CURAÇAO – Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (KBB) ontwikkelt, in opdracht van Caribisch Nederland, kwalificatiedossiers voor de mbo-opleiding Technical Maintenance Assistant (TMA). Het dossier beschrijft de werkzaamheden die beroepsbeoefenaars moeten kunnen uitvoeren.

Een TMA is een breed opgeleide technisch medewerker die kan worden ingezet in de bouw, maar ook in het onderhoud en voor de storingsdienst. Door een brede technische basis kan de medewerker problemen aan constructies en apparatuur voorkomen en indien nodig verhelpen.

Competenties
Bij het uitvoeren van de werkzaamheden is belangrijk om te weten welke competenties (kennis, vaardigheden, houding, en persoonlijke kenmerken) daarmee gepaard gaan. Deze zijn nodig om het werk goed uit te voeren. KBB begeleidt eveneens de ontwikkeling van de onderwijsplannen: de vertaling van het kwalificatiedossier naar het onderwijsprogramma. Gedurende het hele traject worden wensen en behoeften van de arbeidsmarkt verzameld en verwerkt.

Regulier onderwijs
De mbo-opleiding wordt aangeboden in het reguliere onderwijs van Bonaire. Scholengemeenschap Bonaire en stichting Forma gaan samen de opleiding aanbieden. Stichting Forma biedt TMA aan op basis van niveau één waar studenten op een eenvoudige manier technische kneepjes leren. Op de scholengemeenschap is de opleiding te volgen op niveau twee en richt zich vooral op het beroep bouwplaats assistent. Daarnaast wordt ook niveau drie aangeboden dat is opgesplits in twee richtingen, bouw en duikinstrukteur.

Meer informatie
De opleiding start komend schooljaar op Bonaire. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie per mail contact opnemen met Hayo Vink via hvink@kbbcuracao.com of bellen naar telefoonnummer 8402777.

1 reactie op “Leer alle technische snufjes”

  1. Vaak genoeg ideeen aan deze instantie (KBB) aan gedragen over technische opleidingen zoals maintenance monteur, nu heet dat dan TMA maar goed is groten deels het zelfde.

    Was al 3jr geleden gebeurt het aangeven maar toen vondt men het niets of niet belangrijk.

    Overigens wel goed dat het nu gebeurt, begrijp me niet verkeerd.