• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – 2011 was een jaar vol nieuws, activiteiten en evenementen op Curaçao. Van het rapport Rosenmöller tot de wereldtitel honkbal en het Curaçao North Sea Jazz Festival, er was genoeg om ons bezig te houden. Versgeperst.com blikt terug op de grootste gebeurtenissen op lifestylegebied.

Tumba
De vuurpijlen waren nog niet uitgedoofd of het Tumba Festival stond in januari 2011 alweer voor de deur. 72 deelnemers gingen op 31 januari de strijd met elkaar aan tijdens het drie dagen durende festival. Tijdens de finale op 4 januari streden onder anderen ERA, Gio Fuertisimo, Hendrik de Windt en Ephrem J om de titel Rei di Tumba. Uiteindelijk ging de kroon naar Hendrik de Windt met zijn liedje Para den mi sapatu. Het nummer werd het tumbalied en hét lied dat tijdens de carnavalstochten in maart te horen was.

Hedrik de Windt is Rei di Tumba
‘Tumba is één groot feest’
Finalisten Tumba
Finale Tumba morgen
Tumba Festival van start
Definitief programma Tumba

Karnaval
Terwijl Para den mi sapatu door de boxen galmde, brak begin maart het Karnaval officieel aan. Na de carnavalkoning- en koninginverkiezing in februari, gingen op 20 februari de parades zoals gebruikelijk van start met de paardenparade. Hierna begon het feest pas echt en volgde de kinderparade, feesten voor de ouderen, de tienerparade en natuurlijk de Gran Marcha op 6 maart. Alle parades waren weer een groot festijn van kleur en muziek waarbij het publiek enthousiast meedanste en vierde. Op 8 maart kreeg zelfs een deel van de bevolking vrij van werk om op tijd aanwezig te zijn voor de Marcha di Despedida. Tijdens deze laatste optocht werd er afscheid genomen van Karnaval 2011.

Vaarwel Karnaval
Karnaval ook in Suriname populair
Tienerparade zorgt voor kleur en dans
Klaar voor Karnaval
Kinderparade verschoven

De dood van Hemayel Martina
Eind januari werd Curaçao opgeschrikt door de tweede verkeersdode van het jaar 2011. Het betrof die ochtend op 29 januari de Curaçaose dichter Hemayel Martina. Martina botste met zijn auto frontaal op een andere auto en overleed niet veel later aan hoofdwonden in het Sehos. De talentvolle dichter was onder andere bekend om zijn boek Ansentro Preokupá, Sosegá en zijn optredens met Levi Silvanie. Martina overleed op 20-jarige leeftijd en was een inspiratie voor veel jonge Curaçaoënaars.

In januari 2011 sprak hij vanuit het Zuid-Afrikaanse Durban nog een persoonlijke boodschap in.Vers@ Hemayel Martina Memorial

Taalkunst tijdens Arte de Palabra
CD ter ere van Hemayel Martina
‘Siklo Hemayel’ project voor jongeren
Condoleanceregister Hemayel Martina
Hemayel Martina omgekomen
Muziek en poëzie bij Pampus

Kunstfestivals
De kunst weet de weg naar Curacao steeds beter te vinden. In maart boden de straten van Punda podium aan street painters uit alle windstreken. Terwijl lokale talenten los gingen op de tegels en amateurs schilderlessen kregen, demonstreerden wereldberoemde schilders hun werk op de tegels van de straten. In september vond ook het ‘Plein Air Art Festival’ zijn weg naar Curacao. Zes dagen lang werden er ‘live’ de mooiste schilderijen geschilderd en workshops gegeven en jong, oud, lokaal en internationaal.Vers@ Street painter Tania Salgado

Artiesten kleuren Willemstad
Liefde en moed op de muur
Stadscentrum ‘plein air’ vastgelegd
Schilderfestival op komst

Curaçao North Sea Jazz
Na een succesvolle eerste editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival, knalde het festival in 2011 wederom op het eiland. Tienduizenden mensen van heinde en verre zochten in de eerste dagen van september het  World Trade Center op om lokale en internationale talenten te horen. Artiesten die tijdens het Curaçao North Sea Jazz 2011 op het podium stonden waren onder anderen Levi Silvanie, Kassav, Juan Luis Guerra, Sting en Stevie Wonder. Het festival was zowel vrijdag 2 als zaterdag 3 september compleet uitverkocht. Het toerisme op het eiland steeg in september met 16 procent.

Stijging in toerismesector
Stevie’s verjaardagswens de wereld over
Onvergetelijke afsluiting NSJ
‘Bomvol, maar goed geregeld’
North Sea Jazz on aantocht
North Sea Jazz uitverkocht

www.versgeperst.com