• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Modeontwerper Liza Illana Lopez is geboren op Curaçao en is op het eiland voor de Curaçao International Fashion Week. Vanavond toont zij een collectie van haar merk LILCOLLECTION die gewijd is aan haar geboorteland. Versgeperst.com sprak met deze fashionista over haar reis door de mode.

Liza verhuisde op jonge leeftijd met haar ouders van Curaçao naar Cuba, omdat haar vader daar een baan kreeg aangeboden. Liza kwam in haar kinderjaren al regelmatig in aanraking met mode. “Als we naar Curaçao gingen voor vakantie nam mijn moeder mij mee naar modeshows van lokale winkels”, vertelt de modeontwerper. “Mijn nichtjes en ik hielden ook vaak verkleedpartijtjes en showde dan kleding aan elkaar. We deden alsof we op de catwalk liepen, ik werd op vroege leeftijd al omringd door mode.”

Studiejaren
In Cuba begon Liza aan haar studiejaren en startte met een studie medicijnen. “Ik heb twee jaar medicijnen gestudeerd, maar kwam erachter dat dit toch niet was wat ik wilde. Ik begon te zoeken naar een opleiding in de richting van mode en kwam uit bij een school in Spanje. Daar ben ik naartoe verhuisd en ben aan de studie Fashion Design begonnen.”

Welk pad?
Liza geeft aan dat in Cuba carrièremogelijkheden heel klein zijn en ze niet naar Amerika wilde om te studeren. Toen ze eenmaal de school in Spanje had gevonden was de keuze snel gemaakt. “Ik heb daar vier jaar gestudeerd, vervolgens ben ik naar dezelfde school in Milaan gegaan en heb daar de studie afgerond.” Maar daar bleef het niet bij. Na haar studie pakte Liza alweer haar koffers en verhuisde naar Nederland en begon daar aan de master Brandmanagement, Luxery Brand. “Na deze studie was ik een beetje in de war en wist niet zo goed wat ik nou precies wilde, welk pad ik wilde bewandelen. Ik ben toen in Amsterdam begonnen aan een vijf maanden durende stage bij modeontwerper Albert Veenstra van damesmodemerk Trois de Boulogne.”

Eigen zaak
“Na mijn stage ben ik er weer teruggekeerd naar Spanje en ben op zoek gegaan naar werk. Intussen had ik thuis wel mijn eigen kledinglijn. Vrienden vroegen me waarom ik niet meedeed aan modeshows. Ik heb dit vervolgens gedaan en ontving goeie reacties. Mensen vroegen me waar de kleding werd verkocht.” Dit was het moment waarop Liza besloot om in oktober vorig jaar een eigen winkel te openen. “Het is een klein winkeltje waar ik twee collecties verkoop, de zomer- en wintercollectie. Daarnaast heb ik nog zes privéklanten die kleding van mij kopen.”

LILCOLLECTION
De kledinglijn van Liza heet LILCOLLECTION en bestaat uit casualkleding. Liza beschrijft haar merk als modieus, helder en simpel. “Een merk voor alledaagse kleding.” De modeontwerper haalt haar inspiratie uit van alles. “Ik raak geïnspireerd door van alles wat ik om mij heen zie. Ik kan niet gefocused blijven op één ding. De ideëen en ontwerpen komen gewoon uit mijn vingers.” De laatste zomercollectie van 2012 van LILCOLLECTION is geïnspireerd door Curaçao en bestaat uit de fleurige en kleurige kleuren van het eiland.

Ode aan Curaçao
Op de vraag of deze collectie een ode aan Curaçao is antwoord Liza meteen ja. “Ik heb hier al zo lang niet meer gewoond en ik kreeg het gevoel dat ik weer een band moest creëeren met mijn land. Dat de mensen weten dat er talent is op Curaçao, ook al gaan veel Curaçaoënaren naar het buitenland om te studeren. Ik wilde aan Curaçao de eer geven en heb daarom de zomercollectie van 2012 gewijd aan mijn land.”

Thuis
Als we haar vragen waar zij zich toch het meest thuis voelt en waar haar hart ligt zegt ze dat haar hart deels in Spanje en deels op Curaçao ligt. “Ik hou van Spanje en woon er al zes jaar. Maar elke keer als ik terugkom naar Curaçao voel ik me meer verbonden met het eiland en krijg het gevoel dat ik naar mijn eiland moet terugkeren. De modewereld is een moeilijke wereld en vooral op Curaçao. Veel mensen begrijpen dat niet, de markt hier is heel klein.”

Trots
Liza wil graag met haar show een herinnering achterlaten bij de mensen. “Ik wil dat mensen mij en mijn kleding zullen blijven herinneren. Maar vooral ook dat ik dit voor de mensen van hier doe, voor de trots van ons land. Want Curaçao heeft veel talenten. Vanavond toont Liza in het Hilton Hotel twee collecties waaronder een deel van haar zomercollectie die is opgedragen aan Curaçao.

www.versgeperst.com