• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Voor de 42ste keer op een rij is het één groot feest in de straten van Curaçao. Vorige week beet de kinderparade de spits af als eerste grote parade. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg aan mensen die langs de route stonden: hoe was Karnaval vroeger ten opzichte van nu?

De 41-jarige Jarlisa viert geen Karnaval. “Wij geloven niet in Karnaval. Ons geloof schrijft dit feest niet voor, dus vieren wij het niet. Ik vind dat er trouwens teveel ophef en commotie is zodra het Karnaval is.”

Nog steeds mooi
De 62-jarige Glenn daarentegen was er al vanaf zijn tiende bij. “Het Karnaval is altijd goed geweest, het is vandaag niet anders dan gisteren. Ieder jaar zie je nieuwe creaties, systemen en manieren van doen en laten. Je geniet op jouw manier. Ik moet wel zeggen dat er nu wel meer controle is en dat had je vroeger niet. Toen dansten de mensen op straat, zo tussen de parade. Maar daardoor werd er ook veel met flessen gegooid. Nu is dat anders, mensen kiezen er nu voor om mee doen of om vanuit een stand mee te kijken.”

Te commercieel
“Ik vond het vroeger veel mooier”, vertelt John (35). “Ik weet nog toen ik klein was dat er mooiere en grote praalwagens waren. Ik vind dat Karnaval zijn elegantie heeft verloren en het is te commercieel geworden. Daarnaast vond ik dat iedereen meer samen was. En dan bedoel ik, iedereen was één, zowel de toeschouwers als degene die meeliep. Iedereen danste met elkaar en staat nu maar mee te kijken vanaf de kant.”

Toeschouwer
Harrison (32) heeft vijftien jaar meegelopen met de parade. “Ik weet eigenlijk het verschil niet tussen een toeschouwer en iemand die meeloopt. Dat ga ik nu voor het eerst meemaken, dit keer ben ik de toeschouwer. Wat wel zo is, als je met de parade meeloopt, zie je mensen die je al een hele tijd niet hebt gezien, want iedereen is op Karnaval. Gedurende die vijftien jaar is mij wel opgevallen dat er steeds meer mensen naar de parade kijken dan meelopen. Wat ik wel jammer vind, is dat het geweld iets is toegenomen. Dit jaar ga ik zien wat de toeschouwer al die tijd heeft gezien.”

Moderner
“Het Karnaval is altijd mooi geweest”, is Egbert (65) van mening. “Nu is het alleen moderner dan vroeger. Je kunt nu meer doen. Maar voor wat ze vroeger deden was het ook heel goed en mooi. Omdat er nu meer kan, zie je wel hele mooie creaties.”

Geweld
Xiomara (47) viert al tien jaar geen Karnaval meer. “Er is teveel geweld en dat had je vroeger niet. Toen stonden de mensen netjes aan de kant te kijken naar de parade. Nu gaan ze over de hekken en er is teveel chaos.”

4 reacties op “‘Karnaval heeft zijn elegantie verloren’”

 1. Inderdaat er het was dit jaar helemaal van de pot gerukt niks aan!.

 2. @Phillipps Het gaat niet allemaal alleen maar om kosten en opbrengsten. Het gaat ook om ervaring en cultuur. Die zijn een stuk moeilijker te “meten”. Er zijn altijd mensen die niet van Karnaval houden, maar die vinden een vrije dag niet erg. En de mensen die er wel van houden hebben een win-win: Karnaval & een vrije dag.

  Met jouw nuchtere blik kan je uiteindelijk naar ieder soort feestdag kijken en concluderen dat het eigenlijk meer kost dan dat het oplevert (behalve voor de exploitanten van kraampjes etc.) maar dan kunnen we net zo goed ook nooit met vakantie gaan en allemaal in een legbatterij van 1 bij 1 gaan werken zonder aandacht te besteden aan evenementen, cultuur en ontspanning.

 3. jaa jaa laten we kerst dan ook maar afschaffen want hoeveel mensen gaan er nog tegenwoordig naar de kerk lekker 2 dagen doorwerken en degene die wel gaan wat extra in het zakje doen !!

 4. Heb begrepen dat er minder groepen zijn. Stel dat er 2000 mensen actief in groepen meedoen, is het dan nodig het hele eiland een dag vrij te geven? t Kwam zomaar bij me op… Als eiland kunnen we dan beter doorwerken en de deelnemers extra geld geven. Zou dat macro-economisch niet voordeliger zijn? Of is dat te nuchter? Zijn we hier meer Grieks dan Duits v.w.b. kosten en inkomsten? ….niet schieten… ik vind carnaval ook leuk…