• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Curaçaose Chantal de Haseth (27) woont al tien jaar in Nederland. Ze werkt als docente op een gymnasium en is interim-voorzitter van de Antilliaanse & Arubaanse studentenvereniging Passaat in Rotterdam. Een ding is zeker: Chantal komt op korte termijn terug naar Curaçao.

Als meisje van zeventien jaar verhuisde Chantal naar Nederland om  te studeren. Eerst deed ze de Pabo en daarna nog een lerarenopleiding Aardrijkskunde. “Ik was al vaak in Nederland geweest voor vakantie, maar nu ging ik er echt wonen. Het eerste jaar moest ik ontzettend wennen. Ik moest een winterjas kopen, door de stromende regen in de stad fietsen en ik dacht soms echt: wat doe ik mezelf allemaal aan?”

Passaat
“Gelukkig raakte ik gewend aan de Nederlanders en het klimaat en kon ik er ook veel meer van genieten”, vertelt ze lachend verder. “Ik ging bijvoorbeeld ook mee naar ski-hutfeestjes. Natuurlijk heb je altijd wel cultuurverschillen, vooral in het begin. Dan zeiden mensen wel eens plagerig: koop eens een horloge zeg! Jullie Antillianen zijn ook altijd zo slóóm!”

Thuisgevoel
“Toch ben je altijd een beetje op zoek naar dat thuisgevoel.” In 2006 werd Chantal lid van de  studentenvereniging Passaat en leerde daar veel van haar huidige vrienden kennen. “We trekken als leden erg naar elkaar toe. Het is toch een stukje houvast, want het is fijn om Papiaments te kunnen praten op het moment dat je familie ver weg is. Die vrienden worden dan een soort van nieuwe familie.”

Bruggen bouwen
De vereniging bestaat dit jaar vijftien jaar. Passaat moet volgens Chantal zeker niet worden gezien als een club mensen die zich af wil scheiden van de Nederlandse samenleving. “Aan de ene kant zoeken we als studenten dat stukje thuis dat we bij elkaar vinden, maar we willen juist ook bruggen bouwen naar de Nederlandse samenleving. Ik heb verschillende activiteiten vanuit Passaat georganiseerd. Dan moet je met Nederlanders bellen en afspraken maken en leer je alle regeltjes snel kennen.”

Terug naar huis
De docent en voorzitter geeft aan dat veel jongeren van de Caribische eilanden die in Nederland hebben gestudeerd, daar een baan vinden en niet meer terugkomen. Chantal is vastbesloten: “Ik verhuis op korte termijn terug naar Curaçao. Ik heb in Nederland gestudeerd, bestuurswerk gedaan bij Passaat, ik heb de kans gekregen om door heel Europa te reizen en een poosje in Nederland te werken. Nu is het klaar. Ik wil heel graag terug naar Curaçao. En ik zie het ook wel een beetje als mijn plicht om mijn steentje bij te dragen aan mijn eiland.”

Chantal samen met vier andere interim-bestuursleden van Passaat

22 reacties op “‘Ik ga terug naar Curaçao’”

 1. Zal een cultuurshock voor haar zijn. In Nederland vullen onbekwame en corrupte lieden als Schotte, Jamaloodin en Constantia dec vakken in de Albert Heijn, hier worden ze minister.

  Een land dat Rudney Carmes (mislukt kok van de Cactus Club) en Pik Pisas (tiepmiep bij de politie dat hij werd omdat hij voor echt politiewerk ongeschikt bleek) in de Staten kiest kun je beter links laten liggen.

  Blijf dus maar in Nederland.

 2. She’s the coolest teacher I ever met,really the best!
  She explains things well and knows how to make you understand!
  just love her

 3. Heel goed! Dat zou ieder afgestudeerd eilandskind moeten doen! Kiezen voor je eiland. Je eiland er boven op helpen! Jaren geleden MOEST je terug na je afstuderen. Vandaag de dag hoeft dat niet meer.
  Zelf jaren op de Antillen gewoond en gewerkt, ben alweer enkele jaren terug in het kikkerland, maar zit erover te denken om weer te ´´moven´´..Nederland is leuk, maar hier wordt men snel óud´´ bevonden. Maw, stoppen je snel in hokjes. Hokjesgeest mentalitei
  ´Succes!
  groeten van een oud Leerkracht!

 4. @Obi, Curacao is een klein eiland met weinig leuke single vrouwen.. Dus je moet snel en doortastig zijn 🙂

 5. @dushi korsow, Je kan beter in Nederland blijven. Hier zien ze je als makamba pretu. En de huidige regering is heel vijandig naar YDK die in Nederland studeren en werken. Heb veel gesolliciteerd maar krijg geen werk. Ze zeggen me zelf dat ik van de zgn verkeerde partij wat dat ook mag zijn. Ik merk al dat alleen als je een slaaf wil zijn en alles accepteerd dat je hier kan blijven.

 6. Tur kos bon ku bo retorno na nos dushi Isla Curacao i alabes pa komparti bo experensha.

  Exito,

  David

 7. Gewoon doen. ik ben ook na 13 jaar NL weer terug op ons eiland. Wat is het hier toch heerlijk. had het veel eerder moeten doen. Dat zouden meer moeten doen!

 8. @ obi: jaahh manne!!

 9. Chantal ik wens je al de best op Curacao. Ben ook 11 jaar hier en denk ook ooit terug te gaan.
  Wij moeten ons dushi isla steunen, want hier in de ogen van de nederlander blijven hun ons zien als buiterlander, terwijl we hetzelfde paspoort en normen en waarden hebben.
  Ik gun iedereen die wil terugkeren, maar een ding moet ik wel zeggen zorg dat je een huis en een werk hebt. Regel je zaken zelf.
  Nogmaal Chantal SHAPOOOOOO
  Un brasa grandote

 10. Ze kunnen jou daar misschien niet missen maar ik jou hier ook niet!

 11. Leuk artikel. Chantal kan niet wachten tot je terug komt.. we hebben je steentjes (en capaciteti) hard nodig!

 12. Zo, Jochem laat er geen gras over groeien.. Versgeperst de nieuwe datingsite.. :p..ze heeft een goede keuze gemaakt. heb ik ook gedaan na 15 jaar NL, heb er nog geen dag spijt van! Elke ochtend wakker gekukeluud worden door de kippen van mijn buurvrouw, lekkere koude douche neem, werken en in de avond lekker een cocktailtje bij St. Tropez.. Had voor derest niet echt moeten wennen, alleen dat mijn baas mij niet kon bijbenen..

 13. Beste Chantal,

  Je begrijpt natuurlijk wel dat je met jouw opleiding en baan hier duidelijk boven het maaiveld uitsteekt en dat is dus een bedreiging voor de gevestigde orde en dat kan zelfs gevaarlijk voor je zijn, voor je het weet sta je hier aan de kant en in de krant.

  6 jaar lager school 2 jaar wat gevorderd onderwijs en wat danslessen en mogelijk een rijbewijs ( hoeft niet in 1 jaar behaalt te worden) en je voldoet om hier toch wel minister president te worden, zo links en rechts wat onduidelijke twijfelachtige zaken op de achtergrond, en wat bewezen malversaties strekken ook tot aanbeveling om minister te kunnen worden.
  ( ik ga er van uit dat jij niet je diploma`s hebt vervalst zoals een prominent aanwezige minister hier, zo ja, dan zou ik wel de politiek ambieren en je kostje is gekocht want dan beschik je al over de juiste “papieren”).

  Mijn vraag is dus eigenlijk wat wil je hier nu gaan doen? We zouden je koningin kunnen maken misschien, want je bent duidelijk meer capabel dan…. ach… sorry even droomde ik weg … en zag een mooie toekomst voor ons land vrij van corrupte lieden en zakkenvullers en een echte transparante regering en…. een Curacaosche koningin.

  Chantal, wat je ook gaat doen, ik wens je er succes mee, en je ziet er best als een konigin uit trouwens dus wie weet?? Welkom thuis en maak er wat van en laat je niet ondergraven door de gevestigde orde die maar blijft volharden in oude gewoontes, of door een chef die er al honderd jaar zit en zich handhaaft door zijn grote mond en zijn connecties. .

  C.

 14. nos ta bai bin, ik hoop dat ze niet teleurgesteld zal worden . Regeltjes in Nederland ja die zijn er maar ze veranderen niet.
  wij doen het op ons eiland anders, voor de een geldt het wel en voor de ander niet.

  Chantal al vast veel geluk toegewenst en ik hoop dat je je steentje inderdaad mag bijdragen,

 15. Chantal, mail me op jochemvermaas@yahoo.com.

 16. Chantal, moet je zeker doen! Heb het ook gedaan na 8 jaar in NL gewoond te hebben. In het begin is het wel weer wennen, maar heb er absoluut geen spijt van gehad. Alvast veel succes gewenst!

 17. Kom maar snel terug , we hebben mensen met capaciteiten nodig 🙂

 18. Ze kan beter in Nederland blijven. Deze regering zal haar een tweekoppig monster vinden..

 19. hahahah..@freemdeling.. Ik dacht precies hetzelfde.. Leuke meid he?

 20. ik vind chantal leuk. wil graag kennis met haar maken en een beschuitje met haar eten en wie weet..

 21. Leuk artikel.

 22. Joepie Chantal komt! Mijn broer komt ook! Joepie!