• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

SchoolboekenCURAÇAO – Voor de vijfde keer wordt op Curaçao het internationale literatuurfestival ‘Krusa Laman-Writers Unlimited Curaçao’ georganiseerd. Tussen 12 en 22 april zal alles in het teken staan van literatuur. Internationale auteurs zoals Rodaan Al Galidi uit Nederland en Petina Gappah uit Zimbabwe zullen aanwezig zijn.

‘Krusa Laman’ is een schrijverstournee van het internationale literatuurfestival ‘Writers Unlimited Den Haag’ (voorheen Winternachten), dat sinds 2003 op Curaçao, Aruba en Sint Maarten wordt gehouden.

Herinneringen
Op Curaçao is Fundashon pa Planifikashon di Idioma (FPI) de partnerorganisatie van ‘Writers Unlimited Den Haag’. Zo coördineert en organiseert FPI samen met andere partners op het eiland de meeste activiteiten van het festival. Naast internationale auteurs doen ook lokale auteurs, artiesten en muzikanten mee aan het festival. Het thema is dit jaar ‘The power of memory’.

Activiteiten
Er zijn verschillende nevenactiviteiten tijdens dit festival, zoals een expositie bij het National Archaelogical Anthropological Memory Management (NAAM) van 12 tot 17 april. Ook zal er een expositie in de Openbare bibliotheek zijn van 13 tot 26 april. Op donderdag 19 april is er om 16.00 uur een meet & greet met de deelnemende auteurs bij het NAAM.

Workshops
De auteurs van het festival zullen verschillende middelbare scholen op Curaçao bezoeken en met leerlingen uit bovenbouwklassen van gedachten wisselen. FPI heeft reeds workshops georganiseerd voor de deelnemende klassen. Elodie Heloise gaf deze workshops en kreeg daarbij hulp van Michael Martina. Zeker vijfhonderd leerlingen hebben met veen animo onderzocht wat ‘The power of memory’ voor hen betekend.

Presentatie
De eerste grote presentatieavond van ‘Krusa Laman’ is een literair debat dat op vrijdag 20 april om 20.00 uur in Teatro Luna Blou plaatsvindt. Mario Kleinmoedig zal de gesprekken tussen telkens drie auteurs leiden. Het decor zal in het teken staan van de zeventiger jaren op Curaçao. Entree voor deze avond is tien gulden.

Taal
De tweede literaire avond is op zaterdag 21 april om 20.00 uur in Vila Maria. Deze wordt aan elkaar gepraat door Merietza Haakmat en Favell Maduro. De entree hiervoor is vijftien gulden. Alle auteurs en artiesten dragen in hun eigen taal voor, terwijl tegelijkertijd op een groot scherm vertalingen in het Papiamentu en het Engels geprojecteerd worden.

11 reacties op “Literatuurfestival op Curaçao”

 1. Jeroen,
  Ik vermoed dat je nog niet zo lang op ons nep-literatuur eiland vertoeft, want je weet niet dat je via Boekhandel Mensing’s Caminada allerlei (wereld-)literatuur kan bestellen of gewoon via Amazone.com.

  Als ik met jou van boeksmaak mag verschillen: waar laat je Paulo Coelho, Vargas Llosa, Garcia Marquez, V.S Naipaul, Stieg Larsson, Truman Capote, Charles Dickens en Kluun??? Om maar een paar te noemen. Ik val in slaap bij de namen die jij opsomde. Ben je soms blijven steken in zeg maar de verplichte nummers van je HBS-boekenlijst ???

  Treed eens buiten je comfort book zone en raadpleeg af en toe The New York Times Bestseller list. Man, get a life (and some better books) !

 2. Waarom je aan ons ergeren, Jeroen? Je komt uit een hoogbeschaafd land met een indrukwekkende literatuurgeschiedenis en uitgebreide mogelijkheden om jezelf cultureel te ontwikkelen, al wordt daar nu flink in gesneden. Blijf voor je eigen gemoedsrust niet verder op dit nepeiland. Ga terug naar jouw cultureel paradijs, en laat de stripverhalen in Bruna liggen voor je co-expats die zonder kritiek wel willen bijven . Wat ons betreft, wij hebben behalve onze Papiamentu literatuur, ook voldoende toegang niet alleen tot de Nederlandse, maar, en nog belangrijker, tot de Engelse, Spaanse, Franse, Duitse, Portugese, tot de Wereldliteratuur. Goede reis, Jeroen!

 3. Guys keep up the good work met Krusa Laman.
  Laten we onze energie vooral daarop focussen en met volle teugen genieten.
  @ Jeroen: ik zeg toedeledooookie kreng en kom naar het ooo zo mooie land van de nu al 16 miljoen mensen en vraag daar wie Reve is. Zullen ze niet weten. Is dat dan erg?? De tijd staat niet stil. Jij nu wel.

 4. Ik verheug me op het internationale literatuurfestival ‘Krusa Laman-Writers Unlimited Curaçao’.
  De tentoonstelling bij NAAM, als resultaat van de workshops op scholen, vond ik ontroerend. Ik was geraakt door de boodschappen die de jeugd van Curacao de toekomst toewenst. Ook was het gezellig om samen ouwe herinneringen op te halen. Voor mij is het een voorbeeld van hoe literatuur mensen en kulturen bind. Petje af voor FPI.

 5. Wat is er toch aan de hand met Jeroen? Bevindt hij zich werkelijk op Curacao? Wordt het dan niet hoog tijd dat Jeroen terugkeert naar een “beschaafd” land waar hij geschoold kan worden in “beschaving”? Gelukkig zijn er heel veel leuke mensen, zowel van Curaçao zelf als uit andere delen van de wereld, die met plezier op ons lekker rotsje DUSHI Kòrsou wonen, met of zonder boeken (een boekenliefhebber!) 🙂

 6. Carlos, op 09-04-2012 om 04:56 schreef:
  …… Wie belangstelling heeft moet zijn email adres maar even hier noteren, dan stuur ik wel een link met wat NL kwaliteitsboeken. …

  Thanks
  kujichagulia67@gmail.com

 7. Wat een haat op dit forum.
  Niet iedereen leest graag en wie dat wel wil, kan altijd nog in buitenland passende literatuur kopen.

 8. Beste Jeroen, je zult ook geen kunst of cultuur vinden als je alleen op Mambo komt.
  Echter Curacao heeft een hele reeks aan boeiende schrijvers en kunstenaars die hun kunst in verschillende vormen exposeren. Ook kent ons kleine eiland een grote schare van uitstekende componisten. Neem bijvoorbeelde de Curacaose Wals.

  De boeken die je noemt zijn allemaal te verkrijgen in de openbare bieb. Verder zijn er veel niches waar vrije denkers elkaar ontmoeten. Deze staan niet op een kaart en je zult ze via mensen moeten ontdekken. Echter, met jouw houding, denk ik dat je er voorbij zult lopen zonder het te zien en dat de deelnemers je liever zien gaan dan komen.

  Overigens is jouw geliefde boekenwinkel ook in Nederland zo dood als een pier. Like it or not, maar de grote boeken ketens hebben die de das omgedaan. En deze verliezen groot terrein wanneer er betere wetgeving komt m.b.t e-books.

 9. @Jeroen,
  typisch, jij bent toch de man die het eerdaags over de S-typetjes op Curacao had? Curacao is idd een klein eiland, dus waarom hele stocks aanleggen met boeken van nepschrijvers zoals een Reve en W.F. Hermans. dat zijn geen schrijvers, maar …..’s!
  nou ja, ik ken hun verhaal. Sartre, Tolstoi, Bakoenin en anderen zijn pas echte schrijvers. ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat jij een verschikkelijke haat koestert tegen Curacao en de Curacaoenaars, dus het nep-eiland waarop jij verblijft en het eiland waar je eindelijk ‘mens’ bent geworden! al die boeken die jij noemde, kun je overigens allemaal op Curacao bestellen of via het internet. het zou onlogisch zij om magaboekhandels op zo’n klein eilandje neer te zetten. jij bent de neppert, want met je grote bek woon je nog steeds op ons nep-eiland, sukkel!

  ik in jouw plaats zou allang met de noorderzon vertrokken zijn van Curacao, het volgens jouw nep-eiland dat jouw en je gezin voedt! wat dacht je, dat alleen in nederland literatuur bestaat of in dat tropisch land waar jij vandaan komt?
  als je niet op mijn rotsje vertoefde dan zou ik nog hebben gedacht; ‘laat die sukkel maar zeiken tot ie een ons weegt’. maar aan de andere kant ben ik heel blij dat profiteurs zoals jij hun laaghartige meningen over mijn eiland Curacao hier neerschijten. want door mensen als jij weten we hoe jullie over ons denken. en geloof me, dat is voor jou en je laffe laaghartige geestverwanten niet echt nuttig!

 10. Voorgeval de curacaose jeugd wil gaan lezen.. via diverse torrent sites zijn aardig wat e books te krijgen. Wie belangstelling heeft moet zijn email adres maar even hier noteren, dan stuur ik wel een link met wat NL kwaliteitsboeken. Lezen kan met ereader, tablet, maar ook op de PC.

 11. Curacao en literatuur… Er is geen enkele boekenwinkel op het hele eiland! En nee, de Bruna en Mensings zijn geen boekenzaken maar kantoorboekhandels waar ook af en toe een pocketroman verkocht wordt…
  Zoek op W.F. Hermans, Reve, Sartre, Camus, Tolstoj, Bakoenin, Fitzgerald en je zult niets vinden. Curacao is van de stripverhalen en verder niets. Zelfs vele Nederlanders op dit eiland zullen niet verder komen dan een Dan Brown of Stephen King…

  Veel leuke dingen te doen op Curacao maar helaas is er totaal geen cultuur of literatuur te vinden! Maar ja, wat te verwachten van een onbeduidende rots in de oceaan. Voor beschaving moet je naar een echt land, niet naar een nep(ei)land.