• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het boek ‘Sapaté na bo sapatu’ van de schrijver Reginald V. Römer wordt cadeau gegeven aan 140 scholen op Curaçao. Onder andere het Radulphus College, Maria Immaculata Lyceum en Kolegio Alejandro Paula mogen het boek met spreekwoorden en gezegdes in het Papiaments ontvangen.

Dit boek moet de jongeren steunen in hun educatie, vorming en bewustwording van de samenleving. De boeken zullen een goede plek in de bibliotheken van de scholen krijgen, zodat zowel leerkrachten en leerlingen er goed gebruik van kunnen maken.

Moedertaal
Römer verdiepte zich tijdens zijn studie in Nederland in de Spaanse taal, maar hield altijd een voorliefde voor zijn moedertaal Papiaments. Na zijn studie in Nederland en jaren lesgeven aan het Radulphus College begon hij een onderzoek naar het Papiaments. Het boek Sapaté, na bo sapatu is een resultaat hiervan en tegerlijkertijd een ode aan zijn moedertaal.

4 reacties op “Papiaments spreekwoordenboek op school”

 1. Verdonschot,

  Wie ben jij om uberhaubt te zeggen dat er mensen een toontje lager moeten zingen?
  Jij bent de enige die het hier niet begrijpt met je koloniale gedachten… Ik zeg dat niet uit slachtoffer rol, maar ik zeg dat vanwege jouw arrogante uit de koloniale tijd opmerkingen.

  Weet je waarom de Nederlanders en andere kolonisten missionarissen stuurden naar hun kolonieen? Niet vanwege het geloof, maar om mensen nederig te maken tov mensen zoals jij. Accepteer het nou maar dat mensen nu gewoon zeggen wat ze willen zeggen. Stap van je kroon af. Je bent namelijk geen haar beter dan die zogenaamde curacaoenaars waar jij het overhebt. Ik ken ze overigens niet…

 2. Kasuari, jij begrijpt het niet. Het punt is dat de Yu Korsow met 2 maten meet. Over de macamaba mag van alles gezegd worden (prima, heb ik geen enkel probleem mee) maar als er iets over de Yu Korsow gezegd wordt dat ook nog eens 100% waar is wordt er een prijs op het hoofd gezet van degene die de uitspraak heeft gedaan.

  Naar mijn mening moet de Yu Korsow een toontje lager zingen, want hij heeft er een politieke, sociale en financiele puinhoop van gemaakt de afgelopen jaren en aanvaard daarvoor zoals altijd weer geen enkele verantwoordelijkheid. Want Nederland heeft het weer gedaan. Maar is het Nederland die gestemd heeft op de veelwijvende Schotte, de dronken Constantia (om voor de verandering eens niet over hun veroordelingen voor fraude en gebrek aan opleidingen te spreken)?

 3. Leuk voor diegenen die in het verleden leven. Die zijn er op dit eiland genoeg, dus er zal best een markt voor dit boek zijn. Laat de moderne leerlingen echter liever iets leren waar ze in de toekomst wat aan hebben.

 4. Waar wacht je op… ??

  Je hebt genoeg tijd om met 100-en bijnamen (dezelfde) reacties te plaatsen. Gebruik die tijd anders om een spreekwoordenboek te maken over o.a. de Curacoaenaar.

  Dan kom je snel genoeg achter de reacties….

  P.S. Als jji het als Macamba niet erg vond, waarom neem je dan de moeite om er toch een reactie over te plaatsen? Blijkbaar heb jij er meer moeite mee dan jezelf denkt… 😉