CURAÇAO – Stichting da Costa Gomez werpt licht op het standbeeld van dokter Moises Frumencio da Costa Gomez, dat  zaterdag precies 39 jaar het Gomezplein in Punda siert. In februari 1973 werd besloten het Helfrichplein om te dopen naar het Gomezplein, en werd tevens het standbeeld onthuld.

Deze beslissing werd genomen na het overlijden van de dokter op 22 november 1966, nadat verschillende voorstellen werden overwogen. Het was onder andere een idee om de nieuwe brug over de St. Annabaai (Julianabrug) naar hem te vernoemen.

Standbeeld
Het bestuurscollege besloot uiteindelijk een bronzen naamplaat ter ere van de dokter te vervaardigen. Juancho Evertsz nam hierop het initiatief particuliere fondsen te werven voor het oprichten van een standbeeld. Het standbeeld werd gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Carlos Pisi en arriveerde op 6 februari 1967 op het eiland. 11 februari werd destijds het standbeeld onthuld.

Onthulling
De onthulling werd toentertijd groots aangepakt. Meer dan vijfhonderd mensen waren aanwezig. De onthulling werd gedaan door Arthur Jesurun en weduwe Lucina da Costa Gomez, gevolgd door het zangkoor van de Da Costa Gomez school. Deze zong onder begeleiding van de St. Vincentius harmonie ‘Nos tera ta baranka’. Gezaghebber Anno Kibbelaar nam voor het eilandgebied het standbeeld in ontvangst.

Vandalisme
Het standbeeld is een paar keer doelwit geweest van vandalisme. Op 24 augustus 1974 werd het besmeurd met witte verf, terwijl het op 26 november 2006 beklad werd met goudkleurige verf. Meer positief nieuws is dat op verzoek van de stichting Da Costa Gomez het standbeeld op 1 november 2009 naar voren werd gebracht op het plein, om het meer zichtbaar te maken. Niemand kan nu het prominente beeld missen.


6 reacties op “Standbeeld Gomezplein bestaat 39 jaar”

  1. Ik weet de weinig van de historie om Costa Gomez te kunnen beoordelen, echter als de huidige regering vol rovers een universiteit (nou ja, MBO instelling) naar hem noemt dan kan hij geen goede politicus geweest zijn.

  2. Hij zal zich ook wel doodschamen wat Wiels nu doet want Doktor was een rechtvaardige mens en een echte volksmens.

  3. @ R. Brugman, LIKE! hahaha

    Verander de naam op het plakaat naar Colonel Sanders en je bent er… Ik denk dat de gemiddelde Curacaöenaar ook meer met KFC heeft dan met de politiek 🙂

  4. Ik blijf erbij dat het standbeeld sprekend lijkt op de oprichter van Kentucky Fried Chicken. Wellicht dat de regering daarom KFC precariorechten kan laten betalen?

  5. Volgens de encyclopedie van de Nederlandse Antillen is de Helfrichplein al in 1968 vernoemd naar Dr. M.F. Da Costa Gomez. Dat zou dus dan 44 jaar geleden zijn.

  6. Hij zal zich wel doodschamen in het graf als hij weet wat de regering uitspookt