• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een tekst over zangeres Rihanna in het Nederlandse magazine Jackie is wereldnieuws geworden. Het magazine beschreef de zangeres met Caribische roots als ‘de ultieme Niggabitch’ en dit schoot bij de zangvogel, en vele anderen, in het verkeerde keelgat.

“Ze heb street cred, ze heb een ghetto ass en ze heb dat gouden keeltje. Rihanna is de ultieme niggabitch en etaleert dat graag”, vertelt het artikel in de kledingrubriek van Jackie. Hoofdredacteur van het magazine Eva Hoeke heeft inmiddels notie gemaakt van de ophef over de tekst.

Slechte grap
In eerste instantie twitterde ze als reactie dat ‘de grap duidelijk was en degene die dit niet herkende extreem gevoelig zou zijn voor het onderwerp’. Mocht er toch iemand gekwetst zijn, bood ze haar excuses aan. Later volgde een uitgebreide reactie van de hoofdredactrice waarin ze uitlegde dat het een ‘slechte grap was die haar door de vingers is geslipt’. Hoeke benadrukte dat geen racistisch motief ten grondslag lag van de woordkeuze en bood nogmaals meerdere malen haar excuses aan.

Rihanna op Twitter
Rihanna reageerde gisteren op Twitter fel. “Evajackie, ik hoop dat je Engels kunt lezen, want jouw magazine is een zielige weergave van de evolutie van mensenrechten. Ik vind je respectloos en nogal wanhopig! Je had geen beschaafde informatie meer om te printen. Er zijn duizenden Nederlandse meisjes die erkenning zouden willen krijgen voor hun bijdrage aan je land, je had één van hen een artikel kunnen geven. In plaats daarvan, betaalde je om een denigrerend artikel te printen dat een heel ras vernederd. Dat is jouw bijdrage aan de wereld! Om onderscheid aan te moedigen en toekomstige leiders te misleiden om in het verleden te handelen. Je stopt twee woorden bij elkaar. Met alle respect, namens mijn ras, zijn dit mijn twee woorden voor jou: fuck you!”

Het omstreden artikel

16 reacties op “Rihanna furieus om ‘Niggabitch’”

 1. Het is het enorme minderwaardigheidscomplex van de gekleurde mens die hen alle woorden op een weegschaaltje doet leggen. En daardoor racisme juist bevorderen, want op een gegeven moment hangt het de blanke burger de keel uit. Zwarte piet mag niet meer, negerzoenen al lang niet meer en what’s next? Een verbod op zwarte drop en een nieuwe naam voor de Zwarte zee?

 2. had ze niet moeten schrijven…als makamba maar had ze dat wel mogen doen als ze zelf zwart was geweest?
  ik vind de kopstuk een beetje grof en asociaal – volgende keer “the Nubian Princess with a Bitching Voice” of “Black Beauty with Voice”…

 3. nou mensen ik vind de reactie van Riri corekt.
  Zo zou ik ook geraegeerd hebben.
  Nederlanders denken altijd dat ze van alles maar tegen iedereeen kunnen zegen.
  Nou nee dus.
  Schrijf maar over jezelf of zo.
  Dat gedoe komt mijn strot uit.

 4. Maar een gemenge vriendengroep op curacao maakt geen “lollige” grappen over elkaars kleur, een gemengde vriendengroep in nederland wel. Da’s tenminste mijn ervaring. En dan heb ik het niet over de echte racististen, want ik denk dat het artikel niet geschreven is door een racist, maar eerder door een dom blondje.

 5. @jonis, Tja, da’s waar.

 6. @me, Net zoals ze op Curacao doen toch.. Mensen die blank zijn en wiens familie al 400 jaar woonachtig is in het Caribisch gebied om ze uit te schelden voor makamba en zeggend at ze moeten oprotten naar Nederland..

  En dan hebben we het nog niet over de echte ‘neger’ discussies van de MAN.. of de echte YDK discussies.

 7. Rihanna mag dan lange tenen hebben, maar kijk eens goed naar de kop van het artikel. Ik, als wit mens, vind dit ook best grof overkomen. Btw. Nigga (nikker) is een scheldwoord voor het “ouderwetse” negro (neger).
  Over het algemeen is mij wel opgevallen dat nederlanders de kleur van een mens nooit eens over het hoofd zien. Zelfs als ze al jaren met een donker iemand omgaan kan die nog lullige “neger opmerkingen” verwachten. Maarja, nederlanders zijn en blijven boeren.

 8. aansluitend op obi

  “het woord nigga juist weer als een soort onderlinge geuzennaam wordt gebruikt, terwijl het gebruik van de term door buitenstaanders (goeddeels ongeacht huidskleur) niet geaccepteerd wordt.”

  Dat mensen is nu rascisme puur sang!!
  Vooral doorgaan met het verheerlijke van Rihanna en haar music scene met hun rascistische, denigrerende cultus

 9. @Miranda, ja en nu 50 cents aanpakken!

 10. Ik heb begrepen dat die Evajackie inmiddels niet meer werkzaam is voor dat blad.
  Terecht dit zal haar leren.

 11. En jullie zullen het probleem ook niet begrijpen, het woord nigga zit in Amerika diep! In Nederland doen ze er niet zo moeilijk over ook al hangt het wel af hoe het gezegd wordt en in wat voor context. Er zijn zelfs boeken over geschreven..

  Maar goed.. een uitleg van wiki, mischien dat er dan gesnapt wordt waarom Rihanna voor haar ‘ras’ opkomt..

  In de VS in het bijzonder, maar ook in sommige andere westerse landen, is een cultuur ontstaan waarin woorden die op ‘neger’ lijken als niet politiek correct worden beschouwd. Afro-Amerikanen vinden het normaal om blacks of ‘zwarten’ genoemd te worden, waarbij opgemerkt moet worden dat van de Engelse varianten nigger en negro, vooral de eerste, als erg stuitend wordt ervaren. Na de invoering van de termen African Americans en Blacks aan het einde van de zestiger jaren van de 20e eeuw wordt het woord “negro” heden ten dage eigenlijk nauwelijks meer gebruikt en wordt het als ouderwets ervaren. Opvallend is dat in bepaalde Afro-Amerikaanse subculturen (rap, hiphop) de urban-versie van het woord nigga juist weer als een soort onderlinge geuzennaam wordt gebruikt, terwijl het gebruik van de term door buitenstaanders (goeddeels ongeacht huidskleur) niet geaccepteerd wordt.

 12. Ik snap het probleem niet echt.. als je naar een rap concert gaan hoor ik duizenden mensen van haar ras het N woord meezingen…

 13. Twee dingen heeft ze in ieder geval wel : en dat is een mooi koppie en een gore bek !!
  En misschien ook nog wel een groot minderwaardigheidscomplex,nu maar hopen dat ze mooi kan zingen?????

 14. Tja! En zo is het Jacky tijdschrift in een keer uitverkocht. Hopelijk komen ze op wat andere verkoopstrategieen de volgende keer. Jammer dat de rest van de wereld geen Nederlands kan lezen anders was echt “Big Money”

 15. Leest Rihanna zelf wel wat ze schrijft??
  Het artikel gaat over een persoon (haar) en niet een ras. Het kan dus ook niet een ras denigerend behandelen.
  Een woord schrijven kan niet de mensenrechten aantasten. En 1 woord in 1 artikel is geen weergave van de totale evolutie van de mensenrechten.
  Een associatie met een woord is daarnaast nog eens cultuurgebonden en het was een nederlands, geen amerikaans tijdschrift.
  My god wat een domme tweet van die chick.

  Het is vrij duidelijk dat de auteur van het genoemde artikel de lading van het woord nigga niet begrijpt. Rascisme is een intentie. Als iemand de lading niet kent is het dus zeer waarschijnlijk niet rascistisch bedoeld. Op zijn hoogst is het dom. En Rihanna, zelf geen vreemde van domme opmerking, zou daar wat meer tollerant tegen kunnen zijn. En in het waarschijnlijkste geval is de auteur levend in een andere cultuur/wereld.

 16. Ze heb lange tenen.