• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De half-Curaçaose rapper Fresku is een nieuwe weg ingeslagen. Hij wil meer experimentele muziek maken en hier is een documentaire over gemaakt. Fresku krijgt veel kritiek over zijn keuze. “Mag een rups dan geen vlinder worden?”, zegt hij over zijn nieuwe muziekstijl.  

Het nieuwe album van Fresku ligt ver weg van de muziek die we van hem gewend waren en dat is wennen. Hoewel hij een groot risico neemt, voelt hij geen spanning. “Je kunt geen fouten maken als je op zoek bent naar oprechtheid.” Hij ziet het proces als iets spiritueels en hij denkt dat je zijn pijn, die hij legt in de muziek, via je onderbewustzijn meepikt.

Feedback
Fresku hecht veel waarde aan de feedback van mensen die voor hem belangrijk zijn en hem creatief kunnen aanvullen. Toch kreeg hij niet van iedereen de feedback die hij hoopte. De Nederlandse schrijver Henk van Straten ziet wel iets in de muziek, maar vindt het erg gedurfd. Fresku heeft ook mensen benaderd om met hem samen te werken, maar dat liep niet erg soepel.

Samenwerking
De stemklank van Theo Maassen wil Fresku graag gebruiken om onder een baslijn te zetten. De samenwerking tussen het tweetal begon wat stroef, want Maassen gebruikte niet de juiste ‘Arabische A’- klank. “Ik kom uit Eindhoven man en weet niet wat een Arabische A is.” Ali B werd ook benaderd door Fresku, maar Ali gebruikte de metafoor dat zijn hart kotste van de muziek. Fresku wil dat mensen zich suïcidaal voelen en alles eruit gooien. Daarna zullen zij zich bevrijdt voelen. Ali B staat perplex en weet niet wat er gebeurt met Fresku.

Jimmy Paculo
De documentaire is opgedragen aan de overleden vriend van Fresku, Jimmy Paculo. Hij besloot om niet naar zijn begrafenis te gaan, omdat hij dat commerciële onzin vindt. Ter afsluiting van de documentaire zegt Fresku: “Het maakt niet uit of mijn nieuwe album bergen gaat verzetten of niet. Het heeft me dichterbij mezelf gebracht en daarmee is al een berg verzet.”

Hiphop
Reyaan Reymound, Fresku, werd in Nederland geboren, maar bracht een groot deel van zijn leven door bij zijn vader op Curaçao. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met hiphop. Toen hij terugkeerde naar Nederland wilde hij verder in deze scene.

Bekijk hier de hele documentaire.

4 reacties op “Fresku verandert muziekstijl”

 1. accoord

 2. Ik herken wat dingen die naar voren komen.
  Een dromer , veel fantasie .
  Wat binnen zit moet naar buiten komen…………..hoe dan ook.
  Probeer leeg te sterven.
  Go for it Fresku.

 3. Hilarische docu, hij neemt iedereen weer keihard in de maling. Moet je de lol van imn kunnen zien!

 4. Is dit serieus of puur voor de publiciteit?