• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Takken zwiepen heen en weer en de wind loeit om de huizen. De regen druppelt langzaam weg en maakt plaats voor een stevige wind. Vlak na het carnavalsseizoen breekt de Kuaresma aan en hoewel surfers massaal het water opgaan, zorgt de wind soms voor een ruwe, gevaarlijke zee.

De wind tijdens de maand maart ontstaat door een verschil in luchtdrukken. “Boven de Atlantische Oceaan hangt een hogedrukgebied terwijl boven het noorden van Zuid-Amerika (Venezuela, Colombia etc.) een lagedrukgebied hangt”, legt Fred Capello van Meteorologische Dienst uit. “Hoe groter de verschillen, hoe meer wind.”

Krachtig
“Ongeveer vanaf april wordt het hogedrukgebied boven de Atlantisch Oceaan minder krachtig”, vertelt de meteoroloog verder. “De wind wordt dan minder krachtig tot juni. In juni nemen de verschillen toe en keert de wind minstens zo krachtig als in maart weer terug. Maart en juni zijn dan ook de winderigste maanden van het jaar op Curaçao.”

Verwachting
De komende dagen wordt er een matige tot vrij krachtige wind verwacht boven het eiland. De wind varieert van windkracht 4 tot uitschieters met windkracht 7 (40-61 kilometer per uur, 22-33 knopen). Ook de zee kan erg variëren. Over het algemeen is de zee rustig, maar op sommige momenten kunnen er golven zijn van 2.5 meter hoog. De Meteorologische Dienst waarschuwt kleine boten en waterratten dan ook rekening te houden met een ruwe zee.

www.versgeperst.com