• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De operazangeres Tania Kross is de initiatiefneemster achter de eerste Papiamentstalige opera ‘Katibu di Shon’. Deze opera zal in 2013 in premiere gaan in Nederland. Versgeperst.com sprak Kross tijdens de audities voor de voorstelling, die deze week plaatsvonden op Curaçao.

 
Er is erg veel animo geweest voor de audities die dinsdag, gisteren en vandaag plaatsvonden in het Cultureel Centrum Curaçao. In totaal hebben negentig mensen zich ingeschreven voor de audities voor de Papiamentstalige opera, aldus Kross. “Ik was verrast hoeveel talent er was op de eerste dag alleen al. Ik weet dat opera leeft op Curaçao, omdat ik zelf ook hier vandaan kom, maar dat ze zichzelf zo goed presenteerden was een verrassing.”

Inspiratie
Het idee achter deze voorstelling is ontstaan doordat Kross het boek ‘Katibu di Shon’ (Slaaf en Meester) van Carel de Haseth had gelezen. “Ik was zo geïnspireerd door dit boek, dat ik gelijk bedacht dat dit een opera moest worden. Op dat moment was ik een Edison aan het ontvangen voor mijn cd, waar Randal Corsen Papiamentstalige liederen klassiek heeft opgeleukt. Toen dacht ik, ja, deze twee dingen moeten bij elkaar komen in een opera. En de rest is geschiedenis.”

Animo en steun
De bedoeling is dat deze opera in Nederland in première gaat, een tournee doet in Nederland en daarna naar Curaçao komt. Om dit laatste te realiseren, heeft Kross alleen veel animo en steun nodig. “Ik kan het wel willen, maar je moet het product hebben, maken, ontwikkelen en dan vervoeren. Het grootste gedeelte van het budget gaat in het proces van het maken en ontwikkelen van deze voorstelling, maar het vervoeren van Nederland naar Curaçao is een probleem” aldus Kross.

Zes jaar
“Als je een opera wilt produceren, en het bestaat al, zoals een opera van Verdi, duurt het je al drie jaar om het te produceren” volgens Kross. “Dan hoef je nog niet eens de teksten en muziek te schrijven. Met deze opera, een gloednieuw concept, zijn we nu dus al zes jaar bezig. Voor opera begrippen is dit vrij normaal.”

2013
De opera is in het kader van 150 jaar afschaffing van slavernij, maar ook 200 jaar viering Koninkrijk der Nederlanden. Dit is ook in 2013. ‘Katibu di Shon’ zal 23 mei 2013 in premiere gaan in Rotterdam, en in de maand juni zullen ze gaan rond touren in Nederland.

ORCO Bank steunt het initiatief van Tania Cross

1 reactie op “‘Opera leeft op Curaçao’”

  1. Tania,
    Bo ta un bon jui di tera. Mi lo tey pa mira y tende e opera aki.