• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Er ontbreekt veel onderzoek en documentatie over de culturen, talen en sociale structuren die in de slaventijd zijn gevormd. Vanuit deze gedachte hebben verschillende culturele stichtingen de koppen bij elkaar gestoken om documentatie samen te stellen.

Het Zuid-Afrikaanse Nelson Mandela instituut en het centrum voor onderzoek naar de sociale vorming in Afrika, CASAS, zijn een internationaal project gestart genaamd African Heritage. Het doel van dit project is om de sociale culturele, politieke en economische vorming in Afrika en Afrikaanse diaspora te documenteren.

Bezoek aan Zuid-Afrika
De algemeen coördinator van dit project is prof. Kwesi Kwaa Prah, directeur van het instituut Casas, en heeft onlangs Curaçao bezocht. Prah heeft een team van vijftien deskundigen gevormd wereldwijd, op basis van hun expertise en kennis van hun regio. De antropoloog Su Girigori wordt de coördinator van het Caribische gebied. Girigori heeft kort geleden een bezoek gebracht aan Zuid-Afrika om te vergaderen met de deskundigen die het project gaan uitvoeren.

Sociale vorming
“Dit project opent deuren voor communicatie tussen Curaçao en Afrika, vertelt Girigori. “Van alle deskundigen waar ik mee heb gesproken, hadden er maar drie van Curaçao gehoord. Ik heb mijn presentatie toen geopend met een uitgebreide uitleg over ons eiland en de positie in het Caribisch gebied en Koninkrijk der Nederlanden. Daarnaast heb ik een korte documentaire laten zien over Curaçao en de Afrikaanse erfenis om de mensen een indruk te geven wat slavernij en de Afrikaanse diaspora hebben betekend en nog steeds betekent voor de eigen sociale vorming van Curaçao”, aldus Girigori.

Pilot
De korte documentaire was een zogenaamde pilot. Het is de bedoeling dat dit ook deel gaat uitmaken van een ongeveer drie uur durende documentaire over de Afrikaanse diaspora, in de tweede fase. De documentaire is in een korte tijd samengesteld door de bijdrage van Kas di Kultura, Museo Tula, drs. Jeanne Henriquez, dr. Rose Mary Allen, drs Richenel Ansano, Yomini Godfried, Rendel Rosalia, Lianne Leonora en drs Crisen Schorea. De eerste fase van het African Heritage project is gepland voor 2013, het jaar dat Curaçao 150 jaar afschaffing van de Nederlandse slavernij herdenkt.

Lezing
Na de feestdagen zal Girigori een lezing geven bij Fundashon NAAM om alle geïnteresseerden te informeren over dit project. De lezing wordt samen met het Nelson Mandela instituut en Instituut CASAS georganiseerd.

3 reacties op “Afrikaanse erfenis op Curaçao”

  1. Oh leuk laat maar horen hoe de mensen zijn beroofd, verhandeld en vermoord.

  2. het is heel interessant om te weten

  3. geen