• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vincent Lauffer mag zich de gelukkige winnaar noemen van één van de categoriën van het junior  filmproject ‘Short movies. Big stories’. Zijn documentaire ‘Petroli’ heeft de juryprijs gewonnen en zal het hele weekend vertoond worden tijdens het Curaçao International Film Festival Rotterdam.

Versgeperst.com kreeg de kans om een praatje te maken met deze jonge kunstenaar over zijn winnende film, zijn visie op het milieu en zijn toekomst.

Cliché
De jonge filmmakers kregen de opdracht om een documentaire of film van maximaal vijf minuten te maken. De films moesten passen in de thema’s milieu, identiteit of muziek. Lauffer vertelt dat hij gelijk koos voor een documentaire over het milieu. “Ik wilde een documentaire maken die niet zo voor de hand lag, die niet cliché was. Ik wou er een maken waarvan het publiek echt over zijn toeren zou raken” aldus de jonge filmmaker.

Smerige laag
“Wanneer ik terugkijk op mijn film ziet het eruit alsof benzine de wereld overneemt en de natuur bedekt met een smerige laag zwart” vertelt Lauffer. De korte documentaire gaat namelijk over deze vloeistof. “Waarom benzine? Gooi eens wat benzine op een boom. Je zult zien dat de boom ziek wordt en langzaam aan dood gaat. Benzine is nodig op de wereld, maar aan de andere kant verpest het ook de natuur.”

Alleen
“Ik ben zelf met het idee gekomen en heb vanuit dat idee alles zelf geschreven, gefilmd en gemonteerd. Als ik dit in een groep had gemaakt, zou het lastig zijn, omdat ik al mijn ideeën zou moeten uitleggen aan iedereen” zegt Lauffer. “De nacht voordat ik het moest inleveren ben ik tot 01.00 uur ‘s nachts bij Instituto Bueno Bista gebleven, omdat ik niet helemaal tevreden was over mijn film. Ik heb toen in één avond een lied geschreven, opgenomen en in het filmpje gemonteerd.”

Verplicht
“Het leukste vind ik natuurlijk dat honderden mensen mijn film gaan zien” lacht Lauffer. “Ze zijn verplicht mijn documentaire te zien, want ze kunnen niet zomaar weglopen uit de film!” Lauffer hoopt dit jaar naar de Willem de Kooning kunstacademie in Rotterdam te gaan. “Het feit dat ik gewonnen heb met deze film helpt me natuurlijk erg veel! Dit staat super goed in mijn portfolio.”

Rotterdam
De publieksprijs wordt dit weekend bekend gemaakt. De winnaar krijgt een geheel verzorgde reis naar Rotterdam en toegang tot het Internationale Film Festival Rotterdam. “Maar het maakt me niet uit als ik niet win, want ik weet zeker dat ik volgend jaar tóch in Rotterdam zit” zegt Lauffer zelfverzekerd. “Let maar op, volgend jaar doe ik mee met het filmfestival in Rotterdam!”Een stukje van de documentaire ‘Petroli’

6 reacties op “‘Benzine verpest de natuur’”

 1. @ Rose-Marie. Als je niet kan nuanceren, kan je beter zonder commentaar je advies geven. Het waren andere tijden zonder besef over milieu en onze regering heeft de keuze gemaakt, dat Shell de grond niet hoefde te reinigen om de raffinaderij te behouden. Milieuschade ja, maar de economische voordelen van Shell waren toen veel groter voor Curacao.

 2. Maak maar een film over Curaçao, Shell en, midden op het eiland, het (asfalt)meer vol met afval van jarenlange olieraffinaarderij. Ik dacht dat de curaçaoenaars niet zo gelukkig zijn met deze schade waar Shell zich zo makkelijk van heeft weten te onttrekken. En nu de oliraffinaarderuij in de handen is van een venezuelaanse olieproducent gaat alle winst naar het buitenland. Shell heeft echt heel veel schade togericht aan Curaçao.

 3. Hopi kampion, e ta pone bo para ketu, ketu.
  Sigui yuda ku e konsentishon di nos mundu aki.

 4. Master bo ta Vincent.
  Pabien!!!

 5. Heee Vincent Proficiat!!!!! Masha bon mes mes!!!

 6. Hopi bon !