• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dit weekend staat Curaçao in het teken van carnaval. Verklede mensen vullen de straten, aangemoedigd door vrolijke toeschouwers. Maar ook in de rest van de wereld is de feeststemming toegeslagen en gaat het dak er, op een eigen, unieke manier, af.
Op buureiland Aruba is het startschot voor carnaval twee dagen geleden al gegeven. Het feestje van morgen springt in het oog. Om vier uur ‘s ochtends zullen de straten zich dan vullen met mensen in pyama’s onder het thema ‘Jouvert Morning & Pajama Party’. De feestelijkheden op Aruba gaan door tot en met dinsdagavond.

Trinidad
Aanstaande maandag en dinsdag barst het feest los in Trinidad. Tijdens het carnavalsseizoen zijn vooral de calypso-competities erg populair. Calypso is een Afro-Caraibbisch muziekgenre dat in het begin van de vorige eeuw is ontstaan als mix van Afrikaanse muziek en franse troubadours- en carnavalsmuziek.

Foto: Wikipedia

Brazilië
Nummer 1 in carnavalvieren is toch wel Brazilië. Met 191 miljoen inwoners die geheel in de ban zijn van dit populaire feest is een weekend met glitterparades en ongeremd sambadansen begonnen. Van tevoren werd gevreesd dat een massale staking van politieagenten het carnaval zou verstoren, maar de agenten beëindigden hun acties tijdig. Het spits is inmiddels afgebeten door de stad Salvadar de Bahia. Toch zijn de spotlights vooral gericht op Rio de Janeiro waar 5 miljoen feestende mensen worden verwacht.

Gratis ranja
Niet alleen in het zuiden van Nederland, maar ook in het noorden wordt dit weekend carnaval gevierd. In het dorpshuis van het Friese Burum (625 inwoners) vieren de kinderen tussen 19.00 en 21.00 uur carnaval. Daarna zetten hun ouders het feest vanaf 22.30 tot in de vroege uurtjes voort. Verkleden is verplicht en een goed bericht voor dorstige mensen: de ranja is gratis.

Kronkeldörp
Het Groningse dorp Kloosterburen is van oorsprong katholiek en viert daarom als één van de weinige dorpen in deze omgeving carnaval. Vijf dagen lang geeft de burgemeester zijn sleutels over aan Prins Carnaval. Speciaal voor deze gelegenheid gaat het dorp door onder de naam Kronkeldörp.

Bron foto: Annemiek van der Kuil

 

www.versgeperst.com