• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het zaadje voor haar boek, plantte Shanti Silos in donkere dagen terwijl zij vocht tegen een burn-out. Het zaadje bloeide op en nam haar mee langs een leerzame weg die resulteerde in het boek Schonen, Dromen en Ordinaire Fun. Versgeperst.com sprak met Silos over haar boek, dromen en donkere tijden.

De 33-jarige Silos werd geboren in Nederland, maar groeide mede dankzij haar Surinaamse ouders op in een multiculturele wereld. Haar studiekeuze neigde in eerste instantie naar de Kunstacademie of Psychologie, maar uiteindelijk koos zij voor Bedrijfskunde. “Ik was bang een arme kunstenaar te worden”, legt de schrijfster uit. “En ik ben niet zo goed in het ‘in de schoolbanken zitten’ dus Psychologie viel ook af.”

Donkere dagen
Vanaf 1999 begon Silos met het trainen en coachen van mensen. Ze inspireert mensen en helpt hen met hun persoonlijke groei. In 2007 werd de schrijfster voor het eerst zelf geconfronteerd met haar vragen over het leven en haar eigen ontwikkeling. “Op een dag plofte ik neer op de bank en ik kon niets meer. Ik was altijd heel positief en vrolijk, maar heb nog nooit zoveel donker gezien als in die periode.” Silos had een burn-out.

Schonen
“Ik lag in duizend stukjes en moest weer heel worden”, vertelt Silos over haar donkere dagen. De schrijfster begon met het opschonen van haar leven. “Ik heb alle stukjes onderzocht om te kijken of ze nog bij mij pasten. Sommige stukjes heb ik weggegooid en sommige bewaard. Dit heb ik ook gedaan met mijn omgeving. Ik heb mijn hele leven onder de loep genomen. Wie en wat pasten er eigenlijk nog bij mij?”

Dromen
Na het onderzoeken, weerleggen en weggooien van elementen in haar leven, was er weer ruimte. “Ik had veel troep weggegooid, dus er was nieuwe ruimte die gevuld moest worden. Ik moest nieuwe dingen creëren anders zou er teveel leegte zijn. Ik had vier dromen die ik wilde verwezenlijken: een eigen bedrijf beginnen, een gezin, een huis in de natuur en een boek uitbrengen. Samen met een vriendin zijn we begonnen met het stap voor stap verwenlijken van onze dromen: doorbraak coaching, noem ik het.”

Fun
Terwijl Silos haar dromen najoeg, begon zij weer te leren genieten van het leven. Een periode van Ordinaire Fun brak aan gepaard met daten, feestjes en dansen. “Ik was een jaar celibatair geweest en had ineens weer zin om te daten en naar strandfeestjes te gaan. Ook ging ik dingen doen buiten mijn comfortzone zoals het geven van een korte speech voor 150 mensen. Dit was doodeng, maar het ging goed.”

Inner Joy
Silos heeft inmiddels bijna al haar dromen verwezenlijkt en is bij het laatste hoofdstuk beland van haar reis. “Als alle elementen (schonen, dromen en ordinaire fun) in balans zijn, bereik je inner joy. Ik leef nu anders: Ik geef me over aan dingen en laat los. Ik laat me nu verrassen door het leven en meevoeren door de stroom.”

Het boek
Tijdens het begin van haar levensreis, begon Silos met het schrijven van een dagboek. “Ik wilde anderen laten begrijpen hoe het was om een burn-out te hebben en schreef elke dag een stuk. Ik kreeg zoveel positieve reacties dat ik het dagboek uiteindelijk heb verwerkt in een boek.” Na veel aanpas en schrapwerk was het boek Schonen, Dromen en Ordinaire Fun geboren. Silos heeft het boek deels uitgewerkt op Curaçao. “Curaçao is een inspiratieplek. Het eiland heeft alle elementen om te genieten: zon, zee, mooie plekken en feestjes.”

Meer dromen
Inmiddels heeft Silos ook weer nieuwe dromen. “Mijn nieuwe dromen zijn een verlenging van eerdere dromen. Zo zou ik graag op verschillende plekken op de wereld werken. Curaçao is een heel goed begin.” De schrijfster heeft sinds haar jeugd al een band met Curaçao, omdat haar opa hier vandaan kwam. Ze ging vaak met haar ouders naar het eiland en kwam altijd regelmatig terug. Ze is nu drie weken hier om haar boek te promoten.

Release party en workshop
Woensdag vindt de release party van Schonen, Dromen en Ordinaire Fun om 18.30 uur plaats bij Saint Tropez. De toegang is gratis. Zaterdag geeft Silos bij Landhuis Bloemhof een workshop over haar boek, het leven en genieten. De aanvang van de workshop is 14.00 uur waarna een half uur later de interactieve sessie start. Na 17.00 uur is er ruimte om bij te praten en haar boek te kopen. De workshop kost 10 gulden en aanmelden kan via info@bloemhof.an. Het boek Schonen, Dromen en Oridnaire Fun is op Curaçao verkrijgbaar bij Bruna en Mensing’s Caminada.

3 reacties op “Shanti Silos en haar reis naar ‘inner Joy’”

  1. Dank voor de mooie reacties! Curacao heeft me met open armen ontvangen. Daar ben ik erg blij mee en erg trots op! Dushi Kursao 🙂

  2. Ik heb in NL gelezen en ook ingetekend voor de publicatie voor een exemplaar. Dit artikel verwoord perfect het verhaal dat Shanti wilt delen. Zeer inspirerend, zelfs in een warm,broeirig, en soms bewolkte Curacao. Heel veel succes!

  3. “Inspiring”
    Ben benieuwd naar het boek en zal het zeker gaan kopen/lezen !