• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De vergrijzing sloeg in Europa al toe en ook de Curaçaose bevolking wordt ouder. Tijd dus om meer aandacht te richten op de oudere mensen, hun interesses en behoeftes. In februari ging het project Grandi ku Orguyo van start wat zich hierop moet richten.

Het project zal twee jaar duren en valt onder een SEI-porject (Sociaal Economisch Initiatief). Het project is verdeeld in vier onderdelen:
A) Onderzoek en inventarisatie zorg voor ouderen
B) Wetgeving rondom de oudere
C) Stem van de oudere
D) Resultaten van de deelprojecten verwerkt in een goed uitvoerbaar beleidsplan

Enquêtes
Onderdeel A en B zijn momenteel in volle gang en binnenkort komt de stem van de oudere (onderdeel C) aan bod. Dit gebeurt door middel van enquêtes. De ouderen kunnen hierin vertellen hoe zij hun leven, toekomst en woonsituatie zelf zien.

Spreekuur
Er wordt ook hard gewerkt aan het opzetten van activiteitencentra voor ouderen en een preventief ouderenspreekuur. Voor dit laatste moet worden onderzocht of dit haalbaar is. Door een dergelijk spreekuur kan noodzakelijk informatie over de oudere naar voren komen, de gezondheid in de gaten worden gehouden. Dit kan van pas komen bij hen zelf, maar ook bij de persoon die de oudere verzorgt.

3 reacties op “Aandacht voor ouderen”

 1. @iemand… het valt wel mee hoor, zelfs na 65 ben je welkom… Het is naar NL begrippen geen vetpot, maar een basis. Niet in de randstad gaan wonen, maar ergens in het oosten, daar zijn de huren ook lager. Je wordt geacht in NL te wonen als je daar 6 maanden en een dag bent.. Rest van het jaar (ik zou zeggen de koude maanden…) . …De NL SVB site meldt het zelfs in het Turks, maar niet in het Papiements of het Fries..(misschien is dat nog een klacht waard?)
  —–
  U kunt in NL een gedeeltelijk AOW-pensioen krijgen als u geboren bent vóór 1 januari 1942 en u: na uw 59e 6 jaar in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba heeft gewoond, en op dit moment in Nederland woont, en de Nederlandse nationaliteit heeft, of de nationaliteit van een EU/EER-land of van een land waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft afgesloten.

  Iedereen heeft in NL recht op een minimum bedrag aan inkomen. Elk jaar stelt de regering vast welk bedrag dat is. Heeft u minder inkomen dan het vastgestelde bedrag en bent u 65 jaar of ouder, dan kunt u een AIO-aanvulling aanvragen. U kunt een AIO-aanvulling krijgen als u in Nederland woont. uw inkomen lager is dan het vastgestelde minimuminkomen. u niet te veel eigen vermogen heeft.

  Minimuminkomen vanaf 1 januari 2012 per woonsituatie:
  U woont alleen € 975,03/U woont met iemand anders € 1.342,07/
  U woont alleen met een kind onder de 18 jaar € 1.227,02

 2. Laat Koeiman eerst het AOV-fonds maar veilig stellen, want die behoefte voor de ouderen zal zeker blijven bestaan.

 3. vergrijzing of geen vergrijzing in NL, NL probeert alle “donkere buitenlanders” van hun land te weren. ze gaan ervan uit: “een blank land voor de blanken”.