• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Antilliaanse organisaties in Nederland willen dat Koningin Beatrix volgend jaar excuses maakt voor de slavernij. ‘Voor de nazaten is het slavernijverleden heel dichtbij. Voor de overheersers is het lang geleden.”, aldus Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN).

 
Raymond Labad, voorzitter van de beweging ter bevordering van Antilliaans-Arubaanse participatie (MAAPP) liet aan Volkskrant weten dat het niet gaat om Koningin Beatrix zelf. “Het gaat ons erom dat het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden excuus aanbiedt voor het tot slaaf maken van mensen. Geef toe dat er heel grote fouten zijn gemaakt, dat leeft sterk in onze achterban.”

Doorslaggevende rol
Morgen wordt in Amsterdam het slavernijverleden herdacht. Volgend jaar zal de herdenking van slavernij het hele jaar plaatsvinden. De slavernij is dan 150 jaar geleden afgeschaft. Een goed moment om excuses te maken, vinden de organisaties. “ In veel landen heeft de president al verontschuldigingen aangeboden. Bill Clinton deed het in 1998. Wij moeten een punt zetten achter de gevoelens rond deze geschiedenis. Het gaat letterlijk om helen. Om eigenwaarde. Juist het staatshoofd kan daarin een doorslaggevende rol vervullen”, aldus OCaN.

54 reacties op “‘In 2013 excuses Beatrix voor slavernij’”

 1. slavernij zal altijd bestaan…excuses EN erkenning not nooit gegeven…zoveel gestolen goederen en waanzin die niet beschreven staan. “Verboden voor honden en Inlanders” zelfde idee also de 2 e wereldoirlog

 2. @ linda. Een behoorlijk zieke geest heb je, als je zo ongenuanceerd naar het verleden blijft kijken en er niets van wil leren voor je eigen toekomst en die van anderen. Nederland doet heel veel en binnenkort gaat Nederland de waarborgfunctie inzetten. Dat betekent, dat Nederland veel geld en menskracht gaat inzetten om hier orde op zaken gaat stellen. Een nieuw bewijs van al het geklungel is, dat vandaag de Raad van Advies een negatief advies over de 80/20-regeling heeft uitgebracht.

 3. Sommige van jullie beweren dat Nederland zo veel voor Curaçao doet maar ik zie het niet.Ze investeren in toerisme zodat dat hun een leuke vakantie hebben, maar niet in de bevolking van het eiland met name jongeren die het erg moeilijk hebben met scholing en werk. Jullie praten alles goed wat er in het verleden is gebeurt.Die zieke geest Nico wilt zelf 400 eeuwen mensen handel vergelijken met Gerrit Schotte. Hij is ook niet oke. Kijk in Nederland hoe die witte borden crimminelen miljoenen stellen aan de top uit de zorg en geen moer geven om die mensen die in zorg instelling aan hun lot worden overgelaten. Je kent de geschiedenis niet ze hebben veel mensen vermoord,vrouwen verkracht,kinderen vermoord. En Nederlanders zijn het langste door gegaan met mensen handel.

 4. @ Labad. dat het niet gaat om Koningin Beatrix zelf. “Het gaat ons erom dat het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden excuus aanbiedt voor het tot slaaf maken van mensen.

  Nou ben ik toch benieuwd wie het staatshoofd van het KdN is, als het niet om Beatrix gaat.

 5. Waarom zijn mensen hier zo blij dat Indonesie tanks koopt van Duitsland.. grote kans is dat ze deze tegen eigen bevolking zullen inzetten.. lachen hoor!

 6. @ miss poes. Nederland mag zeiken wat ze wil, maar hier op Curacao zijn wij de baas en andere woorden van gelijke strekking zoals dat Nederland niets te vertellen heeft op Cur..

  Zeg je dit uit onwetendheid, domheid of indoctrinatie? Heb je ooit gehoord van Hoger Toezicht en Curatele? Er zitten twee AMvR’s aan te komen, waarvan 1 voor de eigengereide dictatoriale Wilsoe en de ander voor Babaloodin. Vanwege zijn financieel gehussel en onkunde zal de burger dat in de portemonnee gaan voelen en dat is niet de eerste keer na de OB-verhoging, schoudertax, 5 cent benzineopslag, nutsvoorzieningen etc. Noem dat maar, dat Nederland hier niets te vertellen heeft. Pffffff. Twee ministers, die daaruit hun consequenties zouden moeten trekken.

 7. Laten we voor het gemak vooral maar vergeten dat de voorouders van 90% van de Nederlanders nooit een moer met slavernij te maken hebben gehad. Het waren maar zeer weiningen die profiteerden van de rijkdommen die het opbracht, de rest werd zelf afgebeuld door fabrieksbazen en grootgrondbezitters. Ik vind het dan ook unfair om de koningin namens het hele Nederlandse volk excuses te laten maken, laat haar dat vooral uit eigen naam doen, en dan gelijk ook even excuses aan al die afgebeulden die in Nederland de kanalen hebben gegraven, turf hebben gestoken, in de mijnen hebben gezwoegd en nog veel meer.

 8. @mis poes, altijd leuk om iemand zijn naam eer aan te zien doen. Curaçao en ook Suriname zijn door de kolonistor op de kaart gezet, de huidige bewoners als slaven gekocht van de warlords in Afrika. Later is Suriname onafhankelijk geworden en de ex-kolonistor heeft zich teruggetrokken. Ook wil de ex-kolonisator zich volledig terugtrekken uit Curaçao en zit te wachten op de vraag om onafhankelijk te worden. Echter is men op Curaçao daar jammer genoeg nog niet bereid toe om dat te doen. En dan vraag ik mij af pakiko no ?

 9. @ Anonymous, op 03-07-2012 om 01:37, ik wil alleen even één punt van je van frustratie en incompetentie druipend relaas aanstippen, het is de linkse politiek in Nederland geweest die de verkoop van oorlogstuig aan Indonesië heeft tegen gehouden nadat enkele jaren geleden Indonesië wel overtollige marine-schepen van Nederland heeft gekocht. Dus al bij al zal het wel meevallen met die vijandigheid van Indonesë tegen Nederland. Eat your heart out.

 10. @ miss poes. Ik dacht, dat het een incident was, maar je blijkt er vaker rare interpretaties op na te houden met als gevolg je rare reacties. Helaas voor jou heeft Nico meer gelijk dan jij.

 11. @Nico toch, als ik hier de commentaren lees valt me op dat haatgevoelens juist van mensen zoals jij afkomstig zijn. Zodra een Curacaoenaar met gerechtvaardigde kritiek op de Nederlandse houding komt, vertalen jullie het naar haat. M.a.w., curacaoenaars mogen geen kritiek leveren op de Nederlandse houding tov curacao en de Curacaoenaars. Nederland heeft geen moer gedaan voor de Curacaoenaars, integendeel. Je kunt voor mijn part van Timboektoe tot Den Haag blijven zemelen, maar het is de waarheid over het merendeel van de Nederlanders, Dat je er niet tegen kunt, alá, maar om Curacaouse kritiek meteen van de hand te doen als haat, past bij jouw kleinburgerlijk nederlandse denkpatroon. Nederland mag zeiken wat ze wil, maar hier op Curacao zijn wij de baas. Curacao is het erfgoed van de Curacaoenaars en niet van de Nederlanders. Ga maar lekker in dromenland zeuren.
  Wat je eigenlijk zegt is dat ook Suriname van de Nederlanders is. Man, ga toch lekker een eind weg fietsen joh. Als je bedoeld dat Willemstad o zo mooi is, moet ik je ff aan herinneren dat Willemstad door merendeels Slaven is opgetrokken, niet ontworpen, dat wel. Ga maar in de archieven neuzen. Overigens zijn de mooiste gebouwen van Willemstad niet door Nederlandse architecten ontworpen, maar door verschillende Europese en ZuidAmerikaanse architecten. Nederland zal nooit meer de baas kunnen worden in iig Curacao, daar moeten zij een heuse bloedbad voor riskeren. Het is niet anders jongen.

 12. @misspoes, dat jij nederlanders haat zegt genoeg over jou. Zal wel te maken hebben met jouw leventje dat niet al te succesvol is. Voor jouw informatie wij waren hier eerder dan jouw voorrouders. Wij hebben curacao zo gemaakt. Nog steeds is de nederlandse vlag op Curacao dus ik denk dat het beter is dat jij weggaat met je haatgevoelens. En anders stel ik voor dat je met je stoere praat Suriname en Indonesie achterna gaat en ook onafhankelijk wordt maarja dan betekent het wel dat jij zelf hard moet gaan werken en dat wil je niet!

 13. Ik zou willen beginnen met mijn welgemeende excuses aan te bieden voor het feit dat onze voorouders ‘heksen’ en ‘ketters’ hebben verbrand.
  En ook voor het feit dat Jezuïten slaven in dienst hadden.
  En ook voor het feit dat al die Afrikaanse potentaten en ‘Koningen’ de Europese slavenhalers een handje hebben geholpen bij de levering van slaven.
  En ook voor het feit dat ik dat gezeur over excuses meer dan zat ben.

 14. @ Strongeheartedlioness, op 02-07-2012 om 14:41, jij komt bij mij over als zo’n wat ze noemen geitenwollensokkenfiguur. Waarom ga je volgende week niet naar onze ministerraad vergadering en biedt je ze, uit naam van jouw familie, excuses aan voor al het leed dat zij ons hebben aangedaan.
  En vergeet niet met Gerrit (alhoewel ?) op de foto te gaan, lijkt mij bij nader inzien een unieke kans voor Soehatje voor een zwart/wit foto.

 15. Ook in ook OCAn zitten genoeg zakkenvullers, nu de Nederlandse regering de geld middelen wil afschaffen gaan ze weer op deze toer.
  we vechten al jaren voor gelijkheid, dit soort clubjes zorgen er juist voor dat wij in Nederland een uitzondering positie krijgen waar we niet op zitten te wachten. we hebben een Nederlands paspoort en willen gelijk behandeld als de rest .

 16. @Nico, natuurlijk zitten de Antillianen en zelfs de Surinamers nog steeds met een minderwaardigheidscomplex, jullie zitten nog steeds op Curacao te zieken. Dan is het toch logisch. Jullie moeten optieften uit Curacao. jullie hebben nog steeds een grote mond op Curacao. Suriname wil het liefst niks met NL te maken hebben, maar helaas is dat moeilijk te doen met de halve Surinaamse bevolking in Nederland. De Indonesiers, Surinamers en Curacaoenaars zullen jullie altijd blijven haten. Dat hebben de Nederlanders zelf over zich afgeroepen. Eerlijke zaken doen met Nederland zeg je? Nou, ik heb gehoord dat Indonesie de Nederlanders mooi heeft laten zitten met hun 2e hands Leopardtanks. Ze gaan het bij de Duitsers halen. Tja, pijnlijk.

 17. Beste Nico, het gaat niet om toerisme. De oude Indonesiers hebben een pesthekel aan de Nederlanders, ik heb er veel over gelezen, ik heb docu’s gezien waar Indonesiers vertellen en ik heb het het uit de eerste hand van Indonesiers zelf. Natuurlijk gaan de 200miljoen huidige Indonesiers de Blanda niet hatelijk behandelen. Indonesiers zijn geen hatelijke mensen, Indonesiers zijn geen Nederlanders. Nederlanders zijn van nature juist de hatelijke mensen. Maar in de geschiedenislessen krijgen de Indonesische leerlingen wel degelijk te weten wat de Nederlanders uitgezeken hebben met de Indonesiers. Nederland kan nooit meer ook maar iets klaarkrijgen van de Indonesiers. Op eieren zal Nederland moeten lopen als het Indonesie betreft. Heb je niet gelezen hoe Indonesie Nederland een flinke hak heeft gezet? Ze kopen geen wapens bij Nederland. maar bij de Duitsers. Minister Rosenthal en het NL Kabinet zijn diep teleurgesteld. Nederland zal de Indonesiers nooit onder druk kunnen zetten. Dat probeerden de NLers zo’n 15 jaar geleden. Nederland is meteen aangepakt door de Indonesische min.v.Buitenl.zaken. Nederland kijkt wel uit om de relaties met Indonesie te verpesten, de Indonesische regeringen pikken helemaal geen grote bek uit Den Haag. Ga toch maar een beetje lezen, er is oneindig veel lektuur aanwezig. Het doet de NLers natuurlijk pijn dat de Indonesiers ze eruit gebonjourd hebben, maar dat gebeurt met een koloniaal land en met koloniale misdadigers. Ik begrijp dat het pijn doet Nico, maar tempo Doeloe is sedert 1949 niet meer. Jullie zijn helemaal niet geliefd in Indonesie, hoor. Trouwens, Nederlanders zijn nergens geliefd, dat is een feit. Dat denken sommige Nederlanders tegen beter weten wel, Nederland koopt ‘liefde’. Maar gekochte genegenheid is altijd NEP.

 18. Jammer dat men zich zo druk maakt om het verleden. Kijk naar de toekomst en maak er wat van! Wees blij dat onze voorouders ooit op die boot zijn gestapt, wel of niet verkocht door eigen mensen en wel of niet op contractbasis vertrokken naar de west.
  Vergelijk dus nu wat je hier hebt met de mensen in je land van je roots, man!
  Don’t forget…slavernij was er al in de tijd van Cleopatra.
  En daarbij waren niet alleen de Nederlanders actief, maar ook de Portugezen en de Spanjaarden waren zeer actief in deze vorm van mensenhandel.

 19. @stronheartlioness. laat de regering schotte maar haar excuses aanbieden die doen meer kwaad in 1.5 jaar dan de nederlanders in 400 jaar

 20. @anonymous. jij bent nooit op indonesie geweest want daar ben je juist als belanda van harte welkom. geen enkele haatgevoelens.. en ze doen gewoon eerlijk zalken met nederland. curacao kan een voorbeeld nemen aan indonesie. daar leven ze niet in het verleden zoals jullie ydk en kijken ze vooruit en vandaar hebben zij economische voorspoed en zitten jullie ydks nog steeds met een minderwaardigheidscomplex.

 21. @Strongeheartedlioness, heb je enig idee wanneer het dan kan stoppen? Nog 100 Jaar, nog 200 jaar? Ik denk zelf dat het pas stopt als Curacao zelfstandig wordt, want dan heeft het geen effect meer. Het inspelen op latente schuldgevoelens van calvinistisch Nederland blijft nog wel even werken, zeker zolang christelijke partijen ontwikkelingshulp nodig blijven vinden…ook als EU bijna failliet gaat…Ik heb eens samengewerkt met een blanke Canadees die veel lokale mensen op zijn werk gewoon stom vond. Toen ik dat wat ongepast vond, zei hij `wij hebben geen kolonieen gehad`, waarmee hij dus aangat dat hij de problemen gewoon mocht noemen zoals ze zijn. Dat is waar Curacao op inspeelt en wat steeds minder effect in NL krijgt.

 22. @ Anonymous. We hebben het over DE slavernij, die door Nederland in het jaar 1863 is afgeschaft en daarmee had onze koningin NIETS te maken en zeker de ongeboren Beatrix niet. Ga er nou niet van alles bijhalen te pas en te onpas, want er is nog steeds een soort slavernij anno 2012

 23. Ik als witte nederlandse vindt dat excuus een mooi gebaar zou zijn. Het is toch ook iets om ons kapot voor te schamen. Het is al erg genoeg dat er op school amper aandacht aan wordt besteed. Daarnaast zou het een uitgelezen mogelijkheid zijn om de racistische tekeningen op de gouden koets te verwijderen.

 24. @Anonymous, op 02-07-2012 om 11:37, bent ongetwijfeld ook zo iemand die uiteindelijk heeft leren lezen en schrijven maar niet aan het vak “nadenken” is toegekomen.

 25. Zorro, de Koninklijke familie had alles met Slavernij te maken. Ook in Indonesie hebben de Nederlanders slavernij gepraktiseerd. Omdat de Jappen ze 2/3 jaar in een Jappenkamp hebben opgesloten voelen ze zich tot nu toe slachtoffer. Volkomen ten onrechte. Terwijl de Nederlanders zelf 300 jaar hebben huisgehouden in Indonesie, 340 jaar in Suriname en nu al zo’n 378 jaar op Curacao. 5 jaar Jappenkamp weegt niet op tegen 350 jaar Kolonialisme en brute mishandeling. Bovendien waren de Nederlanders notabene zelf de bezettende macht in Indonesie. Daarom hebben de Indonesiers een pesthekel aan de Nederlanders. Niet zonder reden.

 26. @ Anonymous, op 02-07-2012 om 11:37, die vraag aan het eind van je verhaaltje moet je aan de Indonesiërs stellen zeker niet aan de Nederlandse Nederlanders.

 27. @ Anonymous. Dat is nou het grote verschil tussen onze koningin en de Japanse keizer: onze koningin had NIETS met de slavernij te maken.

 28. Ik heb in de Volkskrant gelezen dat het een gezamelijk verzoek van de Surinaamse en Antilliaanse organisaties was. Jullie doen alsof het een solo Antilliaans ding is. Waarom vallen jullie de Curacaoenaars zo aan? Als jullie die mensen zo haten, waarom leven jullie dan op dat Eiland? ik heb op 1 juli de Surinamers zien protesteren in Amsterdam. Een lange stoet afstammelingen van de slaven, zwarte Surinamers in Koto missie en Surinaams Afrikaanse klederdracht liep door de straten van Amsterdam. Er was geen een Antilliaan in die lange stoet afstammelingen van de Surinaamse slaven te bekennen. Is het de Surinamers wel toegestaan om excuses te vragen van de Koningin? Is het niet vreemd dat de Nederlanders bijna vijftig jaar lang aan de kop van de Japanners zijn blijven zeuren om excuses, die bovendien door de Japanse Keizer Hirohito aangeboden moest worden aan de Nederlanders die zelf bijna 300 jaar lang huisgehouden hebben in bezet Indonesie? Dat kan dan wel weer?

 29. Als Hms of haar zoonlief dit ooit zouden doen, dan is de republiek ,, Nederland ” zeer nabij!!
  Jammer Curacao, droom maar lekker verder dit gaat nooit gebeuren!!

 30. @ Tutu. Treurige mensen die ex-slaven, kijk wat er van ze is geworden!!

  Volgens mij zijn ze allemaal reeds lang hartstikke dood.

 31. En stel nou dat Nederland excuses aanbiedt? Dan zal je zien dat er door een hoop mensen wordt gezegd dan ze het niet echt meenden en alleen maar zeggen om er vanaf te zijn. Ik geloof er niks van dat dan opeens het hele gedoe over de slaventijd is afgelopen.

  Achteraf zouden de mensen van wie de voorvaderen als slaaf hierheen kwamen blij moeten zijn dat ze hier zitten en niet daar.

 32. Treurige mensen die ex-slaven, kijk wat er van ze is geworden!!

 33. Beetje jammer van jullie mening. Dus je jullie zeggen het was allemaal goed, weest trost op de VOC! Toppie mensen

 34. @ Vito, dat jij in al je wijsheid Australië als voorbeeld aanhaald, wil ik je toch wel wat extra wijsheid meegeven: De Engelsen hebben indertijd Australië van de aboriginals afgepakt (en nooit meer teruggegeven). De Makambas hebben ons van onze voorouders in Afrika gekocht en naar Curaçao gebracht. Op een gegeven ogenblik heeft het Koninkrijk der Nederlanden min of meer in opdracht van de toen regerende vorstin (Wilhelmina) hun eiland autonomie gegeven aan de toen heersende politiek, De NVP, de DP, COP, KVP en die andere splinterpartijtjes ben ik vergeten. Dit eiland, wat velen ons eiland noemen, hebben wij van Het Koninkrijk der Nederlanden gekregen, por nada. Dat wij er zo’n kolere zooi van maken komt voort uit het stupide gedoe van velen dat nos mes por, daarbij bedoelend nos mes por mas miho. Nou laat mij dat dan nog meemaken in deze generatie.

 35. De OCaN (antilliaanse organisaties in Nederland), zo blijkt maar weer, worden zoals meestal niet gehinderd door enige kennis van zaken. Ook daar waar het in deze het staatsrecht betreft.

  Koningin Beatrix kan grondwettelijk gezien zulke uitspraken niet doen.

  Ga eerst de lessen maatschappijleer nog maar eens over doen, volg wat lesjes staatsinrichting/staatsrecht en ga je dan stil in een hoekje zitten schamen over deze domme uitspraken.
  Je maakt je als organisatie(s) enorm belachelijk. Soms is zwijgen beter!! Dat is in deze zeker het geval!!!

 36. Ga toch door met jullie leven!

 37. Vito, ik denk dat de indonesie beter zelf excuses kan gaan aanbieden want er zijn miljoenen mensen vermoord nadat de nederlanders er zijn weggegaan.. honderd duizenden indos, communisten, chinezen en van alles en wat zijn afgemaakt.. dankzij soeharto en soekarnu.
  zowiezo kan je afvragen waarom zij in indonesie geen excuses vragen van nederland en jullie exslaven uit afrika wel.. idd het is beter om voorruit te kijken dan om in het verleden te leven!

 38. Sorry ik vind dit echt belachelijk. Ze willen weer in het middelpunt staan en hun eer omhoog gooien. Het is afgeschaft, wees daar blij mee.

 39. ik ben het met klaagbaak eens.
  het minimumloon van nu is misdadig, het is modernde slavernij.
  laten we dat eerst eens aanpakken en dan verder zien.
  kortom in het heden zijn ook een hoop zaken misdadig………….

 40. Het is beter dat wij als de bevolking van Curacao ons gaan bezighouden met de huidige West Indische Compagnie onder leidiing van de heren XIX met als roverhoofdman Gerrit F. Schotte en zijn vazallen Rambolodin, Cooper, Wilsoe, El Hakim, Monk enz.

  Goed voorbeeld doet goed volgen nietwaar. Na alle steunbetalingen uit Nederland, het saneren van de schulden, roven deze boeven het land opnieuw leeg.
  Nederland heeft betaald, het wordt nu tijd dat wij Schotte en zijn criminelen aanpakken.
  Deze hufters betalen geen belasting, worden gestuurd door internationale criminele netwerken roven het belastinggeld, Ons land is in bijna 2 jaar verworden tot een bananenrepubliek genaamd Curahiti.

  Laat deze boeven hun excuses maar aanbieden.
  Nos mes por???? Laat me niet lachen. Het zijn incompetente criminelen en wij vinden het prima dat het land leeggeroofd wordt.
  SHAME ON YOU KORSOU!!!!

 41. @hans, je hebt toch moeite met die mentaliteit. Er zijn so wie so twee in/op stappers, Hellberg en Pedro Luis Brion, die zeggen namelijk nooit NEE tegen een free ride, anders zouden ze wel op Curaçao of iets dergelijks wonen.

 42. Curacao ziet zich sterk geidentificeerd met slaven. Dat men dat wil koesteren is een goed recht. Het is verfrissend om in andere landen te zien hoe bevolkingsgroepen meer gelijkwaardig naar elkaar kijken. Dat dwingt bij mij meer respect af. Maar als Curacao de underdog positie wil cultiveren, dan zegt dat ook wat.

 43. Het vieren van een vrolijke (!) ‘bevrijdingsdag’ is dat niet veel beter voor iedereen? Wees zonder voorbehoud dankbaar en blij, NU is iedereen vrij! Want we leven in het NU NU NU !

 44. Wat een gezeur steeds weer. Herdenking moet blijven maar stoppen met onzin verzoeken.
  Dit zal wel weer door Jelmoentje Wiels zijn doorgegeven aan zijn in Nederland wonende vrienden.

 45. De fiets van mijn opa is door de Duitsers in de tweede wereld oorlog gestolen. Heeft Duitsland ooit excuses aangeboden. Nee. Het waren idioten in die tijd die dingen fout deden. Kun je de Duitse jeugd daar nu nog mee confronteren? Het is een gelegenheids argument van de bevolking hier. Ja, slavernij was fout als je het door de bril van nu bekijkt. Over 20 jaar zegt men misschien wel mensen tegen een minumum loon 40 uur per week laten werken is misdadig. Slavernij is bijna 150 jaar afgeschaft er zijn zoveel generaties overheen gegaan. Richt je meer op de toekomst en de mogelijkheden dan over je schouder naar het verleden te kijken.

 46. Waarom wordt en geen excuus gevraagd in Afrika waar Afrikanen hun landgenoten als slaven verkochten?

  Antwoord: daar zit geen geld.

  Want na het excuus moet natuurlijk ook betaald worden.

  Laat Nederland een grote boot sturen en iedereen die nog last heeft van de slavernij terug naar Afrika varen.

  Wedden dat niemand instapt?

 47. Gaat de regering schotte ook haar excuses aanbieden voor falen corruptie en criminele daden dan?¨daar hebben we meer aan

 48. Er is al zoveel geld van Nederland naar Curaçao gegaan dat er geen betalingen uit deze hoofde meer hoeven plaats te vinden. Emotionele / psychische kwesties zijn natuurlijk van een andere orde. Maar dat is met geen geld teniet te doen.

 49. Zielige man, zielige organisatie. Als je zelf niet aan je trauma werkt, wordt het nooit wat met je en blijf je in de slachtofferrol zitten.

 50. O,ja Shors en laat de nakomelingen van het kolonialisme excuses vragen aan de ex-kolonie Indonesie en Java voor de genoside ,volkerenmoord gedurende de Nederlandse bezetting van die eilanden. Engeland heeft dat ook gedaan aan de oboriginals uit Australie Alleen Nederland die het meeste herrie maakt over mensenrechten in de wereld blijft op dit gebied alleen achter. Trouwens wat zijn ze allemaal helemaal in Africa gaan zoeken. Rijkdom toch de kelders zitten vol met gestolen goederen uit die periode toch, Vol goud en zilver toch.

 51. En gaan we dan ook excuses vragen aan die koningen van Ghana en de Goudkust die destijds hun eigen onderdaning verkochten ALS slaven. Voor VOC/WIC waren zij handelswaar (hoe erg dat ook is) waaraan geld werd verdient.

 52. Het moge duidelijk zijn dat drs. Glenn Helberg van de OCaN een leiderschaps rol hierin heeft dat terecht deze stelling aan neemt en hiermee de issue van de antillianen treffend vertolkt.

  PLB

 53. Kan iemand mij uitleggen wat Koningin Beatrix met de slavernij te maken heeft??

 54. Flauwekul, er zijn al excuses geweest en er zijn slavernij monumenten. laat de nakomelingen van slaven maar excuses vragen in afrika..