• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Mimi van Bindsbergen en Marlies Schoenmakers exposeren samen in de Mon Art Gallery met ‘Terra’. Schilderijen en sculpturen van de twee komen hier samen tot een geheel en Versgeperst.com ging naar Rif Fort om er een kijkje nemen.
 
Volgens de kunstenaressen is deze expositie ‘meant to be’. Bij toeval kwam hun werk ooit samen en toen ontstond het idee om samen te exposeren. “Wij vinden het een symbiose”, wat er op slaat dat het werk van de twee verschillende kunstenaressen naadloos op elkaar aansluiten. Twee jaar geleden werd de datum voor deze expositie vastgesteld en nu is het werk al sinds 27 april te bewonderen.

Archeoloog
Van Bindsbergen omschrijft zichzelf als schilder, tekenaar en etser. Ze houdt van het tweedimensionale element van schilderen. Zij wil ‘intensiteit, verwondering en vervoering’ overbrengen en ook laat zij het mystieke van het landschap in haar schilderijen terugkomen. ‘Tijd’ speelt een hoofdrol. “Ik zie mezelf vaak lopen als archeoloog door het landschap, op zoek naar de lagen van de tijd.” Je kunt haar schilderijen ophangen zoals je wilt, want ze hebben geen boven- of onderkant.

Duiken
Volgens haar komt dit door het duiken, waardoor zij in een andere dimensie terechtkomt en boven en onder niet meer uitmaakt. Van Bindsbergen heeft veel gereisd en de plek waar zij schildert is belangrijk voor het resultaat. Op haar reis naar Australië ontdekte zij het bubbeltjesplastic als druktechniek. Zij kan zich er van weerhouden om de bubbeltjes kapot te knijpen en gebruikt het liever om er iets moois mee te maken.

Oneindige beweging
Schoenmakers wil beweging vangen in haar werk. “Ik wil de illusie van beweging vangen in klei. Bij deze collectie gaat het om het oneindige. De beweeglijke klei heb ik expres op een metalen sokkel geplaatst om zo een groot contrast te creëren.” Klei is het materiaal waar zij het liefst mee werkt, omdat het zo mooi te boetseren is. Voor haar is de verhuizing naar Curaçao van grote invloed op haar werk geweest. “Ik ben zelf veel relaxter geworden en dit zie je ook terug in mijn werk. In Nederland werkte ik wel eens met metaal, maar dat past nu niet meer bij mij. Het gaat er dan veel te hard aan toe.”

3D
In tegenstelling tot van Bindsbergen, doet Schoenmakers alles in 3D en dat begint al bij het schetsen. Deze schetsen worden vaak ‘s nachts gemaakt, want dan werkt zij het best in haar atelier. Deze plek vormt de kern voor haar werk. “Mijn hele huis mag worden afgebroken, zolang mijn atelier blijft bestaan.”

Informatie
De expositie in de Mon Art Gallery (Rif Fort) is tot 18 mei gratis te bewonderen. Ook kan men de werken kopen. Tot nu toe zijn er al menig geïnteresseerden geweest voor zowel de schilderijen als de sculpturen.

www.versgeperst.com