar ik ‘anytime of the day’ een vlucht kan nemen naar mijn kinderen. Maar Suriname zal altijd in mijn hart blijven, daar kom ik niet onderuit.”

Tipje van de sluier
Wat de cabaretier het Curaçaose volk als afsluiter mee zal geven wil hij nog niet helemaal verklappen. “Als ik op Curaçao ben sluit ik altijd af met het lied ‘Abo So’ van Padu del Caribe als mijn liefdesbetoog aan Curaçao. Ik heb dat nummer ook gezongen op Aruba vorige maand, dus het is niet meer exclusief. Maar ik ga wel een ander lied zingen, dat zal niet meevallen. Het is één van de moeilijkste liedjes maar wel één van de mooiste van Curaçao. Met dat nummer ga ik de show afsluiten. Voor de rest is de show precies zoals ik die in Nederland heb gespeeld.” Om het nummer waarmee Raymann wil afsluiten, goed te kunnen zingen wordt hij geholpen door zijn gitarist Ulrich de Jesus. “Hij is zelf een yu di Kòrsou en helpt mij met de uitspraak en melodie. We zullen zien hoe dat gaat. En mocht het niet lukken dan hoop ik dat het publiek heel hard meezingt zodat ik het liedje kan neuriën.”
Daarnaast geeft de cabaretier aan dat hij zal inspelen op de situatie op ons eiland. “Hoe Antillianen tegen Nederlanders aankijken. O nee, ik mag geen Antillianen meer zeggen, ik bedoel Curaçaoënaars. Ik heb altijd een goed gevoel bij het publiek hier, dus ik maak mij daar absoluut geen zorgen over.”

Edsel
In de show komt Tante Es ook zeer regelmatig op het podium, maar hoe zit het eigenlijk met ‘Edsel’? “Die gaat mee in mijn koffer. Een belangrijk gedeelte in het theaterstuk is voor hem weggelegd. Het Curaçaose bijgeloof lijkt veel op het Surinaamse bijgeloof. Over dit onderwerp zal Edsel een tumba-achtig nummer zingen. Het is een variatie op het Nederlandse lied ‘Mens durf te leven’. Ik kan het niet maken om naar Curaçao te komen zonder hem, nee man!”

Opvolger
Raymann ziet, nu hij binnenkort gaat stoppen, wel iemand in de wereld van komedie die hem zeker kan opvolger als hem deze vraag wordt gesteld. “Er is één persoon op wie ik heel trots ben en ik noem hem mijn theaterzoon, mijn protegé. Hij zal dit jaar ook het Curaçao North Sea Jazz presenteren.” De komediant heeft het over Jandino Asporaat. “Hij is voor mij de ‘upcoming guy’. Het leuke vind ik dat als ik op Curaçao kwam te horen kreeg: ‘wij hebben hier niemand’. Nu zeggen ze ‘we hebben Jandino, dus blijf jij maar weg’. Ik zie in hem zeker een opvolger.”

Frede
Raymann staat op 3 en 4 augustus met zijn show Frede op het Octagon plein van het Avila Hotel. Op beide dagen begint het theaterstuk om 20.00 uur. Kaarten kosten 65 gulden exclusief ob en zijn te koop bij het Avila Hotel, Mensing’s Caminada en Albert Heijn.

3 reacties op “Raymann heeft er ‘Frede’ mee”

 1. Hopje, je slaat de spijker op zijn kop met je ‘net als in 2009’. Want dat is het, de zoveelste herhaling van een herhaling. Raymann doet niets vernieuwend meer en herhaalt zijn oude typetjes tot in den treure.

  Zijn tv show ‘ Raymann is laat’ is tenenkrommend slecht.

  Maar ik respecteer jouw mening en het zou jou sieren als jij ook die van anderen respecteert. Ik wens je in ieder geval veel plezier bij de show.

 2. Heel flauw Percy, ben je soms ergens ‘frede’ voor?! Ik heb er zin in en ik weet zeker dat het weer een super show gaat worden net als in 2009!:) Leuk artikel trouwens.

 3. Ik ben blij dat Raymann ermee ophoudt, want de humor was bij hem de laatste jaren ver te zoeken.

  En al die typetjes van hem zijn intussen ook ronduit slaapverwekkend geworden.

  Het is een kunst om op je hoogtepunt te stoppen, en helaas beheerst Raymann die kunst niet. Hij is een parodie op hemzelf geworden.