• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De financiering voor de film ‘Tula the Revolt’ moet binnen een paar weken rond zijn. Er is nu een Facebookpagina opgericht die zich er hard voor maakt dat de film op Curaçao wordt opgenomen, in plaats van op een locatie in het buitenland.

 
Filmmaker Dolph van Stapele vindt het grappig dat de Facebookpagina is opgericht. “Er zijn dus mensen die zich ermee bezighouden en die laten zien dat Curaçao als locatie belangrijk is voor de film.”

Emotie
Volgens Van Stapele is het decor niet belangrijk voor de film, dat kan ook in Zuid-Afrika. “Daar heb je ook cactussen en bosjes. Wel is het leuker op de originele locatie door de sfeer die dat met zich meebrengt. Wanneer de film op Curaçao wordt opgenomen, zie je Tula op Knip bij Westpunt. Wanneer bezoekers deze plek uit de film herkennen, weten ze  dat ze op dezelfde plek staan waar Tula 200 jaar geleden stond. Hierdoor kan meer emotie worden overgebracht”, aldus van Stapele.

Locatiesubsidie
“Nu willen we de film hier opnemen, maar je moet altijd een plan B hebben en dat zou opnemen in het buitenland kunnen zijn.” Volgens de filmmaker zijn er veel landen die een locatiesubsidie hebben voor het opnemen voor films. “Er hoeft geen decor worden meegenomen, dus qua geld maakt het niet uit. Alleen de slaven uit de film komen daadwerkelijk uit Curaçao, andere acteurs moesten al worden ingevlogen.”

‘Curaçao, laat je zien’
Volgens Van Stapele is dit hét moment voor Curaçao om zich te laten zien. Nu kunnen lokale bedrijven een bijdrage leveren aan de film die veel effect zal hebben op het eiland. “Dit is het verhaal van Curaçao en dat kan maar één keer verfilmd worden.” Er lopen op dit moment veel onderhandelingen met bedrijven. “Op de korte termijn heeft een donatie of sponsoring niet veel effect voor het bedrijf, maar het gaat om de lange termijn. Curaçao gaat hier veel voor terug krijgen, een film is immers gratis reclame voor een land.”

Geen filmland
Curaçao is volgens Van Stapele op dit moment geen filmland, maar kan zich wel gaan ontwikkelen. “Het eiland heeft veel potentie. Er zullen bekende acteurs naar Curaçao komen en de film brengt veel merchandising met zich mee. Elk land moet ergens beginnen en met de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij is dit dé kans.”

Marokko
“Marokko was een paar jaar geleden ook niets op filmgebied, terwijl nu veel onafhankelijke filmmaatschappijen daar hun films opnemen. Films geven een land veel economische input”, zegt de filmmaker. ‘Tula the Revolt’ zal volgens hem voor veel werkgelegenheid op Curaçao zorgen, wat de economie ten goede komt. “De film als trekpleister voor Curaçao gaan werken en het toerisme stimuleren.

4 reacties op “‘Tene Tula na Kòrsou’”

  1. The hell? Sinds waneer is tula “de verhaal van curacao”?

  2. @Kirsten de Ruyter, als jij zo graag die “trots” in jezelf wil vinden, trek je geldbuidel open en koop je trots.

  3. Ik vind het wel mooi. Slavernij betitelen als ´een geheel ten onrechte aangemeten trauma´. Je hebt gelijk het was inderdaad in retro/perspectief juridisch gesproken geheel ten onrechte. En ook een trauma. Laten we dat erkennen en de trots in onszelf vinden om dat te kunnen verwerken. ´Tula the Revolt´inderdaad te triest voor woorden. Dat het nodig was vooral.

  4. Ik roep iedereen op om geen cent aan deze flauwekul uit te geven, nog even los van het feit dat in crisistijd iedereen die geld over heeft (en het weg wil geven/gooien) het beter aan een sociale instelling kan geven dan het geheel ten onrechte aangemeten trauma weer eens te versterken!

    ‘Tula the Revolt’ mijn god, te triest voor woorden!