• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De op Curaçao geboren David Paulus (26) omschrijft zichzelf niet als een modeontwerper maar als kunstenaar. Gisteren toonde hij tijdens de Curaçao International Fashion Week zijn collectie die geïnspireerd is op de jaren ’60 film Cycle. De kunstenaar sprak met Versgeperst.com over zijn werk.

Maar voordat we de modeshow van gisteren bespreken duiken we eerst in het verleden van Paulus om erachter te komen hoe het allemaal is begonnen. Tien jaar geleden verhuisde Paulus naar Nederland. Ongeveer vier jaar geleden wist hij niet meer zo goed wat hij wilde doen en had eigenlijk nergens meer zin in. “Ik hing vaak op de bank en spijbelde veel.”

Doe iets!
“Totdat op een dag een vriend van mij langs kwam en kwaad werd op mijn zinloze gedrag. Hij pakte ineens uit het niets een naaimachine en zette die voor me neer. Hij riep: doe er iets mee, maak iets! Ik heb toen mijn eerste t-shirt gemaakt en dat was best goed gelukt. Zo ben ik begonnen met mode en ben ik meer kleding gaan maken. Ik begon met plasticzakken te experimenteren. Via marktplaats vond ik mensen die gratis stof aanboden. Ik haalde dat op en maakte daar kleding van. In 2011 heb ik mijn eerste professionele collectie ontworpen en laten maken en vervolgens gepresenteerd.

Nog verder terug
Eigenlijk begon het modegevoel bij Paulus al iets eerder te kriebelen. “Toen ik nog klein was zag ik mijn oma zelf kleding maken, ze was heel creatief. Mijn moeder maakte zelf poppen. Ik keek altijd over hun schouder mee. Toen begon ik zelf ook dingetjes te maken voor poppen. Maar toen ik tien jaar geleden naar Nederland verhuisde is de mode een beetje achtergebleven en deed ik er niets mee. Tot die ene dag dat er een naaimachine voor mij neus werd gezet.”

Andersom
Wat opvallend is, is dat Paulus eerst gewoon is begonnen met het maken van kleding en een collectie heeft weten neer te zetten. Sinds kort zit hij op school, gericht op mode. “Ik ben aan de modeopleiding begonnen omdat ik mezelf wil verfijnen en mijn productiewerk (naaien van kleding) wil verbeteren waar dat kan. Sinds twee maanden loop ik stage bij modeontwerper Ellen Willink, ik blijf daar tot juli. Ik doe dit puur om meer ervaring op te doen.”

Kunstenaar
Op de vraag of hij zijn merk kan beschrijven zegt Paulus dat hij geen merklabel heeft. “Ik verkoop mijn kleding niet. Ik omschrijf mezelf meer als een kunstenaar. In mijn werken kan je mij ook terugzien. Alles wat je ziet, van make-up, de vormen van de kleding, de presentatie, dat is David Paulus.”

Thema’s
Paulus werkt voor zijn collecties vaak met thema’s. “Tijdens de Amsterdam Fashion Week heb ik een collectie gepresenteerd met het thema ‘Alice and Dolls’. Alice komt van de film Alice in Wonderland en de Dolls zijn gebaseerd op ouderwetse porseleinen poppen.” De collectie die de kunstenaar gisteren heeft getoond is gebaseerd op de film Cycle uit de jaren ’60. “Wat mij heeft aangetrokken en wat ik terug heb laten komen in de collectie, is de puurheid van een vrouw aan de buitenkant maar ook de donkere kant die een vrouw van binnen heeft, de ‘dark side’.”

Trots
De jonge kunstenaar vertelt dat de zaal gisteren propvol zat en dat de modeshow helemaal aan zijn verwachtingen heeft voldaan. “Ik heb leuke reacties gehad, ook van familie en vrienden. Allemaal trotse mensen! Gisteren was de afsluiting van de fashion week. Premier Gerrit Schotte en minister George Jamaloodin (Financiën) kwamen ook een kijkje nemen naar de collectie van verschillende modeontwerpers.

Talenten
Paulus vindt het belangrijk dat mensen weten dat Curaçao talenten heeft die het ver schoppen, als hem wordt gevraagd wat hij wil achterlaten op Curaçao. “Het maakt mij niet zoveel uit of men mijn kleding wel of niet mooi vindt. Dat vind ik niet het belangrijkste.” Paulus zou in de toekomst nog een keer modeshow op het eiland willen doen. “Of misschien wel een tentoonstelling.”

Volgende stap
De volgende stap die de jonge kunstenaar wil zetten is richting New York. “Ik wil daar volgend jaar juli een modeshow geven, een kleinschalige presentatie.” Op de vraag of hij daar hoopt door te breken is Paulus heel nuchter: “dat hoeft voor mij niet, ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik doe gewoon wat ik leuk vind. Als er twintig mensen komen kijken ben ik ook blij. Ik hoef niet beroemd te worden. Ik laat mezelf zien door te doen wat ik leuk vind.”

Foto’s collectie Cycle: Ramsay Soemanta

www.versgeperst.com