• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Water staat morgen centraal tijdens de Wereld Waterdag. Dit jaar is het thema ‘Water and Food Secrurity’. Via dit thema wil de Verenigde Naties aankaarten dat water niet alleen gedronken kan worden maar ook voor een groot deel aanwezig is in voedsel dat wij binnenkrijgen.

“Volgens statistieken moeten we twee tot vier liter water per dag drinken”, laat de VN weten. “Maar voeding bevat ook veel water. Bijvoorbeeld één kilo vlees produceert vijftien ml water terwijl één kilo graan 1500 liter water bevat.”

Actie
De VN geeft aan dat de bevolking blijft groeien. “Wetende dat de bevolking zal groeien en dat iedereen toegang tot voeding moet hebben en de bronnen van water onder druk staan, is het nodig om een aantal acties te nemen waar wij allen mee kunnen helpen.”
– Een gezond en duurzaak dieet volgen
– Minder producten eten die water bevatten
– Stoppen met verspillen van eten: 30 procent van het geproduceerde voedsel ter wereld wordt niet gegeten en daarmee gaat ook het water dat is gebruikt voor de productie verloren
– Produceren van meer voedsel van betere kwaliteit met minder water
– Altijd proberen water te besparen en voedsel te verzekeren voor iedereen van de producent tot de consument

Bewuster
Volgens nutsbedrijf Aqualectra houden wij op ons eiland hier geen rekening mee. “Wij moeten hier op Curaçao bewuster worden en leren om water te conserveren zowel water uit de natuur om bijvoorbeeld planten water te geven, als kwaliteitwater voor het wassen van de auto of andere activiteiten waar je water voor nodig hebt”, aldus het nutsbedrijf.

Tips
Ook Aqualectra heeft een aantal tips die kunnen bijdragen aan bewustwording van water zoals het wassen van kleding. “Wanneer je bijvoorbeeld je kleding wast, doe dat op bewuste manier door eerst de witte was te doen en daarna gekleurde was. Laat het waswater niet verloren gaan maar vang het op om bijvoorbeeld de stoep te wassen. Zo zijn er nog meer kleine dingen die wij kunnen doen om zuinig op ons water te zijn.”

Lezingen en rondleidingen
Morgen op de Wereld Waterdag stelt Aqualectra het bedrijf open. Tussen 09.00 en 15.00 uur zullen er diverse lezingen plaatsvinden over het productie- en distributieproces van ons water. Daarnaast wordt er ook stilgestaan bij efficiënt gebruik van water en worden er rondleidingen gegeven. De lezingen worden gehouden in de zaal van het klantencentrum aan de Pater Euwensweg.

Meer informatie
Voor meer informatie over de lezingen en rondleidingen kan tijdens kantooruren contact worden opgenomen met Sharo Bikker via telefoonnummer 4625968. Informatie over de viering van de Wereld Waterdag van de VN kun je terugvinden op de website van unwater.

8 reacties op “Wees bewust met water”

 1. Gaan ze dan bij AQ ook vertellen dat AQ op Curacao (nog steeds) Fluoride in het water gooit. ‘Massa medicatie’, onder het mom van “gezond voor de tanden”.
  Het lijkt mij goed als meer mensen hiervan op de hoogte zouden zijn.
  Ook wat de gevolgen zijn van deze ‘massa medicatie’ voor de mens, en natuur.

  Immers 90% van het water wordt helemaal niet gedronken.
  Het grootste gedeelte verdwijnt op allerlei andere manieren in het milieu (lees;grondwater/oceanen), door douchen, wassen, tuin sproeien enz. Het vergif Fluoride komt zo (alsnog) in de natuur terecht.

  Hopelijk gaat ‘men’ zich -slechts een klein- beetje verdiepen in de materie.
  Dat leidt mogelijk tot meer inzicht en massaal protest tegen deze ongezonde vorm van massa medicatie.
  We voegen toch ook geen antihistamine aan ons drinkwater toe omdat een paar mensen wellicht een allergie voor pollen hebben!!
  Of asperine omdat een paar mensen griep hebben!!
  Waarom wordt dan WEL Fluoride aan ons drinkwater toegevoegd.
  Onder de noemer; dat het goed zou zijn voor de tanden van opgroeide kinderen.
  (Terwijl onderzoeken daar geen bewijs voor kunnen vinden).
  Sowieso niet erg zinvol om dan volwassenen water met Fluoride te laten drinken, toch?

  Interessant het boek: The Fluoride Deception.
  Er zijn duizenden wetenschappelijke artikelen die aantonen dat Fluoride vergif is voor mensen (en het milieu).

  PS, Mevr. Constancia is ervan op de hoogte dat er Fluoride aan ‘ons’ drinkwater wordt toegevoegd!

 2. Er moeten overal op het eiland grote watertanks geplaatst worden om in de regentijd het regenwater op te vangen. Nu stroomt het regenwater gewoon weg en dat is jammer.

  Wat export betreft, het eiland kan typische tropische gewassen kweken die weinig water nodig hebben.
  En komkommer chiki’s, HOEVEN NIET EERST SCHOONGEMAAKT TE WORDEN voor export !!!
  Na de oogst wassen en goed laten drogen en in de koeling doen, dus NIET in de vriezer maar in de koeling net rond het vriespunt zodat ze niet bevriezen. Voor de export uit de koeling halen en in grote plasticzakken doen. De importeur beslist zelf hoe hij ze dan verkoopt, in een kleine zakjes of per kilo etc.
  Wie groente en fruit wil gaat exporteren moet eerst een cursus AGF volgen. Pas als men voldoende kennis hiervan heeft kan men gaan exporteren.
  Alleen vlees en vis moeten ingevroren worden. Groenten en fruit niet!

 3. @ muis

  Hoe komt het dat gewassen zoveel water verdampen?
  Gewassen verbruiken enorme hoeveelheden water, omdat ze water verdampen tijdens hun groeicyclus. Het grootste deel van het water dat plantenwortels aan de bodem onttrekken, wordt getransporteerd naar de cellen in de bladeren. Daar verdampt het water en de gevormde waterdamp wordt dan via kleine openingen (huidmondjes) in de bladeren afgevoerd naar de atmosfeer. Zo verdwijnen er dagelijks vanuit een veld duizenden liters water per hectare. Voor bijv. 1 kg graan bedraagt de waterbehoefte 1000 tot 2000 l. Dit verklaart ook waarom dierlijke producten zo’n hoge watervoetafdruk hebben. Vooral runderen eten tijdens hun leven grote hoeveelheden gras en veevoeders. Deze veevoeders (soja, cassave, maïs, etc.) zijn waterintensieve gewassen die enorme hoeveelheden water verbruiken.

  Planten verdampen meer water in warme en tropische klimaatzones. Het is dan ook van groot belang dat net in die (sub)tropische regio’s op een verstandige manier met water wordt omgesprongen en men hier aandacht aan besteed bij het telen van gewassen. Zeker als deze voor export zijn bedoeld zijn.

 4. Gaan ze dan bij AquaLEKtra ook vertellen dat AQ op Curacao (nog steeds) Fluoride in het water gooit. ‘Massa medicatie’, onder het mom van “gezond voor de tanden”. Het lijkt mij goed als meer mensen hiervan op de hoogte zijn. Ook wat de gevolgen zijn van deze ‘massa medicatie’ voor de mens, en natuur. Immers 90% van het water wordt helemaal niet gedronken. Het grootste gedeelte verdwijnt op allerlei andere manieren in het milieu (lees;grondwater/oceanen), door douchen, wassen, tuin sproeien enz. Het vergif Fluoride komt zo alsnog in de natuur terecht.
  Hopelijk gaat ‘men’ zich -slechts een klein- beetje verdiepen in de materie.
  Dat leidt mogelijk tot meer inzicht en massaal protest tegen deze ongezonde vorm van massa medicatie.

  We voegen toch ook geen antihistamine aan ons drinkwater toe omdat een paar mensen wellicht een allergie voor pollen hebben!!
  Of asperine omdat een paar mensen griep hebben!! Waarom wordt dan WEL Fluoride aan ons drinkwater toegevoegd. Onder de noemer; dat het goed zou zijn voor de tanden van opgroeide kinderen. (Terwijl onderzoeken daar geen bewijs voor kunnen vinden).
  Sowieso niet erg zinvol om dan volwassenen water met Fluoride te laten drinken, toch??

  http://www.cancer.ca/Canada-wide/Prevention/Whats%20being%20studied/Water%20fluoridation.aspx?sc_lang=en

  http://www.fluoridealert.org/fluoride-dangers.aspx

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/65666-waarom-zit-fluor-in-tandpasta.html

  http://fossil-world.lefora.com/2010/06/23/indian-children-blinded-crippled-by-fluoride-in-wa/

  http://www.globalgiving.org/projects/treat-children-with-fluoride-poisoning/

  http://www.fluorideandfluorosis.com/

  Er zijn duizenden wetenschappelijke artikelen die aantonen dat Fluoride vergif is voor mensen (en het milieu).

  PS, Mevr. Constancia is ervan op de hoogte dat er Fluoride aan ‘ons’ drinkwater wordt toegevoegd!

 5. @Chupacabrita, Gelukkig zal de prijs van Water weer enorm gaan stijgen..

 6. De Shell heeft het Curaçaose grondwater voor altijd verontreinigd. En doordat men de Shell destijds de vrij hand gaf qua exoneratieclausule zit men op Curaçao met vervuild grondwater waar men de Shell niet voor aansprakelijk voor kan stellen.
  Dit gaat ook gebeuren met emissies van die elite raket…

 7. Ik las net de tips van Aqualectra ” vang het water op om het her te gebruiken..enz”
  Dit wordt gezegd door een bedrijf wat absoluut geen kans ziet om het lekverlies onder de 27% te krijgen!!!
  De kosten van deze gigantische verspilling betalen wij met zijn allen. (uitzondering enkele regerinsfunctionarissen want die hoeven niet te betalen).

 8. 1 kilo graan 1500 liter water LOL