• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bewoners in Otrobanda steken de komende tijd de handen flink uit de mouwen en halen een bezem door hun wijk. Een lokale vuilnisbelt toverden ze al om in een speelterrein, maar daar blijft het niet bij. Zondag begint een nieuw muziekproject voor de jeugd.

 
Begin maart werd stichting Ser’i Otrobanda opgericht door bezorgde bewoners van de wijk. Voorzitter Kurt Schoop is één van hen. “Otrobanda is één van de twaalf wijken uit het politieke plan ‘Plan Nashonal’. De overheid heeft alleen nog steeds geen budget vrijgemaakt om deze wijken op te knappen. Wij willen onze wijk weer leefbaar maken voor onze mensen. Als de overheid niets doet, dan nemen wij het voortouw wel!”

Vuilnisbelt
Een aantal jaren geleden brandde in Otrobanda een toko af. Het pand werd met de grond gelijk gemaakt en de eigenaar vertrok. Schoop: “Mensen zagen het als een vrijbrief om hun afval op het terrein te dumpen. Samen met ondernemers, zoals Kooijman en The Triangle, hebben we het terrein opgeknapt en nu kunnen kinderen er lekker spelen. Bovendien heeft Selikor containers beschikbaar gesteld, zodat het zwerfvuil niet een paar meter verderop wordt gestort.”

Muziekproject
Naast het aanpakken van de wijk zelf, is de stichting bezig met het opzetten van maatschappelijke projecten. Inmiddels is een muziekproject opgezet om jongeren muzikaal te ontwikkelen. Aanstaande zondag gaat het van start. “Professionele muzikanten op Curaçao zullen twee keer per week vijftien jongeren muzieklessen geven in het  jazzcafé aan de Hoogstraat. Dit project loopt eerst een jaar, en daarna hopen we met eigen financiering het project voort te kunnen zetten. Wie weet komt er te zijner tijd wel een concert!”

Monumentenzorg
Volgens Schoop staat de wijk vol met leegstaande monumenten. “We hebben een lijst opgesteld van mensen die geïnteresseerd zijn om een pand met monumentale waarde te kopen. Het is nu een lijdensweg om zo’n pand te bemachtigen. Wij proberen de eigenaren te achterhalen en vragen hen of ze geïnteresseerd zijn om hun pand te verkopen. Stichting Monumentenfonds zal de inventarisatie hiervan financieren.”

Bed & Breakfast
Andere ideeën die bij Ser’i Otrobanda leven zijn het aantrekkelijk maken van de wijk voor toeristen. Schoop: “Als onze wijk mooi wordt opgeknapt willen toeristen ook eerder een kijkje nemen. Er zijn mensen die een kamer in hun huis inrichten als Bed & Breakfast. Of mensen die goed kunnen koken of mooie dingen maken. Zulke mensen kunnen dan een soort van ‘open huis’ houden.” Het Curaçao Tourist Board draagt die ideeën een warm hart toe en betaalt mee aan het opzetten van een website waar toeristen een overnachting kunnen boeken.”

Geschiedenis Otrobanda
Als de wijk is opgeknapt is een volgende stap om meer toeristen naar de buurt te trekken. “Het plan is om een gidswandeling op te zetten met bordjes bij de verschillende monumenten. Zo kun je dan al wandelende de geschiedenis van Otrobanda ontdekken.”

Bomen planten
De opruimacties worden ook door ondernemers, zoals Gordon Casey, in de wijk aangemoedigd. Hij is eigenaar van business center The Triangle dat in Otrobanda is gevestigd. The Triangle zorgde ervoor dat er bomen bij het speelterrein werden geplant. “Het is ook in ons voordeel om onze gasten in een schone en veilige wijk te kunnen verwelkomen. Het doet ons goed dat wijkbewoners zich daar zelf voor willen inzetten, maar wij als kantoor willen daar ook een bijdrage aan leveren.”

 

Blije kinderen op het nieuwe speelterrein

 

3 reacties op “Bewoners halen bezem door Otrobanda”

  1. Mooie positieve berichten, goed om te lezen

  2. Lang leve deze mensen ga zo door het werk aanstekelijk

  3. Hulde. Nu nog andere prive initiatieven mbt de andere wijken aangezien de overheid het laat afweten.