• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het aftellen is begonnen. Over elf weken barst het Curaçao North Sea Jazz los op het eiland. Wereldberoemde, regionale en lokale artiesten zullen zorgen voor onvergetelijke dagen. Versgeperst.com neemt de muzikanten met je door. Deze week: Paquito D’Rivera en de Dizzy Gillespie All-Star Big Band.
 
De Cubaan Paquito D’Rivera (1948) is professioneel muzikant sinds 1966. Deze zoon van de klassieke saxofonist en orkestleider Tito D’Rivera trad echter al op toen hij pas zeven jaar was. Begin jaren ‘70 richt hij samen met pianist Chucho Valdés het Orchestra Cubana de Musica Moderna op. In 1981 verhuisde hij naar Amerika en bracht in dat jaar ook zijn solodebuut Paquito Blowin’ uit. In 1988 trad hij toe tot het orkest The United Nations Orchestra van de bekende trompettist Dizzy Gillespie. In de jaren hierna maakte de hij meer dan 30 soloalbums en won negen Grammy Awards. Daarnaast speelde hij vele gastrollen bij beroemde orkesten en bigbands.

Veelzijdige componist
Zijn leeftijd houdt hem niet tegen want hij is nog altijd productief als veelzijdige componist. Hij is solo te zien op zaterdag 1 september. De dag ervoor zal hij de Dizzy Gillespie All-Star Big Band leiden op het festival.


Dizzy Gillespie All-Star Big Band

John Birks ‘Dizzy’ Gillespie werd geboren in 1917 en begon met trompetspelen op z’n dertiende. In 1937 vormde hij met Teddy Hill een eerste ensemble en in het begin van de jaren veertig speelde hij samen met jazz-grootheden als Charlie Parker, Thelonious Monk en Kenny Clarke. Dizzy Gillespie kon het beste optreden in een bigband, want in kleine bezettingen kon hij zijn kwaliteiten als componist-arrangeur niet goed kwijt. Zelfs toen hij samen met Charlie Parker en Thelonious Monk de bebop aan het ontwikkelen was, had de trompettist een bigband achter de hand. Vanaf 1945 begon hij te touren met een bigband die The Dizzy Gillespie Orchestra heette. In 1993 overleed Gillespie en toen besloten trombonist Slide Hampton en bassist John Lee om de Dizzy’s bigband voort te zetten.

Handelsmerk
Gillespie speelde vaak op een trompet waarvan de beker in een hoek van 45 graden stond en dit was een beetje zijn handelsmerk. Volgens zijn autobiografie kwam die knik met een ongeluk in zijn trompet. De klank veranderde en dit beviel Gillespie wel. Ook Gillespies speelwijze was opvallend: hij speelde met bolle wangen, wat ongebruikelijk is voor een trompettist.

Paquito D’Rivera
De Dizzy Gillespie All-Star Big Band bestaat uit veel Gillespie alumni, zoals Paquito D’Rivera die op het festival de big band zal leiden. De in Havana geboren D’Rivera wordt gezien als de meest creatieve Cubaanse jazzmuzikant en een van de beste klarinetspelers ter wereld. Hij zal een ode brengen aan het repertoire van één van de grootste jazzmusici aller tijden.

Kaarten
De Dizzy Gillespie All-Star Big Band is op vrijdag 31 augustus te zien in het WTC en Paquito D’Rivera treedt zaterdag 1 september op. Je kunt hier al kaarten voor kopen bij Mensing Caminada, Mobile Planet, Tik-Tak, 24 Uur Uit de Muur en telefonisch via 522-JAZZ. De kaarten kosten $ 195.00 of 354.90 gulden per dag.

www.versgeperst.com