• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Fundashon Pro Monumento (ProMo) wil dat het Schiereiland op Caracasbaai wordt omgedoopt tot Parke National Caracasbaai. De aanleiding is de graffiti op de muren van Fort Beekenburg, dat op de monumentenlijst staat. “De graffiti getuigt van respectloosheid jegens cultureel erfgoed.”

ProMo heeft al eerder aandacht gevraagd voor dit gebied naar aanleiding van eerdere voorvallen van vandalisme en graffiti op de monumenten van het Caracasbaai schiereiland. De stichting betreurt het ook dat in dit gebied nog steeds illegaal vuil wordt gestort en regelmatig overvallen plaatsvinden omdat er ‘totaal geen toezicht en controle is’.

Masterplan
“Omdat de overheid voor dit gebied nog geen masterplan heeft gemaakt, heeft ProMo zelf een uitwerkingsplan gemaakt waarin gefocust wordt op duurzame ontwikkeling van het gebied”, meldt de stichting. In dit plan zijn zowel Sociale, Economische en Milieu-aspecten meegenomen.

Volgebouwd
ProMo wil dat het gehele schiereiland Caracasbaai uitgeroepen wordt tot ‘Parke National Caracasbaai’. “In het volledig volgebouwde Banda’riba, is het Caracasbaai Schiereiland één van de weinig overgebleven delen open landschap en zee die nog vrij toegankelijk is voor de bevolking.”

Monumento Habrí
Eind mei dit jaar zal er een Monumento Habrí worden gehouden op het Caracasbaai schiereiland, waarbij het publiek kennis kan maken met de natuur, uitzichten en flora en fauna. “Maar uiteraard komen ook de indrukwekkende en historisch belangrijke monumenten in het gebied aan bod. Niet als laatste Fort Beekenburg, waar vandalisten graffiti hebben gespoten, waar onze Curacaose held admiraal Pedro Louis Brion de engelsen verjoeg in 1806”, aldus ProMo.

7 reacties op “‘Gebrek aan toezicht op monumenten’”

 1. Laat een “unit milieupolitie” met bv crossmotoren of mountainbikes de mondi en natuurparken controleren en geef hen de de bevoegdheid HOGE boetes en straffen op te leggen aan de PORKO’S die al hun afval zomaar dumpen!
  Geinde boetes gebruken voor opknappen natuurgebieden en monumenten WIN-WIN en gelijk weer extra stuk werkverschaffing!

 2. @ Ergernis. U moet geen dingen lezen die er niet staan, de zogenaamde stigmatisering zit in uw gedachten, niet in hetgeen ik geschreven heb. Ik heb het over ” een groot deel van de bevolking ” en “hun” eiland en wat men (ze) er moet doet (doen). Is dat een stigmatiserend iets, zo ja dan stigmatiseer ik ook mijzelf. Kijk ook eens naar mijn laatste zin, Goh, wat houden WE toch veel van ONS eiland. De groep war ik het over heb dat zijn de onopgevoedenen die het niets intereseert en overal een troep of een landfill van maken. U bent degene die daar dus een bepaald deel van de bevolking voor in gedachten heeft.

 3. Chupacabra: praat over je zelf! Weet jij dan wie de kladderaars zijn? Het kunnen ook nederlanders zijn die dat hebben gedaan. Aan dit soort stimatisering hebben we niks. er zijn veel yu di Kòrsou die van het eiland en de geschiedenis houden

 4. @nee maria, met een fee dan kan het normale volk niet naar het strand. No faya ku nos playa!!

 5. … mochten ze vrijwilligers nodig hebben om bijv. graffiti te verwijderen voor de open dag … dan hou ik mij bij deze aanbevolen!!! … de volhouder wint!

 6. Laten we nou toch eens reeel wezen, het intereseert een helaas groot deel van de bevolking geen moer hoe ze met hun eiland en historie omspringen, het wordt af en toe eens gebruikt als argument als het uitkomt. Verder gaan we gewoon door met onopgevoed zijn, en de zaak te bekladden, te vervuilen en wat meer.
  Ga eens 5 meter van de grote weg af en je komt overal een landfill tegen, goh wat houden we toch veel van ons eiland. Niet dus.

 7. ANG. 2 entrance fee zou al helpen de vandalen weg te houden en om een security bij de poort te betalen.