• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vrijheidsstrijder Tula zal in 2013 het hele jaar worden geëerd. Dit besloot de ministerraad gisteren tijdens de behandeling van de begroting van 2012. Tula leidde op 17 augustus 1795 de slavenopstand op Curaçao.

Fundashon Bar Sembra Pas opperde dit idee al eerder en gisteren werd hier gehoor aangegeven. De stichting heeft als doel de vrede te bevorderen. De reden dat er voor 2013 is gekozen, is de afschaffing van de slavernij. Op 1 juli 2013 is dit 150 jaar geleden.

Vrijheidsstrijd
Tula begon 216 jaar geleden op 17 augustus zijn strijd voor vrijheid die hem vanaf de plantages bij Knip via San Juan en San Nicolas leidde naar Porto Marie. Hier bouwden zij een kamp. Ondertussen had het leger zich verzameld om de strijd aan te gaan met Tula en zijn aanhangers. Het leger had nooit verwacht dat de kracht van de rebelse slaven genoeg was om de nederlaag te delven. Op 19 augustus 1795 gebeurde dit en kregen Tula en zijn strijders ook wapens in handen.

Gevangen genomen
Uiteindelijk waren het toch Tula en de andere leiders die aan het kortste eind trokken. Het leger versterkte en er vielen steeds meer gewonden. Ruim een maand na het begin van zijn vrijheidsstrijd, op 19 september, werd Tula uiteindelijk gevangen genomen. Hij en andere leiders van de opstand werden na een proces op 3 oktober vermoord bij het Rif. Op het Rif staat dan ook een monument van vrijheidsstrijder Tula.

18 reacties op “2013 wordt het jaar van Tula”

 1. Tula was een opstandeling die vocht voor zijn vrijheid op dat moment en in de geest van die tijd!!
  In diezelfde geest van tijd werd hij met zijn aanhang bestreden,gevangen genomen,berecht en bestraft met een marteldood als gevolg.
  Bestreden werd hij door aanwezige militairen,vrije (donkere) )burgers en mariniers.
  Bij een eventuele nieuwe opstand zal wederom net zoals in 1795 en 1969 deze opstandelngen bestreden en verslagen worden door Nederlandse mariniers eventueel bijgestaan met het VKC.
  Hierna zullen de verantwoordelijke aanstichters van deze eventuele opstand gevangen worden genomen en in de geest van deze tijd, door de rechtelijke macht worden berecht en worden bestraft.!!!
  Kortom de geschiedenis zal zich blijven herhalen en de grote meerderheid van de Curacao,se bevolking zal er niets mee opschieten,want vrijheid hebben ze al lang en wat er over blijft is een kale ,, klip,,……en daar kun je niet van plukken!!!!

 2. @Henkie, de Fransen hielden de niet verkoopbare slaven (die welke niet door de screening kwamen) zelf en ze werden in Haïti bij de plantagehouders ondergebracht.Dit is het begin van het einde van Haïti geweest en is dat nog steeds.

 3. @Gert2liv, ja ik zie die plunderaars nog lallend Berg Altena afkomen maar zoals ook nu met Wiels gebeurd hitsen ze het volk op schijven wat drank onder de tafel en zie de idioten gaan gele sterren dragen en in de Nieuwstraat was het witmannetjes meppen. Wiels zelf was in geen velden of wegen te bekennen, de cobarde.

 4. Peter Stuyvesant, dat was tenminste een echte held ipv een onruststoker die moord en plundert. Prima idee om een school naar de grote Peter Stuyvesant te vernoemen, hebben we een school die daarvoor in aanmerking komt? 😉

 5. Laten we Pedro Luis Brion ook eren , die is een grotere held voor het eiland Curacao. Hij heeft ons van de hongersnood gered begin 19de eeuw. Maar die wordt ook vaak vergeten..mischien omdat hij blank is?

 6. Gaan we Peter Stuyvesant ook eren? BV door een school naar hem te benoemen?

 7. Als Tula het goed had aangepakt dan was het nu net zo’n vrijheid als in Haïti
  of zoals in Venezuela, Zoals jullie zien word de geschiedenis aangepast. Tula werd vermoord?

  Voorbeeld dus als ik nu de wapens opneem en tegen de huidige regering ga vechten omdat ik niet eens ben met van wat er nu gebeurd en plunderend vanaf Ban Aboa richting Willemstad op trek ben ik dan een Held of een opstandeling die de wet overtreedt ?

  Hoe kijkt de huidige regering hier tegen aan, denk dat de PS, MAN en de MFK mij maar een gewoon naar mannetje vinden en als ze de kans krijgen me zullen doodschieten.

 8. @ Gert. Zorro, na Tul is er wel opstand geweest! Wie heeft Willemstad in brand gestoken in 1969.
  echte helden! En vergeet Wiels niet. Dat is een held, strijder en krijger! Heb je zijn armen wel eens gezien!
  En trauma’s over de slavernij bestaan niet.

  Ach, kom nou toch. Schorem was het op 30 mei 1969 en een wannabe black Stanley Brown, die buiten de gevarenzone als een lafaard de zwarten stond toe te schreeuwen. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Curacao, dat misschien gelukkig geen vervolg heeft gekend en daardoor als een mislukking gekenmerkt is. Bedoel je Helmin met die anabole steroiden of zijn broer, die directeur van Aqualectra gaat worden? Een held en krijger met een houten pistooltje en een grote bek en nog niets op zijn palmares heeft staan behalve de racist en schoft uithangen, snoepreisjes maakt op jouw kosten, schadevergoedingen enfin de lijst is te lang om alles op te noemen.
  Geen trauma’s? Whahahahahahahahaha. Het is dat ze drank als medicijn hebben, maar anders zouden er veel meer psychologen/psychiaters moeten zijn. Ze bekennen het in zekere zin ook, dat ze last van het slavernijverleden hebben en haal het niet in je hoofd om te vertellen, dat het onmogelijk is.

 9. Hopi tristu, swa. Geld en tijdverspilling die goed gebruikt kan worden aan echte projecten.

 10. Tula is al dood, he’s gone. Gaan jullie iemand eren die dood is? Wat een lachertje.

  Mensen treuren nog steeds om hun slavernijverleden. Let by gone be by gone. Zo kom je niet vooruit.

 11. Zorro, na Tul is er wel opstand geweest! Wie heeft Willemstad in brand gestoken in 1969.
  echte helden! En vergeet Wiels niet. Dat is een held, strijder en krijger! Heb je zijn armen wel eens gezien!

 12. Goed plan. Goed voor toerisme: Tulabeeldjes, armbandjes, ketting.
  Een leger heeft Tula verslagen ( t 93 militairen, 62 mariniers en 45 bereden burgers) http://nl.wikipedia.org/wiki/Tula_(Cura%C3%A7ao) . Tja
  En trauma’s over de slavernij bestaan niet. De anti-Nederland haar is eigenlijk een anti mensen die het beter hebben haat. In Nederland zie je dat ook opkomen. Daar stemmen de witte negers op de PVV. De gemiddelde PVV voelt zich ook uitgebuit. Niets nieuws.

 13. Hoeveel geld is er voor dat “eren” in de begroting opgenomen? Gaan ze dan slavenspelletjes organiseren zoals koekhappen op grote hoogte, roeiwedstrijden in een betonnen bak, diabas scheppen in een vrachtschip met een groot gat in de bodem?

 14. Wie gaat er in 2013 een heel jaar Tula eren? Ga je gang, ik niet no. Die gozer heeft hier niet eens 1 dag ooit gewerkt op Korsou als slaaf? Ik word hier zo moe van………..

 15. @Zorro, er was ook iemand die voor de Ned. Antillen een medaille won op de OS.. als enige persoon! oh nee dat was een blanke dus dat telt niet mee..

 16. @ Phillips. Nou je het zegt, maar een jong land kan nog niet zo veel helden of weldoeners hebben voortgebracht. Echter het is wel opvallend, dat er na Tula niemand meer is opgestaan of het moet Jacob Gelt Dekker zijn, maar hij is geen YDK en zelfs persona non grata wat betreft Charly Cooper. We zullen het dus voorlopig met Tula moeten blijven doen bij ontbreken van andere.

 17. Ik meen ergens gelezen te hebben dat Tula bij zijn opstand vooral andere slaven heeft gedood en maar twee blanken. Zou dat reageren op elkaar dan toch een historische grondslag hebben? Dan moeten we het vieren… Wie is trouwens NA Tula degene die iets voor de mensen heeft gedaan? Zou er echt niemand te vinden zijn?

 18. Goed idee, maar het is wel jammer dat hiermee de nog steeds aanwezige trauma’s over het slavernijverleden niet zullen verminderen.