• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Curaçao Sunchild Foundation’s dieren reddingscomite genaamd Curaçao Animal Rescue & Edu (TeamCARE) gaf twee geredde wilde vogels gisteren hun vrijheid terug. Rond 15.10 uur werden een groene reiger en een bruine pelikaan weer vrijgelaten. Beide vogels zijn van een wisse dood gered.

De pelikaan is gevonden langs de kust van Caracasbaai door een oplettende wandelaar van eigen bodem. Tijdens nader onderzoek door de gealarmeerde vrijwilligers van TeamCARE die ter plaatse arriveerden, waren er na vangst van de pelikaan vier grote vishaken van 5 a 7 cm geconstateerd op vier plekken in het lichaam: eentje in de linkerschouder, in de linkerelleboog van de vleugel, in de linker flank, en in de rechtervoet.

Fysiotherapie
Na verwijdering van allevier haken werd de sterk vermagerde en uitgedroogde pelikaan opgenomen totdat de wonden genezen waren. Echter na twee weken bleek dat de mannetjes pelikaan zijn linkervleugel niet kon strekken. Hierdoor zou de pelikaan niet kunnen jagen. Na veertien weken fysiotherapie werd afgelopen dinsdag opgemerkt dat de pelikaan zijn vleugel wel weer kon strekken.

Vrijheid
Het was de eer aan Kurt Brown, mede-eigenaar van Twindivers duikschool, om de pelikaan zijn vrijheid terug te geven. Twindivers duikschool te Mari Pampoen heeft verschillende malen TeamCARE geholpen door verse ansjovis, masbangu en sardientjes aan te leveren voor de pelikaan en de andere zeevogels die TeamCARE in verzorging heeft gehad.

Reiger
De groene reiger was gevonden op straat nabij de rotonde aan het einde van de Caracasbaaiweg door een toerist. Via via werd het dier in de namiddag afgeleverd bij TeamCARE in een doos. Er was vervolgens nog getracht de volgende ochtend om het jonge weesdiertje te laten herenigen met zijn of haar ouders maar de ouders waren nergens te bekennen.

Wees
De pluizige, veerloze, baby groene reiger was opgenomen als weesdiertje. Gedurende elf weken werd het dier met de hand gevoed en mocht het zelf visjes vangen. Zodra geconstateerd was dat de jonge reiger vaardig genoeg was in zelf vis vangen, kon het teruggebracht worden naar de natuur. De vrijlating werd uitgevoerd door de jongste vrijwilligers van TeamCARE: de vijfjarige tweeling IWan en Rowan.

Gespot
Beide vogels zijn voorzien van door TeamCARE herkenbare markeringen op het lichaam die in verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Dit stelt vrijwilligers van TeamCARE in staat om losgelaten dieren, middels verrekijkers in de komende zeven tot dertig dagen na uitzetting terug te vinden in de natuurgebieden. Twee vrijwilligers hebben beide vogels vanochtend nog gespot.

1 reactie op “Twee geredde vogels weer de natuur in”

 1. Ontroerend!

  Geweldig werk TeamCARE, Kurt, IWan en Rowan, jullie zijn DE Curacaoenaars van deze maand!!

  “Any society, any nation, is judged on the basis of how it treats its weakest members — the last, the least, the littlest.”
  ~Cardinal Roger Mahony