• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De straten van Willemstad zullen binnenkort weer gekleurd worden door muziek, dans en cultuur. Het Seú oogstfeest is in volle gang en zo ook de voorbereidingen op de grote parades door Otrobanda en Banda Bou. Wat is er allemaal te doen?

Het Seú Festival begon ooit als oogstfeest, maar is inmiddels gemoderniseerd. “De basis blijft wel hetzelfde”, legt Pacheco Domacasse van Fundashon Seú Kòrsou uit. “Iedereen mag creatief doen met kleding, maar het kostuum, schoeisel, de hoofddoek en de heupdoek blijven.  Voor de muziek geldt hetzelfde: deelnemers mogen hun eigen draai geven aan de nummers, maar het moet wel Seú-ritme zijn.”

Koningin
Het festival gaat elk jaar van start met de Maramentu di Lensu, waarna enige tijd later de Rei di Seú wordt gekozen. Afgelopen zaterdag werd Amaikacynif Martien gekozen tot Rei di Seú 2012.

Seú-lied
Momenteel zijn de selecties bezig voor Kantadó mayó waar het Seú-lied voor 2012 wordt gekozen: dit nummer is tijdens de optochten veel te horen. De voorrondes vinden plaats op 27, 28 en 29 maart waarna op zaterdag 31 de Kantadó mayó wordt gekozen.

Parade door Willemstad
Na het kiezen van een Seú-lied, is het maandag 9 april tijd voor de grote Seú-parade door de straten van Otrobanda. De parade loopt langs dezelfde wegen als de carnavalsparades en start op de Rooseveltweg. Het einde ligt bij het ziekenhuis op de Roodeweg.

Banda bou en afsluiting
Op zondag 22 april wordt de parade om 12.00 uur herhaalt in Banda Bou. Hier wordt er gestart bij Hofi Abou (tussen Barber en Santa Cruz). Op 28 april wordt het Seú Festival 2012 feestelijk afgesloten met prijzen en verkiezingen voor deelnemers. De locatie waar dit plaatsvindt wordt binnenkort bekendgemaakt.

Seú parade 2010

1 reactie op “Voorbereiding Seú in volle gang”

  1. Ik heb het vorig jaar voor het eerst meegemaakt en vond het een mooi feest.

    De berichtgeving lijkt me echter niet correct, op 9 april is de grote parade en op 22 maart (vorige week) de herhaling… ??
    Ik blijf er maar op terugkomen redactie: check nou eens goed wat je plaatst en vul het aan. Toeristen weten niet wat de carnavals route is. En de tijden worden ook niet genoemd. Niet eens of het ‘s middags of ‘s avonds is.