• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur raadt iedereen aan om oordopjes te gebruiken tijdens Karnaval. Minister Jacinta Constancia herinnert de gemeenschap eraan dat hard geluid in onze oren onherstelbare schade kan aanbrengen.

 
Het ministerie meet al vanaf 2007 het geluidsniveau tijdens openbare activiteiten en Karnaval. Langs de carnavalsroute zijn er bepaalde punten gekozen waar het geluidsniveau van alle bands of dj’s wordt gemeten. Het meten van het geluid vindt plaats in het kader van handhaving van het geluidsniveau, dat is vastgelegd in de vergunning die verstrekt is aan FuDeKa voor de organisatie van het Karnaval.

Bescherming
Constancia laat weten dat oordopjes voldoende bescherming bieden en ervoor zorgen dat je van de muziek kunt genieten zonder drastische veranderingen. Ook raadt ze aan om niet te dicht bij geluidssprekers te staan. Oordopjes zijn verkrijgbaar bij onder andere apotheken en hardware zaken.

7 reacties op “Oordopjes tijdens Karnaval”

 1. @ juni van curacao. En moeten de deelnemers aan de marcha dan ook maar thuis blijven of een kilometer achter de stoet lopen?

 2. Ik moet een ding zeggen ik heb karnaval gekeken meer dan 50 jaar en de muziek was altijd het zelfde en last van mijn ooren heb ik niet

  wat ik wil zeggen is waar je ook ben moet je je aan passen en ik denk dat als het het niet aan kan blijf dan thuis waar je je tv zacht kan zetten

 3. Pfffff, daar hebben we Constancia weer met haar boute uitspraken. Schoenmaker hou je bij je leest. Als de geadviseerde oordopjes hetgeen is wat daar in het plaatje is opgenomen, dan heb ik goed nieuws.
  Wetende dat de hoeveel decibels die er geproduceerd wordt tijdens Karnaval zo om en nabij de 110 db is dan is de bescherming van de gehele dopjes ongeveer 26 db. dus de blootstelling is nog boven de 80 dB. Het nadeel is dat het geluid die je dan hoort vervormd wordt. iets wat de gemiddelde muziekgenieter niet zo fijn vindt. Misschien hebben ze bij de milieudienst nooit van een limiter gehoord. Gewoon alle muziek installaties die in en naast de route verplichting zo’n apparaat te gebruiken. Deze ijken op ongeveer 75 dB en verzegelen. En je bent klaar. Je zit onder de maximale blootstelling zonder risico voor gehoorletsel. Je broekspijpen waaien niet weg helaas.

 4. Het meten van het geluid vindt plaats in het kader van handhaving van het geluidsniveau, dat is vastgelegd in de vergunning die verstrekt is aan FuDeKa voor de organisatie van het Karnaval.
  WAAROM WORDT ER DAN GEEN ACTIE GENOMEN? OF ZEGGEN ZE HE SWA?

 5. Oordopjes zouden niet nodig hoeven zijn. Gewoon een KLEIN beetje zachter die muziek en iedereen kan genieten zonder blijvend letsel.

  Tijdens de kiddy parade zijn er notabene ruiten gesneuveld door de harde muziek. Laat staan wat dat doet met die kids die achter de speakers lopen in de parade!

 6. Dit is toch gewoon de omgekeerde wereld.
  Iedereen met oordopjes omdat het geluid te hard staat ?????

  Zou het niet slimmer zijn om het geluid op de wagens zachter te zetten?

  Gewoon een max. stellen aan het aantal decibellen dat geproduceerd mag worden.
  Bij overschreiding moet de wagen meteen uit de marcha.

  Hoeft maar met 1 wagen te gebeuren, en iedereen houdt zich er in een keer aan! 🙂

 7. Waarom geven zij die dingen niet gewoon gratis weg? Ze zijn toch zo geintereseerd in de welzijn van de oortjes?