• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De samenstelling van bacteriekolonies op onze huid speelt een belangrijke rol bij het aanlokken van muggen. Dat maken biologen van de Wageningen Universiteit in Nederland bekend, laat nu.nl weten. De mate waarin we muggen lokken, wordt grotendeels bepaald door lichaamswarmte- en geur.

De geur is afhankelijk van de bacteriesamenstelling op onze huid. Zonder aanwezigheid van bacteriën is zweet voor de menselijke neus zelfs reukloos. Huidbacteriën zetten niet-vluchtige stoffen om in vluchtige stoffen.

Nuttige bacteriën
De samenstelling van deze overwegend nuttige bacteriekolonies die van nature op je huid voorkomen beïnvloedt dus de geur die je afscheidt. Of dit invloed heeft op de mate van aantrekkelijkheid voor malariamuggen (Anopheles gambiae sensu stricto), testten de Wageningers door bij 48 niet vooraf gedouchte mannen te observeren hoeveel muggen zij lokten en daarnaast hun huidbacteriën te analyseren. De mannen die de meeste muggen aantrokken, bleken hogere aantallen bacteriën op hun huid met zich mee te dragen. Deze bacteriën waren echter wel een stuk minder divers.

Neutraliseren
Volgens de onderzoekers zijn het vooral staphylococcen bacteriën die voor muggen aantrekkelijke geurtjes verspreiden. Met name Pseudomonae bacteriën lijken onaantrekkelijke luchtjes te verspreiden en mogelijk zelfs lokgeuren te neutraliseren en maskeren. Ook minder voorkomende bacterien zouden daar volgens de onderzoekers aan bijdragen.

Muggenverjager
Het lijkt de onderzoekers niet erg aantrekkelijk om mensen te gaan besmetten met dit soort bacteriën, ook al zou dat ongevaarlijk zijn. Zij zien er meer in om de afstotende en neutraliserende stoffen te identificeren en mogelijk na te maken als muggenverjager.

3 reacties op “Lichaamsgeur lokt muggen”

  1. Oud nieuws dit onderzoek!

  2. @Stella: LOL!!

  3. Het zou zomaar kunnen zijn, dat het niet bij lopen blijft, want liggen vindt bunga-bunga zeker miet onaangenaam.