• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vrijheid was en is niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Eeuwenlang werden slaven onderdrukt, misbruikt en verhandeld. Precies 149 jaar geleden werd de slavernij in Nederland afgeschaft en vonden op Curaçao 6751 slaven hun vrijheid.

In Groot-Brittannië kreeg het verzet tegen slavernij en slavenhandel vorm vanaf het laatste kwart van de achttiende eeuw. In 1807 werd slavernij daar verboden. Door verdragen lukte het Groot-Brittannië ook in andere landen de protesten tegen slavernij aan te wakkeren. In 1834 was de afschaffing in Groot-Brittannië een feit, Frankrijk volgde in 1848 en Nederland uiteindelijk in 1863. Op Curaçao betekende dit dat de slaven contracten kregen bij plantage-eigenaren. Zij betaalden huur voor een stukje grond waar zij zelf iets konden verbouwen.

Herdenken
Slavernij heeft Curaçao gevormd en de sporen zijn dan ook overal terug te vinden. Wereldwijd zal vandaag de afschaffing van de slavernij worden herdacht. Bij La Tentashon is tussen 14.00 en 16.00 uur een programma met verschillende activiteiten rondom 150 jaar slavernij. In Nederland is de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark, in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte. Volgend jaar, wanneer de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft, zal het hele jaar in het teken staat van slavernij.

9 reacties op “149 jaar afschaffing slavernij”

  1. @Jan C, omdat in de gehele geschiedenis dat gebeurde.. overal ook in Nederland.. waar de Fransen, Spanjaarden, Engelsen en Duitsers kwamen en hele steden uitmoorden..
    Dat is het verleden! daar kan je niets meer aan doen maar je kan er wel wat aan doen aan deze corrupte regering! en verdiend de regering en de families van der dijs en dos santos (en ik denk dat jij familie van hen bent) miljarden aan het uitbuiten van Curacao!

  2. @ Jan C/L. Omdat mensen met verstand in het heden willen leven en naar de toekomst willen kijken na van het verleden geleerd te hebben. Er valt dus nog heel wat voor je te leren, voordat het miderwaardigheidscomplex en slavernijtrauma verdwenen zijn.

  3. Waarom gaan de jullie opmerkingen over deze regering en niet over als die mensen die vermoord werden, uit de schepen gegooid, zwangere vrouwen die slagen werden en de miljarden die Nederland door de slavernij heeft verdiend.

  4. @Virgilio, en deze twee personen vragen zich nu nog steeds af; wie was die payaso ?

  5. begin dit artikel maar met vrijheid IS nog altijd niet vanzelf sprekend. Slavernij bestaat nog steeds over de hele wereld. Ook hier op de eilanden

  6. Virgilio, MAN ministers hebben de reputatie continu op reis te zijn want de prive huishoudens van deze ministers draaien op de riante daggeldvergoedingen.

    Cooper is de grootste profiteur wat dat betreft. Wil mevrouw Cooper een nieuwe koelkast dan gaat Cooper een midweek op ‘dienst’reis naar Venezuela.

    Wil mevrouw Cooper een nieuwe auto dan is Cooper ineens een paar weken in Europa.

    Een goede tweede op de lijst van MAN snoepreizigers is Eunice Eisden. Maar het is ergens wel goed dat ze continu op reis is, want in de Statenvergaderingen likt ze alleen maar MFK en PS hielen.

  7. @jan c, of kijk hoe deze regering de zwarte bevolking onderdrukt en uitbuit.. nog erger

  8. Jammer genoeg dat na dat veel grote helden met dood als offer gevochten hebben, is het vandaag triest om te zien dat zelf de zwarten de zwarten onderdrukken. De teksten van Bob Marley lijken wel gisteren geschreven. Kijk naar naar Zuid-Afrika, na Nelson Mandela worden nog steeds de zwarte boeren onderdrukt.

  9. Als afgevaardigde voor Curaçao was Minister Humprey “Pim” Senior (MAN) aanwezig bij de herdenking. Ik heb de grote eer gehad deze man (samen met Minister Voges van Sint Maarten) te ontmoeten deze dag en heb alle respect voor de toegankelijkheid van deze Heren.