• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Curacao nieuws - fuikdag 2011CURAÇAO – Na de kerstdagen, vuurwerkshows en oud en nieuw feestjes is het weer tijd voor een jarenlange traditie: Fuikdag. Dit keer zal het gehouden worden op 8 januari. Deze dag staat in het teken van zon, zee, muziek, drank en gezelligheid.

Wat ooit klein begon, is nu uitgegroeid tot een groots evenement. Iedereen die een boot heeft, verzamelt zich bij het strand van Fuik om een dag te feesten. Mensen komen van alle delen van het eiland om elkaar een ‘Bon Aña’ te wensen. Mocht je geen boot hebben, niet getreurd:  Er zijn verschillende plezier boten die op Fuikdag tochtjes organiseren naar Fuik.

Onduidelijkheid
Het was nog niet zeker wanneer deze editie van Fuikdag zou worden gehouden. Het is normaal altijd op de eerste zondag van het jaar, maar dit keer viel dit op 1 januari. Op Facebook is er een poll ontstaan om te kijken wat de bevolking prefereerde: een week later, op 8 januari, of nog steeds op de eerste zondag van het jaar. Het grootste gedeelte stemde voor 8 januari.

17 reacties op “Fuikdag 2012 komt eraan”

 1. Twee en twintig jaar geleden heb ik met een klein groepje vrienden op de eerste zondag in het nieuwe jaar Fuikdag gesticht. Het was altijd gezellig en de groep booten groeide. Tot bijna 10 jaar geleden de gehele bevolking van Curacao dacht mee te doen. Toen was de lol ervan af !! Spoedig gaan wij als oud Fuik bezoekers een nieuw evenement in het leven roepen. De Fuik-kring, die zich jaarlijks zal herhalen. Maar nu niet voor jan rap en zijn maat !!!!
  Weer die gezellige zondag op Fuik , zoals het vroeger was. Maar dan in een kring afmeren, zodat er geen enkele indringer de boel kan verstoren. Op naar de nieuwe Fuik-kring voor vrienden en bekenden !

 2. @Aad Domselaar, Toppie en geweldig en dit meen ik van harte voor jou bijdrage aan een schone Fuikbaai.
  Ik vind het bijzonder jammer dat er maar een kleine groep is die zich verantwoordelijk voelt om het gebied schoon achter te laten. Aangezien er geen organisatie achter zit is het belangrijk dat iedereen zich hiervoor verantwoordelijk voelt.

  Het gaat niet om negatief doen over. Wij zijn bezorgt over de gevolgen van. En of het nu om milieu is of om veiligheid.

  Misschien ben je vergeten dat dit ook kleinschalig was begonnen. Het uitwijken naar elders zal op het eiland niet ongemerkt blijven. Een twit, een ping en de volgende Place to Be is geboren.

  Zo heb ik menige paradijsjes op de aardbol zien veranderen in massa-lokaties.
  Daarom vertel ik aan niemand waar mijn Place to Be is.

 3. @ Cisca ik heb heel het stuk gelezen ” hoe ga jij naar fuik” .helaas toen niet in de Amigo ben nu wel lid dus kan het nu niet missen. Geen dank voor wat we toen gedaan hebben na een mooi feestje hoort ook het opruimen er ook bij 😉
  Jullie liggen op dezelfde spot….uhhm ga ik dat vinden of bedoel je de dagen erna……

  Greets

 4. @ Aad Domselaar, leuk je via deze site te ontmoeten. Heb het vorig jaar al in de Amigoe laten weten, hoe jullie ons geholpen hebben met de rest van de troep opruimen en heel belangrijk ‘HET meenemen’ in jullie truck, fantastisch gewoon, heerlijk, nogmaals dank hier voor. Als jij ook degene was van de vergeten slippers, of als die van je collega waren, komen jullie weer even langs, kunnen we er weer een gezellig biertje op toasten. Heel erg fijn te weten dat er ook positieve reacties op dit gedeelte zijn, zoals de jouwe.
  Kijk ook even op de reacties van “Hoe vaar jij naar Fuik?” Het gaat weer een gezellige dag worden en hopelijk zien we elkaar. We liggen weer op dezelfde spot, kom rustig aanlopen, -zwemmen of zoiets. Groetje, Cisca.

 5. Voor de duidelijkheid twee dagen na fuik 2011 was het strand zo goed als schoon mede door mensen die op fuik nog lagen maar doordat wij een training hadden op fuik hebben we gelijk al het vuil meegenomen……dit jaar willen ze zelfs al een duikers actie doen heb ik begrepen…..wij zullen er dit jaar ook weer zijn met fuik en na fuik voor training dus als iedereen een handje heblpt en zelf die dag zijn troep meeneemt komt het uiteindelijk allemaal goed……

  Alles wat top is groeit meestal groter en groter zo ook met fuikdag omdat het water geen priveterrein is komen er steeds meer mensen logisch toch??? iets wat leuk is..

  Waarom doen mensen zo negatief hierover, als je het zo graag klein wilt houden organiseer je het op een andere locatie maar vertel het dan niemand…..

  C U @ FUIKDAG
  Greets

 6. @Ina,

  Jochem is dezelfde Ferd Jansen en nog verschillende namen. Die Jochem is sindskort negatief in het nieuws en die meneer/ vrouw (jongentje/ meisje) achter die naam wilt daar blijkbaar nog meer gebruik van maken.

  Versgeperst,
  Kom ajb met een login zodat grapjassen als een Ferd Jansen niet elke keer een nieuwe naam kiest, plus er kan makkelijker een block opgezet worden.

 7. Ow en Jochem als je besluit lekker niks met de curacaose cultuur te maken te hebben, hou dit dan een beetje verborgen en reageer niet zo stupide op dit forum; je bezorgt je landgenoten een slechte naam!

 8. Jochem Gerrits: als Nederlander kan ik je aanrader je boze winterse starheid eens te laten gaan. Het leven en curacao bevalt een stuk beter als je ervan kunt genieten. Fuikdag is een van de leukste dagen van het jaar waar alle soorten mensen (nl, ydk, met of zonder tattoo’s whatever) samen feesten en iedereen elkaar een bon anja wenst. Misschien moet je eens wat meer met curacaose tradities meedoen voordat je er een mening over hebt. Overduidelijk ben je zelf nog nooit op fuikdag geweest!

 9. @Edward,

  En dan hebben we het nog niet gehad over de huldiging van Ajax waar wildplassers en andere PVV stemmende gastjes mooie gebouwen kapot maken. Zogenaamde Hooligans, alleen een gebouw doet niks terug ;).

  Ach tja… Meer woorden gaan we er maar niet aan vuil maken…. Ik maak het maar weer vuil tijdens Fuik Jan 🙂

 10. Is deze Jan de nieuwe Fred die opzichtig probeert te provoceren ? Gelukkig trappen er nog weinig mensen in.

  Ook in Amsterdam ligt er tonnen huisvuil op straat na Koninginnedag.
  Leuk te zien hoe het oude vaderland verheerlijkt wordt na er langere tijd weg te zijn.

 11. Beste Jochem,
  Inderdaad is het een schande dat zo,n van orgine prachtig feest, niet meer in de binnenstad van Amsterdam op een normale en spontane wijze kan worden gehouden !!
  Echter debet voor dit probleem is ,dat je dit voor het grootste gedeelte terug kunt voeren op de asociale houding en gedragingen van onze criminele parasiterende Marokanen en Antillianen in Nederland ( helaas mede -landgenoten met een dubbel paspoort !! )

  Groetjes, van een rasechte PVV,er ( de boodschap is wel duidelijk denk ik )

 12. Kasuari,

  Het lijkt er erg sterk op dat je spreekt uit eigen ervaring ??
  En bij deelname van het ontstaan of constatering van deze puinhoop, ook niet spontaan de handen uit de mouwen steekt om de achter gelaten klerenzooi op te ruimen !!!!

 13. Zullen we het maar niet hebben over de vervuiling onder het waterniveau. Dit zijn een soort free for all feestjes waar controle ver te zoeken is. Helaas helaas, wordt dit alles teogestaan.

  @jochem, hmmm, lijkt wel alsof dit soort excessen niet in NL plaatsvinden, maar alleen op Curacao. Illusie!!!!!. Het 538 feest wordt niet voor niets uit de binnenstad van Amsterdam geweerd met Koninginnedag. De gemeente kon de veiligheid van de aanwezigen niet meer garanderen.

  Misschien is het komende feest daar in de Fuikbaai het laatste geweest. Ik herinner me nog de beelden van het zinkende bootje die bomvol zat met feestvierders. Het is voor mij nog een raadsel hoe ze vanaf de fuikbaai naar de ingang van de barbarabeach zijn gekomen. Misschien was de zee spiegelglad. Kortom. Een drank gelag.

  Lijkt me zelf helemaal niet gezellig zo’n massale happening. Ieder zijn ding. Ik wacht wel totdat de gehele dronken armada daar weer is vertrokken om relaxed in mijn bootje te genieten van de rust.

 14. Booteigenaar… en jij spreekt namens alle booteigenaren?

  Ja de meeste doen het wel, maar er zitten ook genoeg aso’s tussen hoor.

 15. @kasuari, Die nemen zoals elk weekend gewoon vuilniszaken mee en zorgen ervoor dat het strand mooi blijft voor de volgende keer.. Kunnen nog veel mensen wat van leren!

 16. Het zelfde geldt natuurlijk voor alle booteigenaren….

 17. Ik hoop wel dat de zgn gasten die geen boot hebben en met de watertaxi komen ook zo netjes zijn om hun rotzooi op te ruimen na het feest. Het is natuur en er is geen schoonmaakploeg!