• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Terwijl de carnavalskostuums langzaam in de kast verdwijnen, begint de wind harder over het eiland te waaien. Kuaresma is aangebroken en het is tijd om de vliegers tevoorschijn te halen. Zondag gaan de eerste de lucht in tijdens de opening van Habrida Temporada di Fli (vliegerseizoen).

Het vliegeren op Curaçao begon lang geleden. De eerste vliegerwedstrijd was in 1874 en werd gehouden onder slaven. De vliegeraars maakte hun vliegers eerst van gedroogde cactussen, beplakt met bloemen en bladeren. Later werden de vliegers gemaakt van aardappeldozen.

Verschillende vliegers
“Vliegers variëren nu van kleine vliegers van drie, vier meter tot Jumbo vliegers van wel tien meter”, vertelt Jorge Jansen van organisatie Fundashon Fli Korsou. Jansen organiseert al jaren de wedstrijden tijdens het vliegerseizoen en verwacht dat zondag een drukke dag gaat worden. “De minister van Cultuur (Lionel Jansen) opent het vliegerseizoen en daarna wordt het een drukke dag. Ik weet niet of alle soorten vliegers er zondag ook zijn, maar ze komen de komende weken zeker tevoorschijn.”

Meedoen
Vliegeraars die de strijd met elkaar willen aangaan, kunnen zich zondag tussen 10.00 en 13.30 uur inschrijven in Noord Zapateer. Hierna wordt door de minister het startsein gegeven voor het vliegerseizoen 2012 en kunnen de vliegers de lucht in. De komende weken worden er regelmatig vliegerworkshops en wedstrijden georganiseerd. Habrida Temporada di Fli duurt tot eind mei.

www.versgeperst.com