• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het aftellen is begonnen. Over zeventien weken barst het Curaçao North Sea Jazz los op het eiland. Wereldberoemde, regionale en lokale artiesten zullen zorgen voor onvergetelijke dagen. Versgeperst.com neemt de muzikanten stuk voor stuk met je door. Deze week: Richie Ray & Bobby Cruz.

Ricardo ‘Richie’ Ray werd geboren in Brooklyn, New York op 15 februari 1945. Op zevenjarige leeftijd kreeg van zijn ouders pianolessen cadeau en speelde al snel de sterren van de hemel. Zijn muzikale partner Robert ‘Bobby’ Cruz voegde zich vijf jaar later bij het pianotalent en samen werden zij één van de grootste salsaduo’s van de wereld. Het eerste album van het tweetal ‘Ricardo Ray Arrives-Comején’ verscheen in 1963 voor Fonseca Records. Het album bevatte hits als Mambo Jazz, Comején en Viva Richie Ray.

Goud
Na een onstuimige muzikale carrière van verschillende labels, stijlen en woonplaatsen, verhuisden het muziekduo naar San Juan, Santo Domingo. Daar tekenden zij een contract bij Vaya Records label en in 1971 brachten zij het album ‘El Bestial Sonido de Ricardo Ray y Bobby Cruz’ uit. Het album steeg razendsnel in de hitlijsten en werd goud.

Religieus
Het duo is vooral bekend geworden door hun bijdrage aan de populariteit van salsamuziek in de jaren ‘60 en ‘70. Ook worden ze geroemd voor het mengen van klassieke elementen en rock met traditionele latinmuziek. Het duo was populair door heel Latijns Amerika en de Verenigde Staten, vooral in de Caribische landen. In 1974 namen ze een risico door te switchen naar religieuze muziek, nadat ze zelf net waren bekeerd.

Meer hits
In de jaren ’90 ging het duo uit elkaar om in 1999 toch samen weer de draad op te pakken. In 2003 scoorde zij met de hit Al Ritmo del Piano en speelden onder andere in de Copacabana Club in New York. In 2005 werd het album Tropisounds uitgebracht. Ook deze nummers deden het goed en Salsa La Celebracion werd in 2006 opgenomen in de Top 100 Songs Charts in Noord Amerika. Ook won het salsaduo zij een Latin Grammy Award voor Lifetime Achievement. Richie Ray & Bobby Cruz staan maandag 27 augustus op het Brionplein. Het concert is gratis.

www.versgeperst.com