• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bezuinigingen in het onderwijs in Nederland zorgen voor hogere kosten voor de student. “Vooral voor Curaçaose studenten wordt het studeren duurder”, stelt platform Kiva Curaçao. De organisatie roept de Curaçaoënaars op om vrijdag mee te demonstreren met studenten op de Dam.
De nieuwe maatregelen houden onder andere in dat Studenten die een tweejarig master zijn begonnen, volgend jaar hun basisbeurs verliezen. Studenten die langer over hun studie doen krijgen vanaf volgend schooljaar een boete van meer dan 3000 euro. “Het is niet duidelijk hoe deze boete betaald moet worden tijdens de studie”, laat Hassnah Elhage, woordvoerster van Kiva Curaçao, weten. “Wij vinden het alarmerend dat er studenten zijn die tegen ons zeggen dat zij de nieuwe maatregelen als struikelblok zien om door te gaan met hun studie.”

Protest
Niet alleen Kiva is ongerust: vele studenten en studentenorganisaties in Nederland zitten met de handen in het haar. 9 maart is er een overleg geweest met Staatssecretaris Halbe Zijlstra over de nieuwe maatregelen, maar dit was tevergeefs. Zodoende dat vanaf vorige week studenten en organisaties zijn begonnen met acties voeren in verschillende steden. Vrijdag wordt er een landelijke manifestatie georganiseerd door studentenunie ASVA. Kiva roept haar achterban op om mee te protesteren voor de kansen voor aankomende Curaçaose studenten. “Als jij je zorgen maakt, is het nu je kans om dat te laten zien. Maak gebruik van de mogelijkheid om een signaal af te geven aan de politici.”

16 reacties op “‘Studeren in Nederland wordt duurder’”

 1. @Zero, dat is zo, maar in principe is het belachelijk dat je bij zo’n instantie als het SSC meer rente moet betalen dan bij een bank. Zelf heb ik ook gewerkt bij het SSC, waardoor er nu door het incompetente beleid, 3 mensen waaronder ik zelf, die voor de studenten staan en nu dus stonden, eruit zijn gegooid, zonder enig reden van opgaaf o.l.v. de bestuursvoorzitster Mw. de Freitas.
  We waren met een plan van aanpak bezig, ten voordele van de student, op allerlei gebieden, organisatorisch, financiël, etc. etc.
  Blijkbaar wil het bestuur de studenten en ouders nog steeds een oor aan naaien.
  Jammer ik vond het een leuk bedrijf om in te werken, al snel zag ik dat er gereorganiseerd moest worden. Op allerleivlak. Alleen je komt er niet door als van hoog tot laag vriendjes politiek, kruiwagentjes, corruptie etc. wordt gehanteerd. Jammer voor jullie jeugd(studenten en aankomende). Tuurlijk ook hier in Nederland wordt studeren duurder dat is een feit, Maar daarom zeg ik ook let op de uitgaven en kijk dan eerst bij je geldschieter (zoals bijv. het SSC). Als tip kan ik alleen mee geven, schrijf je zo snel mogelijk in bij huisvestingscoorporaties in Nederland, dus ruim van te voren, voordat je in Nederland gaat studeren,gewoon lekker zelfstandig. Is goedkoper.
  @ Pipo, bij de UNA heeft Mw. de Freitas ook een functie, dus een gewaarschuwd man telt voor 2

 2. natuurlijk onzin wat die KIVA schrijft, dat het onderwijs speciaal duurder word voor onze landskinderen, ook de studenten die in Nederland wonen krijgen er mee te maken.
  Langzamerhand glijdt Nederland terug na de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw waar alleen de kapitaal krachtiger door kunnen leren

 3. @zorro, het ook was sarcastisch bedoeld!

 4. Yolanthe; Hoi, Zorro zit er natuurlijk niet ver naast, hoor.
  Als je nagaat dat In 1903 de Amerikaanse Gebroeders Wright als eerste mensen met hun zelf gebouwde en gemotoriseerde vliegtuig, “The Flyer”, een gecontroleerde vlucht maakten, behoort de Cesna helemaal tot de mogelijkheden.

  Je bedoelt Wilbur en Orville Wright! Met een Cessna van Curacao naar Holland? IK GA NIET MEE MET JULLIE! hahaha!

  Logisch kan dat! Ik moet de routes bekijken, maar ik weet niet via Canada, Groenland, IJsland, Engeland naar Holland ofzo?

  Maar tegenwoordig heb je wel de Cessna Citation! Die kan wel van Amerika naar London vliegen zonder veel problemen.

 5. Pipo:@winter, door 20 tussenlandingen. Hoe denk je dat een cessna op Curacao komt?

  Pipo, volgens mij kan een Cessna een direkte vlucht maken vanuit Amerika naar Curacao! Dat is ongeveer vier uur vliegen toch?

 6. @Maria, Ja enorme vooruitgang.. Scholen hebben geen lesmateriaalen de UNA is een MBO nivo school! daar kan je nog wat mee. en papiaments is een wereld taal!!

 7. @ Maria. Waar en door wie? En dan zijn onze diploma’s geen stuiver waard buiten Curacao of zijn ze ook druk bezig met banen?

 8. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan het onderwijs hier en hebben we alle mogelijkheden om hier te studeren in het Papiaments inclusief vervolgopleiding.

 9. Het is toch al schandelijk en dom, dat SSC/de overheid voor bank gaat spelen. Dat moet je aan banken overlaten zoals ook de inning. Nu is de SSC een zware onkostenpost met wanbetalers.

 10. Haha, als het hier in Nederland duurder wordt dan is het enige wat je kan doen. Naar je uitgave kijken. Dus trap niet in het S.S.C. als mw. de freitas al in een kranten stukje zegt, dat ze naar een bank willen kijken, die minder rente vragen dan het SSC zelf, dan zijn jullie studenten toch al jaren lang een oor aangenaaid door het SSC.
  De opmerking van mw. de Freitas getuigt al van incompetentie, dit zeg je toch niet in de krant. Maar goed dit zegt ook wel, jammer genoeg, onder wat voor incompetent bestuur het SSC nu wordt aangevoerd.

 11. @winter, door 20 tussenlandingen. Hoe denk je dat een cessna op Curacao komt?

 12. @ winter. Het gaat natuurlijk alleen om het aantal, dat in een Cessna gaat. Als je perse wilt, kunnen we een tankvliegtuig mee laten vliegen. De prive jet van Schotte kan ook nog.

 13. @Winter

  Hoi,

  Zorro zit er natuurlijk niet ver naast, hoor.
  Als je nagaat dat In 1903 de Amerikaanse Gebroeders Wright als eerste mensen met hun zelf gebouwde en gemotoriseerde vliegtuig, “The Flyer”, een gecontroleerde vlucht maakten, behoort de Cesna helemaal tot de mogelijkheden.

 14. YDK houden niet van protesteren.. Kijk maar naar UNA-Frielink. Al hebben misschien de YDK studenten in NL toch meer power dan de zombies hier op de UNA.

 15. Zorro zei:De bursalen kunnen binnenkort in een Cessna naar Nederland in plaats van in een wide body 747.

  hahaha! Je laat me lache, Zorro! Hoe bereikt je Nederland met een ‘Cessna’?????????

 16. Er moeten miljarden bezuinigd worden en is er geen ontkomen aan, dat dit ook voor studenten gaat gelden en het studeren in Nederland is ook onder buitenlanders populair, omdat het in Nederland goedkoper is dan in andere landen. Nederland heeft meer en meer interesse in studenten, die met uitmuntende cijfers van het voortgezet onderwijs zijn gekomen en de Curacaose minister van onderwijs is er nadrukkelijk mee bezig om dat vooral niet te laten gebeuren. Zo voldoet hij aan de wensen van Wiels, wiens eigen kinderen in Nederland studeren en na hun studie baangarantie op Curacao hebben. De bursalen kunnen binnenkort in een Cessna naar Nederland in plaats van in een wide body 747.